Care sunt CELE MAI POLUATE ORAŞE din lume. IATĂ ce localităţi are România în top

Care sunt CELE MAI POLUATE ORAŞE din lume. IATĂ ce localităţi are România în top
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nivelul de poluare dintr-un oraş este măsurat în funcţie de calitatea aerului, iar un raport oferit anul acesta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că 13 din cele 20 de oraşe aflate în topul cu cele mai murdare oraşe din lume se află într-o singură ţară. Nici România nu stă prea bine la acest capitol, iar printre codaşe se află oraşe importante ale ţării noastre.

India domină clasmentul mondial

La nivel mondial, topul 20 cu cele mai murdare oraşe din lume este dominat de India, cu 13 localităţi, după cum arată un raport al Organziaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a ierarhizat 1.600 de oraşe din 91 de ţări, în funcţie de calitatea aerului, măsurată pe baza concentraţiei pulberilor de praf în suspensie, cu diametrul mai mic de 10 micrograme (PM10) sau cu diametrul mai mic de 2,5 micrograme (PM2.5).

Clasamentul cu cele mai poluate 20 de oraşe din lume:

1. Delhi (India)
2. Patna (India)
3. Gwalior (India)
4. Raipur (India)
5. Karachi (Pakistan)
6. Peshawar (Pakistan)
7. Rawalpindi (Pakistan)
8. Khormabad (Iran)
9. Ahmedabad (India)
10. Lucknow (India)
11. Firozabad (India)
12. Doha (Qatar)
13. Kanpur (India)
14. Amritsar (India)
15. Ludhiana (India)
16. Idgir (Bangladesh)
17. Narayonganj (Bangladesh)
18. Allahabad (India)
19. Agra (India)
20. Khanna (India)

Napoli, codaş în Europa

În Europa, Bucureştiul ocupă anul acesta ultima poziţie în top zece cele mai murdare oraşe, conform statisticii „Pollution Index 2015”. La nivel mondial, capitala ţării noastre se situează pe locul 83 din 297 de oraşe analizate. Pe primul loc în clasamentul celor mai poluate oraşe din Europa se situează însă oraşul Napoli, în Italia. Poziţia a doua este deţinută de oraşul sârbesc Pancevo, situat în sudul provinciei autonome Vojvodina. La 450 de kilometri de acest oraş se află oraşul Skopje, capitala Macedoniei, pe poziţia a treia în ceea ce priveşte nivelul de poluare. Ucraina, o ţară cu o situaţie politică instabilă, are la rândul său, un oraş cu un nivel îngrijorător al poluării. Astfel, aşezarea urbană clasată pe locul patru în acest clasament e Dnepropetrovsk. Locul cinci este ocupat de capitala Ucrainei, Kiev, pentru ca locul şase să-i revină Moscovei, capitala rusă. O îmbunătăţire a calităţii aerului s-a înregistrat în oraşul Sarajevo (Bosnia Herzegovina), care figura în urmă cu doi ani pe primul loc în topul oraşelor cu probleme privind nivelul de poluare.

În topul celor mai poluate oraşe din Europa se află şi alte oraşe din România, cum sunt Iaşi, Cluj-Napoca şi Oradea.

În ceea ce-i priveşte pe turişti, aceştia consideră că Parisul, capitala Franţei, este cel mai murdar oraş din Europa, după cum arată un sondaj realizat anul acesta de site-ul de călătorii TripAdvisor. Şi Roma figurează în topul celor mai murdare oraşe europene, urmată de Londra.

Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Rovinari - pe lista neagră în România

La începutul anului trecut, ecologiştii de la Greenpeace au făcut măsurători pentru a determina calitatea aerului din mai multe oraşe din România, iar rezultatele nu au fost încurajatoare. În urma măsurătorilor, oraşul Rovinari a fost desemnat unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară, din cauza complexului energetic din zonă, cel mai mare din România. De asemenea, rapoarte ale Comisiei Europene au arătat în mod repetat că anumite zone din Bucureşti, Braşov şi Iaşi sunt extrem de poluate. În 2013, de exemplu, în Bucureşti au fost depăşite limitele admise de praf în 24 de zile din cele 365. Capitala figurează în topurile europene şi la capitolul poluării fonice, iar în 2012, lipsa de spaţii verzi şi de centuri ocolitoare au indicat o poluare fonică mai mare decât în orice alt oraş din Uniunea Europeană.

Sursa adevarul.ro

Citit 9279 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 16:10

4 comentarii

 • postat de cineva
  Luni, 24 August 2015 11:24
  5.2.237.***
  Ipocritilor. Aveti industrie, va plangeti de poluare, nu aveti industrie, va plangeti de saracie. Voi galatenilor, ce vreti de fapt? De fapt nu mai conteaza, aveti ceea ce meritati.
  P.S. : Bine ca va taie astia copacii de pe faleza si teii si nu spuneti nimic, apoi va plangeti de poluare...
  1
  0
  Raportează
 • postat de Aron Pumnul
  Duminică, 23 August 2015 22:27
  84.117.46.***
  cum sa mai fie poluat Galatiul din moment ce nu mai are industrie, ?! Acum Galatiul e ca un cimitir, de ruine ale fostelor obiective industriale!
  0
  5
  Raportează
 • postat de ana
  Duminică, 23 August 2015 20:44
  5.13.241.***
  Galati,categoric....!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Zdrang
  Duminică, 23 August 2015 18:58
  78.97.221.***
  Cum in articol nu se mentioneaza nimic de Galati, am senzatia ca cei ce au facut clasamentul s-au ferit sa includa in el si "Noul Galati" de teama sa nu le explodeze graficele.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.