Medicină de la Galaţi la Palermo

Medicină de la Galaţi la Palermo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mediciniştii din Galaţi îşi vor putea perfecţiona studiile la Palermo, iar studenţii italieni vor avea şansa să înveţe din experienţa medicilor-profesori de la Facultatea de Medicină din Galaţi.

Aceste viitoare schimburi de experienţă între profesori, studenţi şi medici au fost perfectate în cadrul vizitei pe care doi reputaţi medici gălăţeni, prof. univ. dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa şi prof. univ. dr. Dorel Firescu, au făcut-o, recent, la Facultatea de Medicină a Universităţii din Palermo, Italia.

Colaborare veche şi fructuoasă

După cum am aflat de la dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, vizita de trei zile s-a făcut la invitaţia rectorului Universităţii din Palermo, Roberto Lagalla şi a preşedintelui Consiliul Regional Palermo, Giovanni Avanti. Bacalbaşa şi Firescu au fost împuterniciţi să discute colaborarea cu aceste instituţii. După cum am aflat  de la dr. Bacalbaşa, colaborarea este mai veche pentru că dr. Firescu are deja o temă de cercetare comună privind cancerul colo-rectal cu Facultatea de Medicină din Palermo.

Magnifico!

„Ne-am întâlnit cu şeful catedrei de anatomie, cu decanul, prodecanul Facultăţii de Medicină, cu rectorul Universităţii, Roberto Lagalla, care este o personalitate cu o poziţie aparte în viaţa publică a Siciliei şi căreia protocolul de obligă să i te adresezi cu «Magnifico». Este şi el medic”.

„Formula de adresare «Magnifico» nu ne deranja în condiţiile date.  Rectoratul se află într-un palat din secolul al XIII-lea, într-o construcţie care este deopotrivă şi mărturie istorică şi operă de artă. De altfel, biroul rectorului a aparţinut viceregelui spaniol din perioada dinastiei Bourbonilor”.

„Am beneficiat de întâlniri neaşteptate, la niveluri greu accesibile pe care ni le-a facilitat şeful catedrei de anatomie, absolvent al unui celebru colegiu iezuit şi care sprijină cât poate medicina românească, având o trăire la modul practic a latinităţii zonei sale”, ne-a povestit dr. Bacalbaşa.

După cum am aflat de la prof. dr. Dorel Firescu, printre numele sonore ale Facultăţii de Medicină din Palermo, cu care au discutat se numără prof. Giuseppe Peri, prof. Graffi, prof. Micelli, profesorul asociat Pasquale Assenanto şi, desigur,  preşedintele Avanti.

Ne înfrăţim cu Palermo?

Dr. Bacalbaşa ne-a asigurat că, prin trimişii săi, Galaţiul a făcut o foarte bună impresie la Palermo: „Vor să facem schimburi de studenţi şi cadre didactice. Trei tineri chirurgi sicilieni vor veni în clinica prof. Firescu să se pregătească. De asemenea, şi noi vom trimite oameni acolo”.

„Pe scurt, a fost o întâlnire cu oameni deştepţi, activi, binevoitori faţă de noi, ca români, într-o ţară unde concetăţeni de-ai noştri făcuseră suficiente ispăvi, nişte oameni care descindeau porţi în faţa tinerelor cadre ale Facultăţii de Medicină din Galaţi. S-a exprimat şi dorinţa unei înfăţiri între judeţul Galaţi şi regiunea Palermo. Sperăm că se va realiza”, ne-a declarat dr. Bacalbaşa. 

Rectoratul Universităţii din Palermo funcţionează într-un palat construit într-o perioadă în care România nu exista ca stat unitar. De asemenea, într-o vreme, impresionantul imobil a fost sediul inchiziţiei. Cei doi medici gălăţeni au avut şansa unică de a vizita castelul inclusiv în acele încăperi cu circuit închis, unde nici măcar angajaţii instituţiei nu au voie să intre.

De aceea vom reveni cu un articol amplu despre partea „turistică” a vizitei de la Palermo, aşa cum ne-a fost povestită de dr. Bacalbaşa.

Explicaţii foto:

1 - Dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa şi dr. Dorel Firescu, alături de preşedintele Consiliul Regional Palermo, Giovanni Avanti

2 - Dr. Bacalbaşa în biroul lui „Magnifico”, rectorul Universităţii din Palermo, Roberto Lagalla

Citit 1922 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.