Gălăţean CELEBRAT în Australia, în Ajunul Crăciunului

Gălăţean CELEBRAT în Australia, în Ajunul Crăciunului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În Ajun de Crăciun, numele unuia dintre "Gălăţenii care au uimit lumea" va fi pe buzele tuturor, în celălalt capăt al lumii. Este vorba despre fiul unui emigrant gălăţean, considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne, care, chiar dacă nu s-a născut în Galaţi, şi-a recunoscut întotdeauna originile danubiene, iar la prima vizită în Europa, în calitate de politician, a venit la Galaţi să-şi caute rudele: Edward Granville Theodore.

"La 24 decembrie 2015, am onoarea de a marca, printr-un eveniment găzduit de Consiliul Australian al Europei din Brisbane, 95 de ani de la numirea ca premier şi 65 de ani de la dispariţia lui Edward Granville Theodore, denumit Red Ted, politician laburist de origine română, al cărui tată a emigrat din Galaţi la sfârşitul secolului al XIX-lea", ne-a declarat Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, gălăţeanca Nineta Bărbulescu.

"Om politic redutabil, ajuns în trei decenii de la lucrător în mină la proprietar de mină şi numit premier al Queenslandului în 1920, Red Ted este autorul reformei prin care a fost abolită Camera Superioară a Parlamentului local, o reformă politică în urma căreia parlamentul din Queensland este singurul legislativ unicameral din Australia. Este important ca Red Ted să fie asociat cu România şi cu oraşul Galaţi, fiind o personalitate inconfundabilă în politica australiană, cu o amprentă semnificativă asupra politicii Australiei din primele decenii de la crearea statului. De altfel, se spune despre Edward Granville Theodore că este cel mai puternic şi cunoscut politician australian dintre cei care nu au ajuns prim-miniştri ai Australiei, apreciere făcută şi de liberali, şi de naţionalişti, nu doar de laburişti, din a căror istorie face parte în prima linie", ne-a declarat ES Nineta Bărbulescu.

După cum aţi putut citi în rubrica "Gălăţeni care au uimit lumea", Red Ted a gestionat problemele economice ale ţării, făcându-i chiar pe adversarii săi politici să-l recunoască drept "omul cu cea mai bună minte financiară din emisfera sudică". De altfel, prin sistemul creat de el, oamenii de rând au putut să devină proprietari de pământ şi de mine, iar muncitorii australieni au fost cel mai bine plătiţi din lume timp de zeci de ani. Australienii au şi astăzi un adevărat cult pentru Red Ted, românul care le-a modernizat ţara, un cartier al capitalei Canberra şi un oraş din Queensland purtând numele Theodore. În plus, portretul lui tronează la loc de cinste în clădirea Parlamentului din Brisbane.

Citit 1325 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Decembrie 2015 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.