Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
6 comentarii

Persoanele fizice care nu au salariu sau o altă formă de venit vor fi obligate, cu anumite excepţii, să depună o declaraţie la ANAF pentru plata contribuţiei la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În cazul în care nu vor depune această declaraţie, românii fără venituri riscă să primească o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit noului Cod de procedură fiscală. Măsura urmează să intre în vigoare de la începutul lui 2016 şi este stipulată în articolul 180, alin. 1, din acest document. În cazul în care persoana amendată îşi va plăti amenda în termen de 48 de ore, după ce aceasta a fost emisă, valoarea contravenţiei poate scădea la jumătate.

Lipsesc procedurile de implementare

Documentul mai specifică faptul că declaraţia pentru plata asigurării sociale de sănătate trebuie depusă în termen de 15 zile după ce persoana nu a mai realizat venituri. Totuşi, este încă neclar felul în care ANAF va putea da aceste sancţiuni, din moment ce nu se ştie dacă există şi procedurile legale necesare pentru punerea în aplicare a acestei prevederi.

În schimb, dacă o persoană fără venituri va avea nevoie de servicii medicale, dar nu va depune declaraţia la Finanţe şi nici nu va plăti contribuţia la Sănătate, va avea posibilitatea să beneficieze de aceste servicii după ce va depune o solicitare de înregistrare în rândul asiguraţilor. Pentru a deveni asigurată, persoana respectivă va trebui să plătească o cotă de 5,5 la sută din valoarea cumulată a şapte salarii minime brute pe ţară. Din 2016, se estimează că salariul minim pe economie va creşte la 1.200 de lei.

Cine profită de sistem

În prezent, actualul Cod Fiscal nu prevede obligativitatea ca persoanele care nu au venituri să depună o astfel de declaraţie la Finanţe. În schimb, în momentul în care au nevoie de un serviciu medical în Sistemul public de sănătate, pot merge la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a plăti contribuţia la Sănătate din ultimele şase luni.

"Măsura adoptată în noul Cod Fiscal nu va avea numai efecte negative. În prezent, sunt destul de multe persoane care nu contribuie la Sănătate şi care achită contribuţia doar în momentul în care au nevoie de anumite servicii medicale. Să vă dau un exemplu. O persoană află că suferă de o boală pentru care are nevoie de o operaţie. Merge la o clinică privată şi află că tariful pentru respectiva intervenţie chirurgicală este de câteva mii de lei. Atunci, merge la casa de asigurări şi achită suma necesară pentru a deveni asigurat, adică în jur de 600 de lei. Apoi, se poate opera gratuit într-un spital de stat. Astfel Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate este clar păgubit, pentru că, după ce şi-a rezolvat problema de sănătate, persoana iar nu va mai plăti această contribuţie. Iar acest fond se bazează pe principiul solidarităţii. Adică plătim cu toţii şi beneficiem doar atunci când avem nevoie. Dacă apar destul de multe astfel de găuri în bugetul fondului, sistemul poate scârţâi destul de lejer. Plus că, potrivit Legii Sănătăţii (Legea 95 din 2006 - n.r.), asigurarea la Sănătate este obligatorie", a explicat un medic gălăţean, care a dorit să rămână anonim.

Numărul gălăţenilor fără venituri, o enigmă

Contribuţia la Sănătate, pentru persoanele fără venituri, va fi de 792 de lei pe an. În momentul de faţă, este greu de spus câţi dintre gălăţeni vor fi afectaţi de modificarea din noul Cod Fiscal. Potrivit datelor publicate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă, în judeţul Galaţi erau luaţi în evidenţă, la sfârşitul lunii, 17.204 şomeri neindemnizaţi. Lor li se adaugă persoanele casnice, care nu sunt luate în evidenţele AJOFM Galaţi.

Persoane scutite de la plată

De la plata acestei contribuţii sunt scutite mai multe categorii de persoane: adolescenţii care nu au împlinit încă 18 ani, elevii şi studenţii înscrişi în sistemul de învăţământ, cu vârste de până la 26 de ani, care nu au venituri, femeile însărcinate şi lăuzele, care nu realizează venituri. În acelaşi timp, nu plătesc astfel de contribuţii soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. De asemenea, sunt scutite persoanele cu handicap, eroii Revoluţiei din 1989 şi persoanele persecutate politic pe timpul regimului comunist.

Citit 7076 ori Ultima modificare Luni, 21 Septembrie 2015 18:03

6 comentarii

 • postat de mihai Joi, 24 Septembrie 2015 19:49 37.11.197.*** Link la comentariu
  0
  1

  Sunt persoane care nu au bani nici sa-i scuturi si apoi i-l si amendezi, speranta de viata in romania este scazuta si datorita acestui motiv, tind sa cred ca legiuitorii nostri traiesc o viata abstracta si dau cu logica lucrurilor de pamant. Daca nu au card de sanatate nu au acces la servicii, nu-i asta deja o pedeapsa ca nu au venituri? Statul Roman daca vrea sa scoata bani de la aceasta categorie de persoane sa-si anunte oferta de servicii si preturile si lasa-l pe cetatean sa decida, democratia inseamna puerea de a alege a cetateanului din multimea de oferte care trebuie sa i se ofere. Cum serviciile de la sistemul de stat sigur ca schioapata cele private sunt mai bune si desigur cam la acelasi pret. Nu stiu daca in tecutul mai indepartat iobagia a fost inventata de romani, dar actualii politicieni au idei tot mai nastrusnice si au o manie de al incorseta pe roman de fiecare data cand scoate cate o lege

  Raportează
 • postat de Un cetatean treaz Miercuri, 23 Septembrie 2015 20:17 85.112.137.*** Link la comentariu
  0
  1

  De 15 ani nu mai sunt asigurat in Ro , in ciuda faptului ca am o adresa de domiciliu in Galati . Atunci când am avut nevoie de servicii medicale am folosit cardul de sanatate eliberat de tara in care lucrez 10 - 11 luni pe an . In momentul in care ma vor obliga sa platesc contributii la sanatate in Ro. si voi apela la aceste servicii , avand in vedere ca nu sunt conditii in spitale , nu sunt medicamente etc. , ma voi folosi de dreptul meu de a cere in instantele din Ro. si cele internationale sa reglementeze ceea ce nu este normal . Consider ca ceea ce vor sa faca , e sa adune mai multi bani de furat ..... orice s-ar spune , spitalele nu vor fi inbunatatite si nici medicii mei bine platiti !

  Raportează
 • postat de Marian Miercuri, 23 Septembrie 2015 12:28 89.248.140.*** Link la comentariu
  0
  0

  Aceasta metoda este una care inbogateste pe cei din ministerul sanatatii care administreaza aceste fonduri .De ce nu se implementeaza metoda din tarile occidentale si SUA ,care consta in carduri de sanatate cu care asiguratii platesc atunci cand au nevoie de servicii medicale cred ca aceasta metoda este cea mai corecta si transparenta de altfel ca ori ce serviciu de care poti beneficia contra cost .

  Raportează
 • postat de A Marți, 22 Septembrie 2015 18:06 5.13.216.*** Link la comentariu
  0
  1

  "declaraţia pentru plata asigurării sociale de sănătate trebuie depusă în termen de 15 zile după ce persoana nu a mai realizat venituri". Legea va fi aplicata incepand cu anul 2016 din cate am inteles. Eu nu mai am venituri de aproape 3 luni. Asta ce vrea sa insemne, ca trebuia deja sa depun declaratia la finante? chiar inainte de a sti despre aceasta modificare de lege Si in plus ar trebui sa platesc si din urma contributiile?

  Raportează
 • postat de radu Marți, 22 Septembrie 2015 09:59 81.12.150.*** Link la comentariu
  0
  12

  tare sunt curios cum vor fi amendati concetatenii nostri romi

  Raportează
 • postat de Blabla Marți, 22 Septembrie 2015 06:54 5.13.145.*** Link la comentariu
  1
  10

  Risca aceleasi amenzi pe care le au primit proprietarii de locuinte care nu si le au asigurat obligatoriu, asa cum prevede legea......adica nimic.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.