Ameninţări în spaţiul public/ Merităm să trăim în siguranţă
Foto: laborcenter.berkeley.edu

Ameninţări în spaţiul public/ Merităm să trăim în siguranţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

 

Siguranţa publică este un subiect delicat privit ca o veşnică necesitate şi mai puţin ca un factor vital deficitar. Disfuncţiile acestui aspect ar trebui privite cu maximul de seriozitate, întrucât se impun schimbări radicale în sistem. Câţi dintre gălăţeni se simt în siguranţă? E întrebarea la care se dau răspunsuri evazive şi deseori nefondate. Deşi statisticile anului 2015 au arătat faptul că reclamaţiile de fapte ilicite au scăzut, criminalitatea gălăţeană, sub toate aspectele ei, încă înregistrează cifre alarmante. Dacă pe hârtie lucrurile sunt în echilibru, în spaţiul public mulţi dintre cetăţenii Galaţiului se simt ameninţaţi. Ce şi cine îi îngrijorează pe gălăţeni?

În primul rând, unul dintre factorii de risc sunt haitele de maidanezi care ne motivează pe mulţi dintre noi să evităm anumite străzi. Soluţia ar fi simplă din ochii privitorului: un centru de ecarisaj care se tot lăsa aşteptat.

O a doua problemă ar fi chiar cu unii dintre semenii noştri, care, din motive doar de ei cunoscute, afişează o atitudine ameninţătoare şi adresează replici neplăcute la întâmplare. Această atitudine agresivă a "băieţilor de cartier" determină sentimentul de frică şi chiar asumarea unei posturi de victimă.

În siguranţă nu te simţi nici când iluminatul public are lacune. Existenţa spaţiilor mai puţin sau chiar deloc iluminate aduce după sine tentaţia de a desfăşura o ilegalitate, dar şi posibilitatea de a fi surprins de o groapă de canalizare fără capac.

Pericole la orice pas

În Galaţi, e posibil ca, pe unele porţiuni de trotuar, să fii lovit de o bucată de tencuială dislocată de pe un imobil, iar lipsa avertismentelor îi face direct răspunzători pe toţi pietonii care circulă pe aceste sectoare.

Printre problemele pe care le întâmpină concetăţenii noştri îi adăugăm şi pe şoferii iresponsabili, care sfidează cu brio orice articol al legislaţiei rutiere şi de la care te poţi aştepta oricând să te accidenteze, fie pe trecerea de pietoni, fie pe trotuar. Chiar dacă vârstnicii acuză doar tineretul de inconştienţă la volan, de multe ori cei cu mai multă experienţă sunt cei care provoacă nereguli. Haosul din trafic se datorează atât lipsei de simţ civic, cât şi stării deplorabile a infrastructurii, pentru care nu există perspective optimiste nici în 2016.

Acuzele la adresa tinerilor nu se opresc doar la şofat, ci merg până la disponibilitatea de a ajunge veritabili infractori. Deşi se exagerează pe marginea acestui subiect, există şi un sâmbure de adevăr. Este îngrijorător procentul celor care au renunţat la sistemul de învăţământ pentru a câştiga bani uşor, din diferite activităţi oneroase.

Concluzia este că în siguranţă absolută nu te poţi simţi nicăieri pe domeniul public. Vina este împărţită între cetăţenii care nu au înţeles că lipsa bunului simţ şi a spiritului civic se pedepsesc şi autorităţile oarecum imune la nevoia de siguranţă, care printre altele este un serviciu public. Soluţia pentru combaterea acestui dezechilibru social este în primul rând conştientizarea fenomenului şi implicarea activă în îmbunătăţirea calităţii vieţii gălăţenilor. Schimbarea trebuie să vină de la fiecare dintre noi!

Citit 1360 ori Ultima modificare Vineri, 19 Februarie 2016 10:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.