Cum puteţi beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului

Cum puteţi beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Părinţii sau reprezentanţii legali ai minorilor au posibilitatea ca, o dată pe an, să beneficieze de o zi lucrătoare liberă pentru verificarea sau îngrijirea sănătăţii copilului. Liberul se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, iar dovada de justificare se aduce ulterior, printr-o serie de acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat.

Pentru a beneficia, însă, de această zi liberă, părinţii trebuie să depună o cerere scrisă cu minimum 15 zile înainte de vizita la medic. În schimbul acestei zile libere, angajatorul nu are obligaţia să plătească părinţilor drepturile salariale aferente.

Acesta nu este însă singurul act necesar. În actul normativ care reglementează această activitate este precizat faptul că cererea trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că celălalt părinte n-a cerut şi nici nu va cere liberul pentru anul respectiv. În plus, pentru copiii care au reprezentanţi legali, este necesară şi o copie a documentului prin care se demonstrează această calitate. Odată efectuat controlul medical, părinţii au de făcut şi un drum la medicul de familie. Mai exact, după efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligaţia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce conţin rezultatul controlului medical. Pe baza acestor acte, medicul de familie eliberează o adeverinţă care să demonstreze efectuarea controlului.

În unele cazuri este nevoie şi de o scutire medicală

„După efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligaţia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce conţin rezultatul controlului medical. Pe baza documentelor prezentate de părinte sau, după caz, de reprezentantul legal al copilului, medicul de familie al copilului eliberează o adeverinţă, din care rezultă efectuarea controlului medical.  În situaţia în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului şcolar, iar copilul frecventează o formă de învăţământ preuniversitar, medicul de familie va elibera şi o scutire medicală pentru copil. Ziua lucrătoare liberă acordată se justifică prin depunerea la angajator a adeverinţei prevăzute la art. 3 alin. (2), eliberată de către medicul de familie fără perceperea de taxe, în termen de cinci zile lucrătoare de la data eliberării acesteia”, se arată în lege.

Citit 1474 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2015 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.