Ne cade iar comunismul pe cap! O lucrare condamnată de rugină, PERICOL PUBLIC
Foto: Foto ”Viața liberă”, Victor Cilincă

Ne cade iar comunismul pe cap! O lucrare condamnată de rugină, PERICOL PUBLIC
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Din când în când, vezi câte o lucrare de artă aflată în pericol. "Căderea comunismului", ansamblul metalic de pe Faleză, a trecut de această fază! Degradată, lucrarea, proprietate a Consiliului Local, nu numai că este în pericol, dar… este ea însăşi un pericol pentru trecători.

O parte din piesele metalice (tablă, ţevi, deşeuri metalice, calorifere, peste care s-au sudat mici embleme "secera şi ciocanul", simbolul PCR) au căzut, mâncate de rugină, sau au fost furate de hoţii de fier vechi. În dreapta, o placă metalică a alunecat, atârnând precum sabia lui Damocles peste creştetul celui care o ia spre malul fluviului. Comunismul cade din nou în capul nostru!

Mutată din zona McDonald's, în timpul mandatului lui Eugen Durbacă, lucrarea a ajuns pe Faleză. Lucrarea, donată de autor oraşului, are şi valoare materială (evaluată, la vremea respectivă, la 150 de milioane de lei vechi), apreciată însă mult mai bine de hoţii de fier vechi. Galaţiul nu a preţuit însă niciodată ceea ce a primit gratis, iar privitorii pe care i-am întâlnit ori au fotografiat-o ca pe o curiozitate, ori s-au mirat de neobişnuitul său - "nişte fiare, bre!". Sculptura ajunsese iniţial undeva într-o râpă şi, doar pentru că "Viaţa liberă" a căutat-o cu tenacitate prin tot oraşul, "Căderea comunismului" nu a ajuns la fier vechi.

Un sculptor clujean din Innsbruck

"Căderea comunismului" a fost realizată în timpul Taberei de sculptură în metal din 1991, prima de după Revoluţie, şi este semnată de sculptorul Bela Crişan. Născut în 1944, la Cluj, artistul trăieşte şi lucrează la Innsbruck, Austria, din 1988. Este căsătorit cu sculptoriţa Manuela Siclodi, care are, de asemenea, o lucrare metalică de mari dimensiuni pe malul Dunării - "Confluenţe".

Bela Crişan a expus mult în România, unde are şi lucrări de for public (la Galaţi, Brăila, Slatina, Piatra Neamţ), dar şi în străinătate, la Ravenna şi München. La Galaţi are două sculpturi aflate pe Faleză, prima, ridicată în '76, fiind "Evoluţie" , un labirint vermicular din metal.

Lucrarea care se "fărâmiţează" acum este, de fapt, intitulată "Evoluţie şi revoluţie", dar a fost "tradusă" de gălăţeni prin mai simplul "Căderea  comunismului". Hulită de unii drept drept "grămadă de fiare", lucrarea pare să se destrame acum, şi încă periculos!

Citit 3069 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 03:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.