UPDATE/ Doar trei elevi au rămas internaţi, după INTOXICAȚIILE CU LAPTE

UPDATE/ Doar trei elevi au rămas internaţi, după INTOXICAȚIILE CU LAPTE
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

UPDATE, luni, 7 martie: Trei dintre cei 17 elevi din Pechea, internaţi vineri seară la Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan”, în urma unei toxiinfecţii alimentare, au rămas încă sub supraveghere medicală. Ceilalţi 14 elevi au fost externaţi luni dimineaţă, starea lor, conform managerului Spitalului de Copii, medicul Victoriţa Ştefănescu, fiind foarte bună.

În urma acestui incident, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a prelevat probe şi a demarat o anchetă. Mai mult, conform purtătorului de cuvânt al DSP, laptele distribuit săptămâna trecută în şcolile din judeţ a fost retras de la consum. „Noi am am recomandat Inspectoratului Şcolar, dar am solicitat şi distribuitorului, ca laptele adus săptămâna trecută pentru elevii care beneficiază de programul guvernamental să fie retras din distribuţia şcolară”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Inspectoratul Şcolar a luat act de recomandare şi a dispus ca elevii să primească lapte doar dacă acesta este adus începând de luni dimineaţă.  „Elevii primesc iaurt sau lapte din noile stocuri şi nu din cele aduse săptămîna trecută care deja au fost retrase din distribuţie. Am recomandat cadrelor didactice să fie şi mai atente în ceea ce priveşte verificarea laptelui sau a iaurtului primite”, ne-a explicat inspectorul general, Mioara Enache.

Vă reamintim faptul că, vineri după-amiază, 4 martie, 17 elevi au ajuns la spital cu stări de vomă după ce au consumat lapte de la şcoală, aflat în  termen de garanţie.


Toxiinfecţie alimentară din cauza laptelui de la şcoală. Cei peste 60.000 de elevi din judeţul Galaţi nu vor mai primi luni lapte

17 dintre elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3, din localitatea Pechea, au fost internaţi, vineri seară, în Spitalul de Pediatrie “Sf. Ioan”, cu toxiinfecţie alimentară. Elevilor li s-a făcut rău la scurt timp după ce au consumat laptele primit zilnic prin programul guvernamental "Laptele şi cornul".

"Li s-a făcut rău, au ameţit, au avut dureri de burtă. Pe mine m-au sunat la serviciu. Copilului i s-a făcut rău după ce a băut laptele. Ar trebui să nu li se mai dea laptele, dacă tot nu e bun", ne-a spus mama unui elev internat în spital. "I s-a făcut rău cam la 40 de minute după ce a băut laptele la şcoală. Ei spun că laptele era în termen, dar mai bine nu le-ar mai da", a completat o altă mămică.

Medicii din Spitalul de Pediatrie au decis să îi interneze pe micuţi, pentru a fi ţinuţi sub supraveghere. "Elevii au vârste cuprinse între 11 şi 15 ani şi aveau aceeaşi simptomatologie: dureri abdominale şi vărsături. Unii au avut şi cefalee. În momentul de faţă, toţi sunt echilibraţi, excepţie făcând unul care încă mai prezintă vărsături. Ceilalţi rămân internaţi doar pentru supraveghere. Toţi copiii au spus că au consumat ce au primit de la şcoală, respectiv lapte şi biscuiţi", ne-a explicat, sâmbătă, Lorina Mărgărit, medic pediatru la Spitalul de Copii din Galaţi.

Imediat după ce elevii s-au plâns că se simt rău, conducerea şcolii din Pechea a anunţat autorităţile. "Copiii au spus că laptele avea un gust ciudat, dar ei au continuat să îl bea. Unii au băut doar o gură din lapte şi tot li s-a făcut rău. Am verificat laptele, era în termen, dar am găsit şi nişte pungi umflate. S-au pus sigilii pe spaţiul unde laptele a fost depozitat. Noi avem o cameră specială, cu frigider, pentru depozitarea laptelui. Mai mult, laptele era primit chiar în ziua respectivă", ne-a declarat Mariana Păun, directorul Şcoalii Nr. 3 din Pechea.

În urma alertei, o echipă de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a ajuns la faţa locului şi a demarat o anchetă. "La camera de gardă a Spitalului de Pediatrie s-au prezentat 19 elevi care au consumat lapte din programul "Laptele şi cornul". Laptele consumat era UHT şi în termen de valabilitate, dar prezenta modificări organoleptice. Inspectorii sanitari au plecat imediat către şcoala în cauză şi au început ancheta epidemiologică. S-a activat sistemul de alertă rapidă, iar tot acest lot de lapte este retras din consum", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Lotul de lapte cu probleme a fost retas de la consum. Mai mult, Inspectoratul Şcoalar a decis că, în ziua de luni, elevii din întreg judeţul Galaţi, aproximativ 61.000, nu vor primi lapte.

Licitaţia pentru distribuirea laptelui prin programul guvernamental a fost câştigată, în judeţul Galaţi, de o firmă din Braşov. Rămâne de văzut, la finalul anchetei, care a fost cauza pentru care laptele primit de elevi s-a deteriorat, deşi era în termen de valabilitate.

Citit 6943 ori Ultima modificare Marți, 08 Martie 2016 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.