PRECIZARE în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu

PRECIZARE în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse la casele de asigurări de sănătate de alte persoane decât de beneficiarii îngrijirilor respective, în anumite condiţii. Rudele de gradul I ale beneficiarilor (părinţi, soţ/soţie, copii) pot depune dosarele fără vreo împuternicire din partea beneficiarilor şi fără să fie necesară prezenţa beneficiarilor la ghişeele caselor de asigurări de sănătate. De asemenea, tutorii/ curatorii legali ai beneficiarilor pot depune dosarele pe baza documentelor care atestă tutela/ curatela, fără să fie necesară prezenţa beneficiarilor la ghişeele caselor de asigurări de sănătate. "Celelalte persoane decât beneficiarii, rudele de gradul I sau tutorii/ curatorii legali pot depune dosarele pe baza unui act notarial care împuterniceşte respectiva persoană să efectueze acest demers în numele beneficiarilor", arată CNAS, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, s-au dat dispoziţii ca în cazurile punctuale mai deosebite, dacă asiguratul care necesită îngrijiri la domiciliu este nedeplasabil şi nu are pe cine să împuternicească să depună dosarul, acesta poate aduce situaţia respectivă la cunoştinţa casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află (telefonic sau prin alt mijloc de comunicare), iar un funcţionar al casei respective îl va consilia pentru soluţionarea situaţiei.

CNAS subliniază că a fost nevoită să modifice, de la 1 iulie, condiţiile de depunere a dosarelor pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu, deoarece s-au descoperit numeroase cazuri în care aprobările au fost solicitate în numele unor persoane care nu necesitau asemenea îngrijiri sau care nici nu aveau cunoştinţă de faptul că li s-ar fi recomandat astfel de servicii. "În acest moment, mai multe asemenea cazuri sunt în atenţia organelor de cercetare, ca urmare a sesizărilor formulate de casele de asigurări de sănătate", afirmă CNAS.

Citit 2029 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2016 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.