ATENŢIONARE/ Ambrozia, planta care poate provoca alergii

ATENŢIONARE/ Ambrozia, planta care poate provoca alergii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Planta, denumită popular şi ambrozie sau iarba pârloagelor, înfloreşte în perioada iulie-septembrie şi, ca urmare a modului în care se răspândeşte şi se înmulţeşte, este considerată o plată invadatoare.

Risc de alergii, până la sfârşitul lui septembrie

Pe lângă faptul că poate provoca pagube importante în culturile agricole, ambrozia are efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii. "Alergiile provocate de această plantă apar în lunile august şi septembrie, după polenizare. Polenul afectează sănătatea populaţiei prin producerea de rino-conjunctivite (înroşirea şi “curgerea” ochilor, alături de secreţii nazale - n.r.), astm bronşic, foarte rar dermatită de contact, urticarie. Este cunoscut faptul că 10-15 la sută din populaţie are predispoziţie alergică, iar 1/4 va suferi din cauza astmului sever", au precizat specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Prevenirea răspândirii acestei plante presupune, în primul rând, identificarea ei, depistarea timpurie şi distrugerea cât mai rapidă. Oricine poate ajuta la împiedicarea răspândirii ambroziei prin dezrădăcinarea şi distrugerea acesteia, înainte de a produce polen şi seminţe. În cazul în care întâmpinaţi simptomele enumerate, trebuie să mergeţi la medicul de familie sau la camera de gardă a unui spital. Potrivit DSP Galaţi, medicii de familie gălăţeni nu au raportat, până acum, astfel de alergii în judeţul nostru.

Citit 8821 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2015 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.