GALAȚIUL, ALTFEL... Să NU mai aşteptăm ”minuni” de la alţii

GALAȚIUL, ALTFEL... Să NU mai aşteptăm ”minuni” de la alţii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Scriam data trecută despre cauzele care îmi apar ca principale în reculul din 2004 şi până în prezent al oraşului de la Dunăre, oraş pe care cu toţii ni l-am dori mai frumos şi mai bogat. Şi dacă tot ne pricepem unanim la criticat, deci şi eu, astăzi voi încerca să fiu un "bun gălăţean" şi să propun câteva soluţii, pe care le-am putea implementa, fără a mai aştepta "minuni" de la alţii...

Prima dintre acestea ar fi responsabilizarea fiecăruia dintre noi, de la cunoaşterea drepturilor cât şi a obligaţiilor cetăţeneşti europene ce ne revin, cu observaţia că în timp ce obligaţiile ne vor fi amintite (şi impuse) mereu de autorităţile locale/centrale, de drepturi, inclusiv de contestaţie împotriva exceselor aceloraşi autorităţi, trebuie să ne ţinem doar noi!

A doua ar fi implicarea noastră în a schimba ceea ce stă în puterea noastră, de la spaţiul verde din jurul blocului/casei şi până la interpelarea celor care pretind în consiliul local/judeţean că ne reprezintă. Lucrurile lăsate exclusiv pe mâna altora, indiferent cât de bine intenţionaţi ar fi, tind să se îndrepte către interesele lor, care nu vor coincide - deşi ar trebui! - cu cele ale majorităţii gălăţenilor. E - dacă ne amintim de vorbele de duh româneşti - acel "ce-şi face omul cu mâna lui!". A treia soluţie ar putea fi accederea în posturile de decizie a oamenilor din Galaţi care chiar au făcut ceva pentru ei şi, prin prisma experienţei acumulate, pot face şi pentru comunitate. Ar fi totuşi timpul ca, după toate experimentele nereuşite de până acum, să promovăm prin vot personalităţi şi nu personulităţi, conştiinţe şi nu cunoştinţe (a se citi relaţii/cumetrii/clici). A patra ar fi concursurile în corpul funcţionăresc al administraţiei publice locale, unde - simplă coincidenţă? - funcţiile importante sunt ocupate de nume asemănătoare cu ale foştilor diriguitori ai treburilor urbei, evident posesoare de diplome peste diplome şi, deci, de CV-uri impresionante, dar doar pentru necunoscători. E vremea - cred - ca acest corpus învechit - şi nu mă refer la vârstă, cât la încremenirea în metode amintind de sfaturile populare comuniste - să-şi ceară ieşirea din viaţa publică pe motiv de incompetenţă şi să-şi dovedească "profesionalismul" la o companie/întreprindere privată, aşa cum - din greu - fac majoritatea gălăţenilor plătitori de taxe şi impozite mărite...

Sper - şi doresc asta pentru oraşul în care m-am născut, crescut, trăiesc - ca anul 2016 să fie un an bogat în schimbări pozitive în ceea ce priveşte aspectul Galaţiului şi - mai ales - în viaţa de zi cu zi.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1704 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.