Primul caz câştigat/ Daune de 10.000 de euro pentru un copil muşcat de câine

Primul caz câştigat/ Daune de 10.000 de euro pentru un copil muşcat de câine
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Familia Bordei a câştigat procesul intentat Primăriei, după ce fiul lor a fost muşcat de un câine maidanez. Întâmplarea, din aprilie 2013, pe vremea când micuţul avea doar doi ani şi patru luni, a avut loc în curtea interioară a unui bloc situat pe strada Domnească.

Tătăl copilului îşi aminteşte fiecare amănunt, chiar dacă de atunci a trecut destul de mult timp. "Mă duceam să duc ceva la garaj, fiul meu era cu un pas în lateral şi, dintr-o dată, l-am auzit că plânge. M-a întors şi am văzut că un câine îl trăgea de mână, cu faţa în jos, pe asfalt. Am fost nevoit să îi dau vreo două picioare câinelui, ca să îl scap. Copilul avea hainele rupte, era muşcat de cap şi de mâini şi ţipa foarte tare. La spital s-a dovedit că rănile nu erau foarte grave, nu avea carnea ruptă", povesteşte Răzvan Bordei, tatăl copilului muşcat.

Părinţii au chemat şi poliţia la faţa locului, dar, cum câinele nu aparţinea nimănui, nu s-a putut lua nicio măsură. Animalul era hrănit de unul dintre vecinii familiei Bordei, dar acesta nu îl avea în grijă. Tocmai de aceea, familia Bordei a încercat să caute răspuns la întrebarea cine este vinovat de această tragedie. Mai mult, a făcut solicitare către Ecosal să ridice câinii de pe domeniul public din acea zonă.

"Am primit soluţia de la Iaşi ca un răspuns la întrebarea cine este vinovat în acest caz. Iniţial, noi nu am vrut să deschidem un proces în care să cerem despăgubiri. Doar am solicitat Ecosalului să vină să cureţe zona de câini. Pentru că am solicitat acest lucru de foarte multe ori şi câinii sunt tot acolo, chiar şi în ziua de azi, am decis să facem acest pas", a mai adăugat tatăl micuţului.

Şicane din partea avocaţilor Primăriei

Cazul a intrat în atenţia anchetatorilor imediat după ce a avut loc, dar o primă rezoluţie a apărut abia în 2014. Atunci au decis procurorii că micuţul a fost muşcat de un câine maidanez. Aşa au hotărât cei din familia Bordei să deschidă un proces împotriva Primăriei.

Procesul a început la Tribunalul Galaţi, unde Primăria Galaţi a primit câştig de cauză, iar familia Bordei a fost obligată să plătească cheltuieli de judecată. Decizia a fost atacată, apoi s-a cerut şi strămutarea procesului. Astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iaşi, unde s-a şi pronunţat recenta hotărâre, prin care Primăria Galaţi este obligată să plătească daune de 10.000 de euro.

Pe tot parcursul procesului, părinţii copilului muşcat au avut parte de tot felul de şicane. Mai mult, Carmen Bordei, mama copilului, care este avocat, s-a trezit şi cu plângere la Barou. "Pe tot parcursul procesului, avocaţii Primăriei au susţinut că noi nu ştim cine a muşcat copilul, că e posibil să nu fi fost muşcat de un câine şi că încercăm doar să dăm vina pe Primărie ca să ne îmbogăţim fără justă cauză. Asta în ciuda dovezilor existente la dosar. Casa de avocatură angajată de municipalitate mi-a făcut plângere la Barou, pentru că încerc să intimidez, iar pe holurile instanţei de la Iaşi mi-au spus că trebuie să mă bucur că am scăpat doar cu atât şi că nu ar fi trebuit să dau Primăria în judecată. Asta mie mi se pare strigător la cer. Atitudinea avocaţilor, după ce au câştigat în primă instanţă, nu a fost tocmai Ok. În plus, faptul că mi-au făcut plângere la Barou şi au invocat că nu respect demnitatea profesională mi s-a părut că face parte din categoria şicanărilor", ne-a declarat Carmen Bordei.

Precedent important

Carmen şi Răzvan Bordei şi-au câştigat dreptatea în instanţă. Este primul caz de acest fel din Galaţi, în ciuda faptului că foarte mulţi cetăţeni au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de câinii maidanezi. "Ca avocat, îmi dau seama că poate constitui un precedent care nu poate fi ignorat, ca mamă nu mă face cu nimic mai bucuroasă că am obţinut o sumă de bani. Eu am născut un copil perfect, l-am dat societăţii şi poate creşte un adult imperfect. Fizic, nu mai are nimic. Are însă o teamă faţă de câini, iar trauma psihică nu o poate evalua nimeni. Eu nu vreau să îmi învăţ copilul să se lupte cu pietre ca să îşi apere dreptul la viaţă. Aş recomanda să fim responsabili şi să cerem să răspundă cei care sunt puşi de noi să îşi facă treaba. Este o dispoziţie legală care spune exact ce trebuie să facem cu câinii maidanezi, nu trebuie să inventăm noi arcul şi săgeata ca să ne apărăm viaţa în plin oraş", a conchis Carmen Bordei.        

Citit 7984 ori Ultima modificare Joi, 03 Martie 2016 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.