UTIL/ Cum obţinem certificatul de cazier judiciar

UTIL/ Cum obţinem certificatul de cazier judiciar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Documentul care atestă lipsa, sau dimpotrivă, existenţa antecedentelor penale şi care se solicită la angajare, concursuri, sau diferite examene se eliberează de către poliţie şi numai în baza unei solicitări. Pentru a putea intra în posesia certificatului aveţi nevoie de puţine acte, respectiv cartea de identitate, cererea tip în care se trece obligatoriu motivul solicitării şi două taxe, una de timbru şi una care reprezintă contravaloarea serviciului, care împreună totalizează 12 lei. Taxa se plăteşte la ghişeul din incinta Serviciului Caziere de la sediul IPJ Galaţi, din strada Brăilei, nr. 200, tot acolo unde se depune şi cererea. Programul de lucru cu publicul este zilnic de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00, iar miercuri puteţi merge şi după amiaza, între orele 16,00 şi 18,00. Gălăţenii care locuiesc la mare distanţă de municipiul reşedinţă de judeţ, se pot adresa pentru eliberarea cazierelor Poliţiilor Orăşeneşti de la Tecuci, Bereşti şi Tg. Bujor. Certificatul de cazier judiciar are o valabilitate de şase luni de la data emiterii şi numai pentru motivul înscris în cerere. Important de ştiu este că regula în privinţa solicitării certificatului de cazier este ca actele să fie depuse, iar documentul ridicat chiar de către cel pe a cărui nume se face cererea. Sunt însă şi situaţii când cererea poate fi făcută şi prin intermediul altei persoane. În aceste cazuri, este necesară o procură autentificată, iar cel care depune cererea trebuie să prezinte la ghişeu copie după buletinul său şi cel al solicitantului.

Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare.

Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de graţiere individuală, acesta poate fi solicitat de persoana condamnată, copiii, apărătorul ori reprezentantul legal al acestuia, soţul persoanei condamnate, ascendenţii, fraţii ori surorile celui condamnat sau ai soţului acestuia.

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Citit 7127 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2016 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.