UTIL DE LA PAŞAPOARTE/ Când puteţi cere un nou document de călătorie

UTIL DE LA PAŞAPOARTE/ Când puteţi cere un nou document de călătorie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţenii care vor să îşi scoată paşaportul vor putea să îşi realizeze acest demers fără prea mare bătaie de cap dacă vor respecta orarul instituţiei.

Astfel, ghişeele sediului din strada Domnească nr. 102 sunt deschise pentru primiri de eliberări documente în fiecare zi, după cum urmează. luni, maţi, joi şi vineri se pot depune dosare şi ridica paşapoarte între orele 8,30 şi 16,30, iar miercurea programul este extins până la orele 18,30.

Punctul de lucru de la Tecuci este deschis joia, cei care solicită paşapoarte simple electronice putând depune cererile între orele 9,30 şi 15,30.

Acte şi taxe pentru eliberarea unui paşaport

Paşaportul simplu electronic

Acest document care are o valabilitate de cinci ani pentru cetăţeni români majori şi pentru minorii de peste 12 ani, şi de trei ani pentru minorii care nu au împlinit această vârstă. Pentru a intra în posesia documentului, actele necesare se pot depune la ghişeul serviciului paşapoarte din raza de domiciliu sau la oficiile consulare sau ambasadele României din ţara unde solicitantul cetăţean român este rezident.

Iată ce acte trebuie să însoţească cererea pentru acest tip de paşaport, când solicitantul este major: cartea de identitate în original, dovada achitării taxelor necesare în original, pe numele solicitantului, şi paşaportul anterior, dacă există.

Pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, sunt necesare certificatul de naştere în original, actele de identitate ale părinţilor în original, dovada achitării taxelor pentru paşaport completate cu numele minorului, procură sau hotărâre judecătorească în cazurile în care solicitarea se face de către un singur părinte sau reprezentant legal precum şi în alte situaţii speciale, actul de deces al părintelui atunci când cererea este formulată de părintele supravieţuitor sau reprezentantul legal, în original. Minorii care au împlinit 14 ani vor trebui să prezinte cartea de identitate, declaraţii de acord date de părinţi, hotărâre judecătorească sau, după caz, act de deces, când declaraţia este dată doar de unul dintre părinţi, dovada plăţii taxelor pentru paşaport, certificat de căsătorie al minorului, dacă este cazul, precum şi paşaportul anterior, dacă există. În toate cazurile, minorul pentru care se solicită paşaport trebuie să fie prezent în momentul depunerii actelor.

Taxele percepute pentru paşaportul simplu electronic pentru majori şi minori mai mari de 12 ani sunt de 270 de lei, reprezentând costul paşaportului (se achită la CEC), la care se adaugă 22 de lei, taxă de eliberare, care se achită la CEC sau la trezorerie.

Pentru paşapoartele minorilor mai mici de 12 ani se plătesc 244 de lei, la care se adaugă 22 de lei, taxa de eliberare.

Termenul de eliberare a documentelor solicitate în ţară este de maximum 14 zile.

Paşaportul simplu temporar

Dacă trebuie să călătoriţi urgent în străinătate, nu mai aveţi file în paşaportul vechi pentru vize şi ştampile, copilul dumneavoastră trebuie să meargă la un concurs internaţional sau trebuie să plecaţi peste graniţă în scopuri medicale, aveţi varianta unui paşaport temporar, valabil pentru un an. În ţară, un astfel de document se poate obţine în câteva ore, cu condiţia să depuneţi alături de cerere, următoarele documente:

Persoanele majore trebuie să depună cartea de identitate în original, dovada achitării taxelor în original şi paşaportul anterior.

Cererea minorului care nu a împlinit 14 ani trebuie să fie însoţită de certificatul de naştere în original, documente de identitate ale părinţilor, hotărâre judecătorească sau procură specială dacă cererea este făcută de un singur părinte, dovada achitării taxelor şi a tarifului suplimentar în original şi paşaportul anterior, dacă este cazul.

Minorii care au împlinit 14 ani trebuie să depună, în plus, declaraţiile de acord ale părinţilor, certificatul de căsătorie, dacă este cazul, şi cartea de identitate în original.

Pentru un astfel de paşaport trebuie să achitaţi 100 de lei, la care se adaugă aceeaşi taxă de 22 de lei pentru eliberare şi una de 100 de lei cu titlu de tarif suplimentar.

Citit 2334 ori Ultima modificare Duminică, 06 Septembrie 2015 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.