Cum acorzi PRIMUL AJUTOR în cazul unui INCENDIU. Reacţia în caz de ACCIDENT COLECTIV e foarte IMPORTANTĂ

Cum acorzi PRIMUL AJUTOR în cazul unui INCENDIU. Reacţia în caz de ACCIDENT COLECTIV e foarte IMPORTANTĂ
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O tragedie similară celei din clubul Colectiv din Bucureşti ar putea avea loc şi în Galaţi. În asemenea situaţii, acordarea primului ajutor victimelor, până la venirea ambulanţelor, poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Cum asigurăm însă primele îngrijiri şi de ce reguli trebuie să ţinem seama ne explică dr. Mihai Polinschi (foto), directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi.

"Arsurile pe care o persoană le poate suferi într-un incendiu sunt cele termice, care afectează pielea, şi cele ale căilor respiratorii superioare. De regulă, în astfel de cazuri vorbim şi despre o intoxicaţie cu fum şi cu o serie de gaze foarte toxice. În cazul arsurilor pielii, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să îndepărtăm victima de flacără sau de sursa de căldură. În cazul în care hainele de pe persoană ard, trebuie stinse cât mai repede. Resturile de haine trebuie apoi îndepărtate de pe piele, acolo unde se poate. Dacă ţesătura este lipită, haina trebuie decupată de jur împrejur, pentru a nu risca să desprindem şi pielea sau muşchiul, prin tragere", a explicat dr. Mihai Polinschi.

Cum ajută apa

Porţiunile de piele arse trebuie clătite cu apă curentă. Cea de la robinet este potrivită în astfel de cazuri. Potrivit dr. Polinschi, apa curăţă rana, împiedică arderea pielii şi scade durerea resimţită de cel rănit. Pe o scală ascendentă a durerii, de la unu la zece, durerile produse prin arsuri ocupă gradul zece. După curăţare, zonele arse vor fi acoperite cu un cearşaf/prosop curate şi înmuiate în apă. Prosopul trebuie menţinut ud în permanenţă, pentru a evita lipirea de rană.

Aerul din apropierea podelei este mai curat

"Atunci când arsurile au afectat şi căile respiratorii, persoana se scoate cât mai repede din încăperea afectată de incendiu la aer curat. Ca o regulă, gazele şi fumul rezultate din incendiu se ridică, astfel încât aproape de podea aerul este mai curat. De aceea, dacă intrăm să salvăm pe cineva, este o idee bună să ne deplasăm târâş. Odată scoasă la aer curat, faţa şi gura victimei trebuie clătite cu apă. Adesea, pacienţii cu arsuri intră în hipotermie şi trebuie acoperiţi cu o pătură sau cu o haină. Intoxicaţiile cu fum şi cu gaze sunt extrem de grave, complicând evoluţia spre vindecare a pacientului. Persoana poate inhala substanţe extrem de periculoase, precum negru de fum, monoxid de carbon, cianuri sau oxizi de sulf şi de azot", a adăugat dr. Polinschi.

Cum poate fi oprită o hemoragie

Victimele incendiilor izbucnite în spaţii închise şi aglomerate au adesea şi răni produse din cauza îmbulzelii sau de prăbuşirea unor pereţi sau stâlpi. În asemenea situaţii, coloana vertebrală a victimei, mai ales în zona cervicală (a gâtului - n.r.), trebuie menţinută pe axul corpului. "Dacă persoana se plânge că îi este frig şi sete, există şanse să fi suferit o ruptură de organe interne. În asemenea cazuri, stopul cardio-respirator poate interveni adesea. De aceea, victima trebuie întinsă pe spate, fără nimic sub cap şi cu picioarele ridicate într-un unghi de 45 de grade. Hemoragiile externe de la braţe sau de la coapse pot fi oprite, până la venirea echipajelor medicale, cu ajutorul unui garou improvizat. Acesta poate fi un cablu sau o haină strânse mai sus de rană, pentru a opri sângerarea", a mai spus medicul citat.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 4609 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2015 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.