Care sunt serviciile de care pot BENEFICIA VÂRSTNICII prin Serviciul Public de Asistenţă Socială

Care sunt serviciile de care pot BENEFICIA VÂRSTNICII prin Serviciul Public de Asistenţă Socială
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primăria municipiului Galaţi, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, acordă persoanelor vârstnice mai multe servicii şi prestaţii sociale: venitul minim garantat pentru persoanele care nu au venituri şi nici alte forme de protecţie socială, ajutoare de urgenţă acordate de bugetul local, asigurarea încălzirii locuinţei (lemne de foc), ajutoare pentru procurarea medicamentelor, protezelor, transport şi intervenţii chirurgicale, tichete în valoare de 100 de lei net, cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun, ajutoare pentru plata datoriilor la întreţinere şi ajutoare pentru înmormântare.

De asemenea, Primăria municipiului Galaţi acordă servicii şi facilităţi persoanelor vârstnice prin intermediul unităţilor de asistenţă socială aflate în subordinea Consiliul Local.

Cămine pentru vârstnicii gălăţeni

Căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Spiridon” are 160 de locuri şi asigură găzduire pe o perioadă nedeterminată, asistenţă şi îngrijire medicală şi consiliere juridică.

Căminul „Ştefan cel Mare” dispune de un număr de 100 de locuri şi asigură găzduire pe o perioadă nedeterminată, asistenţă şi îngrijire medicală şi consiliere socială.

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Galaţi are o capacitate de 118 locuri şi este destinat persoanelor vârstnice, bolnavilor cronici şi psihic şi persoanelor cu grad de handicap.

Agenţia de Servicii Sociale Comunitare „Alternativa” funcţionează în subordinea Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale Galaţi, în vederea prevenirii şi depăşirii situaţiilor de dificultate, vulnerabilitate sau dependenţă. Agenţia asigură servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, menaj la domiciliu şi consiliere psihologică.

Totodată, Primăria municipiului Galaţi subvenţionează, în baza legii, servicii sociale pentru persoanele vârstnice, prin intermediul fundaţiilor şi al altor asociaţii non-guvernamentale.

Fundaţii şi asociaţii

Clubul Seniorilor asigură consiliere socială, consiliere de grup, dar şi activităţi de petrecere a timpului liber. Grupul ţintă este de 30 de persoane.

Fundaţia de Sprijin a Vârstnicilor „Centrul de îngrijiri comunitare la domiciliu, pentru persoane defavorizate” oferă servicii de mediere, menaj la domiciliu, masă caldă la domiciliu, servicii de recuperare, masaj şi gimnastică medicală. Activităţile derulate de această fundaţie sunt de consiliere a vârstnicilor, curăţenia locuinţei, igienă corporală, prepararea hranei, cumpărături, însoţitor, recuperare şi mici reparaţii la domiciliu.

Grupul ţintă al acestei fundaţii este de 14 vârstnici, cărora li se oferă toate serviciile la domiciliu. Totodată, fundaţia mai oferă ajutoare alimentare pentru 100 de asistaţi pe lună.

Fundaţia „Centrul de zi Speranţa pentru persoane vârstnice cu dizabilităţi” se ocupă de 20 de persoane vârstnice, cărora le oferă consiliere socială şi activităţi de petrecere a timpului liber, având ca scop prevenirea marginalizării sociale.

La Centrul Multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III-a”, 60 de persoane pot beneficia de consiliere socială şi psihologică, sprijin material, servicii medicale, masă caldă, servicii funerare, sprijin pentru înmormântări şi pomeniri. De asemenea, fundaţia se ocupă de îngrijirea persoanelor nedeplasabile, efectuarea tratamentelor, supravegherea stării de sănătate, colaborarea cu medicii de familie şi igienizarea locuinţei.

Nu în ultimul rând, persoanele vârstnice din Galaţi beneficiază de gratuitate pe transportul public şi de bilete cu tarife reduse la spectacolele puse în scenă de instituţiile de cultură aflate sub tutela Primăriei.

Citit 4821 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Septembrie 2015 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.