Poţi solicita un nou PERMIS AUTO direct din faţa calculatorului. Cum procedezi şi care sunt actele necesare

Poţi solicita un nou PERMIS AUTO direct din faţa calculatorului. Cum procedezi şi care sunt actele necesare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Informatizare numai pe jumătate: trimitem solicitarea prin e-mail, ridicăm documentul de la sediu


Conducătorii auto pot solicita un duplicat al permisui de conducere, direct de la ei de acasă prin e-mail, fără să se mai deplaseze la serviciul public comunitar, potrivit avocatnet.ro. Facilitatea este disponibilă (prin Ordinul MAI nr. 123/2013) pentru permisele auto emise începând din 2009, numai dacă documentele au fost pierdute sau deteriorate ori numele actual al titularului nu mai corespunde cu cel din vechiul document, înainte de expirarea valabilităţii administrative.

Adresele de e-mail la care trebuie trimise solicitările sunt disponibile pe paginile de internet ale prefecturilor din ţară (dacă au fost publicate) sau pot fi aflate sunând la registratura instituţiei.

CEREREA O PUTEŢI DESCĂRCA DE AICI (CLICK PENTRU DETALII)

Cererea trimisă online trebuie însoţită de următoarele documente (care vor fi scanate şi ataşate mesajului electronic):

- actul de identitate al titularului;

- procură specială şi actul de identitate al mandatarului, în cazul cetăţenilor români din străinătate;

- dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere - 68 de lei (poate fi achitată la CEC);

- permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului;

- două fotografii ale titularului, 35x38,5mm, de dată recentă, în cazul cetăţenilor români din străinătate şi în cazul cererilor depuse la alt serviciu public.

În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie să ataşeze la cerere şi o declaraţie pe propria răspundere în care declară acest fapt.

AICI găseşti MODELUL UNEI DECLARAŢII PE PROPRIA RĂSPUNDERE (CLICK pentru detalii)

Fotografiile titularului trebuie să respecte următoarele cerinţe:

- să reprezinte fizionomia actuală a titularului;

- să fie realizate din faţă, pe un fond clar, neutru şi deschis la culoare, astfel încât să permită identificarea conturului capului;

- titularul fotografiei nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună, sau dacă titularul are capul acoperit, pentru motive religioase, faţa acestuia, de la baza bărbiei şi până la frunte, trebuie să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină;

- titularul poate purta ochelari a căror lentile nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii, iar rama ochelarilor nu acoperă nicio porţiune a ochilor.

Totuşi, deşi reglementarea din 2013 permite conducătorilor auto să solicite un nou exemplar al permisului de conducere prin e-mail, aceştia nu vor fi scutiţi de tot de drumurile până la serviciul public comunitar.

Mai avantajoasă pare să fie trimiterea cererii pentru un nou carnet de şofer şi a documentelor prin poştă pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. În această situaţie, după depunerea tuturor actelor necesare, permisul de conducere se livrează la adresa din România indicată de titular sau poate fi ridicat de la serviciul public comunitar menţionat în cerere.

Direcţia Regim Permise de Conducere a dat publicităţii o listă cu persoanele de contact de la Poşta Română din fiecare judeţ cu care conducătorii auto trebuie să ia legatura în cazul în care documentul nu le-a fost livrat la timp. Lista publicată de DRPCIV este disponibilă AICI.

Citit 2160 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.