Cursul pentru jurnalişti care transmit din zone de conflict
Foto: Foto:Mapn

Cursul pentru jurnalişti care transmit din zone de conflict
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Interactiv, captivant şi… foarte solicitant

„Cursul pentru jurnalişti care transmit din zone de conflict” s-a desfăşurat la finele lunii trecute, în perioada 20-25 iunie, la Constanţa. A fost a XIII-a ediţie consecutivă organizată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi una dintre cele mai complexe, pentru că jurnaliştii au avut ocazia să participe atât la misiuni demonstrative al marinarilor militari, cât şi la exerciţii ale aviaţiei militare şi ale forţelor terestre.

Acţiunile în care au fost angrenaţi jurnaliştii participanţii au avut de-a face, în principal, cu lupta pe mare (deplasări cu bărci de mare viteză, scufundări alături de scafandrii militari, abordaj al fregatei militare Mărăşeşti, urcare la bord pe scara de pisică, vizionarea unor exerciţii de luptă pe mare etc.).

Totuşi, marinarii militari n-au fost singurii implicaţi în pregătirea presei. Cursanţii au vizitat, pe lângă bazele navale, şi baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au zburat cu un avion de tip Spartan şi cu elicoptere IAR.

Cea mai vastă acţiune s-a desfăşurat însă - pe timp de zi, dar şi pe timp de noapte - în poligonul de tragere de la Babadag. Acolo, jurnaliştii au participat activ la exerciţiile militare ale luptătorilor Batalionului 307 de Infanterie Marină. Aproape în fiecare zi, la pregătirea jurnaliştilor au luat parte şi membrii Forţelor de Operaţiuni Speciale ale Marinei Militare, adică oameni care ştiu să lupte şi în apă, şi pe sol, dar şi în aer.

Dincolo de pregătirea teoretică şi cea practică, obţinută prin participarea la exerciţiile militare, o experienţă preţioasă în sine o constituie să vorbeşti pe îndelete cu militari care au luptat în teatre de operaţiuni şi care îţi pot împărtăşi din experienţele lor. Că una e, până la urmă, să citeşti o relatare despre viaţa de front şi cu totul alta e să ai în faţă oameni care să îţi spună cum s-au simţit şi ce-au făcut când în jurul lor s-a dezlănţuit prăpădul.

Jurnaliştii care vor să participe la curs pot afla detalii accesând pagina MApN, categoria Media.

      

Citit 1185 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2016 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.