Viaţa din spatele uniformei de poliţist local/ Comunicarea, secretul unei căsătorii fericite

Viaţa din spatele uniformei de poliţist local/ Comunicarea, secretul unei căsătorii fericite
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Se spune că, pentru a fi împlinit în viaţă, omul trebuie să-şi întemeieze o familie, să planteze un pom şi să aibă un copil. Împlinirea aceasta, însă, poate diferi de la persoană la persoană. Oricum, oricine îşi doreşte o familie fericită, care, trebuie să recunoaştem, se construieşte mai greu decât o casă, pentru că nu există nici un arhitect care să facă proiectul perfect. Este greu să întâlneşti o familie perfectă, dar nu imposibil.

Ne-am convins după ce am stat de vorbă cu Carmen şi Victor Ganea. Cei doi sunt împreună de aproape 29 de ani, au doi băieţi, de 26, respectiv, 18 ani. Carmen şi Victor sunt poliţişti locali şi, în ciuda greutăţilor, ne-au mărturist că meseria nu a fost niciodată o barieră atunci când a venit vorba de familie.

Trecerea anilor i-a apropiat şi mai mult

Povestea lor de dragoste a început în 1986, dar îşi amintesc de acele clipe ca şi cum ar fi fost ieri. „Ne-am cunoscut într-o zi de toamnă, iar în acel moment am simţit că a fost dragoste la prima vedere. Eram siguri că suntem făcuţi unul pentru altul şi, după doar şase luni, ne-am căsătorit. Nu am fi reuşit să ne întemeiem o familie dacă nu ar fi existat sentimente puternice, respect, încredere şi înţelegere”, povesteşte Carmen Ganea.

După aproape trei decenii, cei doi poliţişti se iubesc chiar mai mult decât în prima zi şi trăiesc fiecare moment pe aceeaşi lungime de undă. „Nu există un şef la noi în casă, iar hotărârile le luăm împreună. După atâţia ani, ajungi să trăieşti aceeaşi viaţă şi să-i citeşti gândurile partenerului. Chiar dacă mai există certuri, le depăşim foarte repede. Nu am putut să stăm niciodată despărţiţi. Îmi amintesc că am fost plecată o singură dată, timp de trei luni, la un curs, dar veneam în fiecare weekend acasă, pentru că îmi era foarte greu fără soţul meu”, adaugă femeia.

Zeci de ani între poliţie şi familie

Activitatea de la serviciu nu le-a afectat niciodată relaţia, ba chiar i-a ajutat să construiască o viaţă de familie mai bună. Mai mult, meseria le-a fost de ajutor şi în creşterea şi educarea celor doi copii. „Fiind ambii poliţişti, am avut ce învăţa unul de la altul şi pe plan profesional. Ne ghidăm şi ne susţinem reciproc. Ni se face şi dor unul de altul, pentru că suntem la secţii diferite şi avem program diferit. În relaţia cu băieţii noştri, nu am avut neînţelegeri, sigura problemă fiind programul încărcat. Când erau copiii mici, am fost nevoiţi să facem schimb de ture, astfel încât unul dintre noi să fie acasă. Avantajul în meseria noastră este că suntem foarte precauţi. Ştim destul de bine ce se întâmplă noaptea în stradă şi am avut grijă întotdeauna ca băieţii să fie în siguranţă. Comunicare are un rol primordial la noi în familie. I-am atenţionat de mici cât de important este bunul-simţ şi comportamentul civilizat. Ei ne respectă deciziile şi punctul de vedere, iar noi facem acelaşi lucru”, ne-a explicat Victor Ganea.

Pasiunile comune le împrospătează relaţia

Mare parte din viaţă o petrec separat, din cauza serviciului. Asta nu i-a împiedicat însă ca atunci când îşi dezbracă uniforma de poliţişti să fie o familie unită. Fără uniformă, Carmen şi Victor Ganea trăiesc într-o altă lume. Şi-au decoperit pasiuni comune şi îşi petrec timpul liber împreună. Iar asta i-a apropiat şi mai mult. „Ne place să gătim împreună tot felul de bucate. Împărţim şi la bucătărie responsabilităţile. De obicei, eu sunt bucătarul şef, iar soţia are grijă să nu lipsească strictul necesar din frigider. Ne înţelegem când facem ceva împreună, ne completăm şi ne ajutăm. Uneori, mergem şi la pescuit, eu pescuiesc, iar soţia îmi poartă noroc”, ne-a mărturisit Victor.

Concediul şi vacanţele sunt un alt motiv de bucurie pentru familia Ganea. Indiferent de locul pe care îl vizitează, îşi fac o lume a lor, în care pot să se relaxeze şi să profite de clipele petrecute împreună. „Când suntem în concediu alegem un loc care să ne trezească amintiri plăcute. Destinaţia noastră preferată este Delta Dunării. Ne plimbăm cu barca, mergem cu cortul şi admirăm cu sufletul la gură peisajele. Uneori pornim într-o aventură şi cu prietenii de familie, care sunt foarte importanţi pentru noi”, a adăugat bărbatul.

Plimbăririle în Deltă le-a adus însă şi lauri. Au făcut parte din echipa Poliţiei Locale care a gătit cel mai bun borş de peşte servit anul acesta de Ziua Scrumbiei.

„De mână, chiar şi la bătrâneţe”

Soţii Ganea se simt împliniţi din toate punctele de vedere. Cu o mică excepţie: vor să fie bunici. Şi asta pentru că îşi doresc ca atunci când vor ieşi la pensie să se plimbre de mână, alături de o nepoată. „Nu cred că la pensie vom fi altfel. Respectul şi înţelegerea va exista mereu în familia noastră. Tot ce ne mai dorim pentru vârsta de pensionare sunt nepoţii, dar mai ales o nepoţică. Odată ce avem doi băieţi, sigur că ne dorim o fetiţă. Dar nu ne grăbim, copiii noştri sunt cei care vor decide când este timpul să devenim bunici”, conchide Victor Ganea.

"Ce nu te doboară, te întăreşte"

Cei 29 de ani de căsătorie i-au învăţat că fericirea în cuplu porneşte de la lucruri simple, dar foarte importante. De la servitul cafelei de dimineaţă, alături de persoana iubită, şi până la micile suprize sau discuţii în contradictoriu, iată doar câteva dintre lucrurile care contează în cuplu, despre care ne-au vorbit cei doi soţi. „Nu-mi imaginez o familie fericită, în care nu se discută despre problemele existente, nu se consultă partenerii şi trăiesc cu secrete. Minciuna este cel mai urât lucru posibil. Eu nu aş putea ascunde ceva de soţul meu şi nici el de mine.  Îmi este greu să-i fac surprize, pentru că sunt obişnuită să-i împărtăşesc orice. Într-o familie proaspăt căsătorită trebuie să plantezi toate aceste principii. Şi aspectul material este important. Nu poţi creşte copii dacă nu munceşti şi nu-ţi chibzuieşti banii. Noi nu am avut foarte multe resurse materiale, dar ne-am gestionat eficient bugetul. Au existat şi vremuri foarte grele, dar am învăţat că tot ce nu te doboară, te întăreşte. Cred că aceasta este cheia fericirii în cuplu”, mărturiseşte Carmen Ganea.

După discuţia cu noi, Carmen a plecat la serviciu, intra în tură, iar Victor a plecat acasă, pentru că abia ieşise din tură. Despărţirea nu a avut însă loc înainte ca soţii să discute, pentru câteva minute, despre problemele ce ar trebui rezolvate peste zi.        

Citit 10667 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2015 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.