Avem bani de droguri!?

Avem bani de droguri!?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Date privind fenomenul consumului de droguri *

În judeţul Galaţi, populaţia în rândul căreia prevalează consumul de droguri este reprezentată de persoane cu vârste cuprinse între 18-35 ani; tipuri de droguri consumate: cannabis, ecstasy, haşiş, cocaină. Locaţiile cu risc crescut în ceea ce priveşte consumul de droguri sunt discotecile, cluburile de noapte, barurile.

Ţigările

Ultimele estimări la nivel naţional în ceea ce priveşte consumul de droguri în rândul populaţiei tinere arată că la nivelul anului 2007 prevalenţa consumului de tutun în rândul elevilor de 16 ani este de 54 la sută, înregistrându-se o scădere faţă de anul 2003 (64 la sută) şi anul 1999 (57 la sută). Media europeană este de 60 la sută.

Băutura

Procentul adolescenţilor de 16 ani care au utilizat de-a lungul vieţii vreo băutură alcoolică este de 81 la sută - în scădere faţă de 2003 (88 la sută) şi 1999 (85,5 la sută) şi sub media europeană care este de 89 la sută. De asemenea, în anul 2007, starea de ebrietate a fost experimentată de 35 la sută dintre elevii de 16 ani, faţă de 52 la sută în 2003 şi 43 la sută în 1999.

Tranchilizante

Prevalenţa consumului de tranchilizante sau sedative la recomandarea medicului a fost de cinci la sută în 2007, faţă de 11 la sută în 2003 şi 10 la sută în 1999. Au consumat tranchilizante sau sedative, fără prescripţie medicală, patru la sută dintre elevi faţă de şase la sută în 2003 şi cinci la sută în 1999, media europeană fiind de şapte la sută.

Pastile plus alcool, marijuana şi inhalante

Consumul de alcool combinat cu pastile se întâlneşte, în anul 2007, la 4 la sută dintre elevi, în creştere faţă de anul 2003 (3,2 la sută) şi 1999 (3,8 la sută), media europeană fiind de şapte la sută. Consumul de marijuana şi haşiş în 2007 este de 4 la sută, în creştere faţă anul 2003 (trei la sută) şi anul 1999 (unu la sută), fiind însă mult sub media europeană care este de 19 la sută. Utilizarea substanţelor inhalante în 2007 este de patru la sută, în creştere faţă de anul 2003 (unu la sută) şi anul 1999 (unu la sută), situându-se sub media europeană care este de nouă la sută.

Ecstasy

Consumul de ecstasy este de unu la sută în rândul elevilor, valoare identică cu cea din anul 2003, dar în creştere faţă de anul 1999, când nu a fost raportat un asemenea consum. Media europeană este de patru la sută.

Activităţi drog-free la Galaţi

Azi, 26 iunie, la ora 9,00, începe dezbaterea „Îţi controlează drogurile viaţa?”, desfăşurată la Biblioteca Franceză „Eugene Ionesco” din Galaţi; pe tot parcursul zilei are loc campania de informare a tinerilor din campusul universitar „Alexandru Ioan Cuza” cu privire la riscurile consumului de droguri, realizată prin distribuire de broşuri informative. De asemenea, vor fi  distribuite broşuri şi cursanţilor de la şcolile de şoferi din Galaţi.

„Magazinele de vise” – subiect de dezbatere la Prefectură

"Magazinele de vise" care au împânzit oraşul vor face subiectul unei dezbateri organizate la Prefectură cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri. La eveniment, organizat de Agenţia Naţională Antidrog - Biroul Regional Galaţi, în colaborare cu Instituţia Prefectului va fi prezent şi deputatul Ştefan Pirpiliu, unul dintre iniţiatorii a două proiecte de modificare şi completare a legislaţiei în domeniul traficului şi consumului ilicit de droguri.

Sunt invitaţi, de asemenea, reprezentanţii instituţiilor implicate în combaterea acestui fenomen şi a magazinelor de tipul "spice shop".

26 iunie - Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri

În fiecare an, pe 26 iunie se sărbătoreşte Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri. În acest an, în vederea marcării acestei zile, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate a propus campania “Îţi controlează drogurile viaţa? În viaţa ta, în comunitatea ta, drogurile nu-şi au locul”.

Scopul acestei campanii este acela de a conştientiza opinia publică asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de droguri pentru societate, deoarece acolo unde drogurile preiau controlul, nici individul, nici familia, nici comunitatea nu mai sunt în siguranţă.

Obiectivul urmărit de către toţi cei implicaţi în campanie este de a mobiliza şi de a sprijini populaţia în vederea controlării acestui fenomen.

Citit 1084 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.