Faliment pe malul bălţii

Faliment pe malul bălţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* AVAS a scos la mezat cea mai mare fermă piscicolă din judeţ – Vlădeşti, aparţinând Zătun SA * Licitaţia are loc pe 17 iulie, iar preţul de pornire este de 27,2 miliarde de lei vechi, fără TVA * Cu acelaşi prilej se încearcă şi vânzarea unei ferme zootehnice (cu 40 de miliarde de lei) şi a restului activelor societăţii *

Pe 17 iulie, pe malul bălţii de la Vlădeşti (cea mai mare fermă piscicolă din judeţul Galaţi) va avea loc o licitaţie publică de vânzare silită a activelor fermei piscicole aparţinând SC Zătun SA Galaţi. În urma deciziei Tribunalului Galaţi (la cererea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului - AVAS), societatea Zătun este în procedură de lichidare judiciară, activitate de care se ocupă compania Management Lichidare Reorganizare SRL Iaşi.

Împreună cu balta (singurul activ care mai aduce venituri în acest moment), sunt scoase la vânzare şi utilajele agricole, ferma zootehnică (dezafectată) de lângă Zona liberă, sediul administrativ şi rămăşiţele fostului abator.

Scufundată de datoriile la stat

Pentru cei care nu ştiu încă, precizăm că Zătun SA a intrat în insolvabilitate ca urmare a unor credite neperformante şi a acumulării de datorii foarte mari către bugetul de stat. Nu comentăm aici motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie disperată. Se pare, însă, că în activitatea societăţii au fost numeroase „turbulenţe economice” şi implicaţii politice, însă foştii acţionari ezită deocamdată să vorbească pe şleau despre asta.

Revenind la vânzarea crescătoriei de peşte de la Vlădeşti (de fapt singurul activ încă viabil al Zătun SA), trebuie să spunem că licitaţia porneşte de la preţul de 2.722.904 lei  (circa 27,22 miliarde de lei vechi), fără TVA. În urmă cu o lună s-a mai încercat o dată vânzarea activelor, la preţul stabilit de expertiza tehnică – respectiv 3.630.539 lei, fără TVA – dar nu s-a găsit niciun cumpărător.

În consecinţă, preţul de pornire a fost redus cu 25 la sută şi rămâne de văzut dacă de data asta se vor găsi amatori să devină patroni de crescătorie de peşte. Dacă nu cumva s-a aşteptat reducerea preţului de pornire şi se va mai amâna o dată licitaţia ca să se ajungă la jumătate din sumă.

Pentru cei care nu ştiu, balta Vlădeşti se află la circa 50 de kilometri de Galaţi (în apropiere de satul Slobozia Oancea), între Siret şi şoseaua ce merge spre Oancea. Luciul de apă, în suprafaţă de 330 de hectare, este concesionat de la stat (prin Agenţia Domeniilor Statului), iar cel care va cumpăra activele va avea drept de preemţiune pentru concesiune în continuare.

Dar iată ce active se predau în contul celor 27,2 miliarde de lei: 2,7 kilometri de diguri, 733 mp de alei şi drumuri, 6.875 mp de platforme betonate, 250 mp de gheţărie, două staţii de pompare, reţea de energie electrică pe întreaga suprafaţă a crescătoriei, reţea de comunicaţii, sediu administrativ, reţea de apă potabilă, împrejmuire.

Bunuri de 1,2 milioane de euro

Tot cu prilejul licitaţiei pentru vânzarea bălţii de la Vlădeşti, AVAS va încerca să valorifice şi restul patrimoniului societăţii Zătun SA. Este vorba de fosta fermă zootehnică de lângă Zona liberă (evaluată la circa 40 de miliarde de lei vechi), de o serie de utilaje agricole (evaluate în total la circa 3 miliarde de lei) şi despre o serie de active mărunte (şoproane, pătule, piese de schimb etc) a căror valoare totală se duce undeva la 2,6 miliarde de lei. În total (fără baltă), e vorba de cam 1,2 milioane de euro.

Trebuie spus că tranzacţia este influenţată major de o situaţie cel puţin bizară: terenul pe care se află activele zootehnice şi o parte dintre anexele fermei piscicole este în proprietatea unei firme private  - Petrol Plus 2 SRL – care a făcut executarea silită a acestora (înaintea AVAS-ului) în contul unei datorii mai vechi.

În aceste condiţii, un eventual cumpărător va trebui să plătească AVAS pentru bunuri şi firmei private pentru terenul aferent. Care s-ar putea să coste mult mai mult decât activele de pe el. Cel puţin aşa se aude.

În fotografie, o parte din balta scoasă la mezat

Citit 1857 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.