Ce este PTOZA FACIALĂ şi cum poate fi prevenită

Ce este PTOZA FACIALĂ şi cum poate fi prevenită
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În termeni populari, ptoza facială este cunoscută sub denumirea de "căderea feţei". Acest lucru este cauzată, în mod special, de îmbătrânire. "Odată cu înaintarea în vârstă apar inevitabil semnele îmbătrânirii, care pentru noi, esteticienii, sunt transpuse în două tablouri clinice: chronoagingul şi photoagingul. Photoagingul este consecinţa expunerii la factorii de mediu şi, în special, la expunerile la soare. Odată cu trecerea timpului se însumează efectele acestor expuneri, a căror consecinţă va fi apariţia de pete de culoare, intensificarea efelidelor (mici pete rotunde apărute pe piele - n.r.), apariţia lentigo (pată pigmentară a pielii cu aspect de nev - n.r.) sau chiar a poikilodermei (aspectul pestriţ al pielii - n..r). Acestea reprezintă o altă consecinţă a îmbătrânirii, principalul tratament realizându-se cu ajutorul laserelor sau al luminii intens pulsate", a explicat prof. dr. Valeriu Ardeleanu, medic estetician.

Îmbătrânirea pielii apare indiferent de factorii de mediu. Odată cu înaintarea în vârstă, au loc o serie de fenomene defavorabile pielii: scade producţia de colagen, scade timpul de regenerare a fibrelor de colagen şi elastină, înnoirea acestor fibre realizându-se mult mai lent, scade secreţia glandelor seboreice, scade numărul fibrelor de elastină, scade gradul de hidratare şi de elasticitate a pielii. Potrivit dr. Ardeleanu, scăderea numărului de fibre de colagen şi elastină nu afectează numai pielea, ci şi structurile musculoaponevrotice de sub piele, aşa numitul sistem musculoaponevrotic superficial al feţei (SMAS). În consecinţă, va scădea şi elasticitatea şi fermitatea aponevrozei faciale, care va amplifica şi ea ptoza facială.

"Toate aceste aspecte conduc la apariţia semnelor de îmbătrânire, care, din punct de vedere al chronoagingului, se traduc prin: apariţia ptozei faciale, apariţia ridurilor statice şi dinamice, apariţia porilor dilataţi. Însă trebuie reţinut că photoagingul, adică expunerile excesive la soare, amplifică semnele chronoahingului, îndeosebi ridurile. Aşadar, în concluzie, ptoza facială apare ca o consecinţă a îmbătrânirii, rezultat direct al scăderii numărului de fibre de colagen şi elastină", a adăugat specialistul citat.

Cum observăm apariţia ptozei faciale

Ca urmare a apariţiei ptozei faciale, aspectul feţei se va schimba, remarcându-se următoarele modificări: deformarea conturului mandibular, cu apariţia unor "pungi" pe linia mandibulară, accentuarea şanţurilor nazogeniene, lăsarea bărbiei. De cele mai multe ori, se asociază cu lăsarea pleoapelor şi cu laxitatea pielii de pe gât.

Cum poate fi prevenită

Efectele chronoagingului se însumează cu efectele photoagingului. Deci măsurile de prevenţie trebuie să se adreseze ambelor probleme. Prevenţia se poate face prin evitarea expunerilor excesive la soare, o bună hidratare a organismului şi a pielii, consumul crescut de fructe şi legume proaspete şi consultarea unui medic estetician după vârsta de 40 de ani. Practic, după această vârstă, încep să apară semne ale îmbătrânirii.

"Este dificil să separăm prevenţia de tratarea ptozei faciale, pentru că de fiecare dată ne adresăm ambelor aspecte. Din fericire, astăzi există numeroase metode de combatere a efectelor îmbătrânirii. Din nefericire, există prea multe astfel de metode, majoritatea dintre ele doar în scop comercial, dar fără rezultate, ba mai mult unele dintre ele pot determina chiar şi complicaţii, precum apariţia dermatitei cronice sau a cicatricilor dermice. Prima metodă verificată de prevenţie este mezoterapia, care constă în injectarea în piele, mai exact în derm, a unor substanţe cu rol de hidratare, hrănire şi regenerare a pielii. Astăzi, cele mai eficiente metode de mezoterapie rămân mezoterapia injectabilă, mezoterapia prin curenţi electrici şi laser-mezoterapia. Personal, prefer metoda injectabilă, care deşi este cea mai grea are şi cele mai bune rezultate. Totul merge pe principiul că nu există boli, există bolnavi, fiecare cu necesităţile lui", a mai spus specialistul citat.

A doua metodă prezentată de dr. Ardeleanu ar fi PRP-ul sau metoda "Dracula", "Vampire". Aceasta constă în recoltarea de sânge în nişte recipiente speciale, centrifugarea acestora la anumiţi parametri şi apoi reinjectarea fracţiunii trombocitare în derm. Este de fapt o metodă de mezoterapie care foloseşte sângele propriu. De ce fracţiunea trombocitară? Pentru că aceasta conţine factorii de creştere, care vor fi concentraţi în derm, având drept efect regenerarea pielii.

Ale metode de prevenţie

O a treia metodă este radiofrecvenţa. "Radiofrecvenţa monopolară continuă focusată combinată cu ultrasunetele are cele mai bune rezultate de departe, iar pentru o rejuvenare mai profundă radiofrecvenţa multipolară fracţionată este de asemenea cea mai eficientă. Radiofrecvenţa stimulează de fapt fibroblaştii, prin distrugerea colagenului îmbătrânit, ceea ce duce la formarea unui nou colagen, tânăr, normal structurat, cu noi fibre de elastină, deci cu refacerea elasticităţii pielii, a explicat dr. Ardeleanu.

Laserul este o altă metodă care poate fi folosită în astfel de cazuri. Pentru petele de culoare se foloseşte o anume lungime de undă, diferită de la aparat la aparat de multe ori, în timp ce pentru restructurarea pielii şi a colagenului se foloseşte laserul fracţionat, şi el cu diferite lungimi de unde. O a cincea metodă o reprezintă injectările cu acid hialuronic sau hidroxiapatită de calciu. Aceste substanţe, dincolo de efectul de umplere, stimulează şi activitatea fibroblaştilor, cu producţia de colagen nou.

"Din păcate, astăzi, piaţa este invadată de numeroase asemenea substanţe, unele dintre ele făcând mai mult rău decât bine. De aceea trebuie să alegeţi produse recunoscute pe plan mondial, care au în spate un istoric de ani de zile, cu rezultate bune, cu studii clinice de fundamentare şi fără complicaţii. O a şasea metodă ar fi liftingul nechirurgical cu fire, care constă în introducerea unor fire în derm, cu rolul de a ‘’suspenda’’ pielea şi de a realiza un lifting al feţei. În fine, o ultimă metodă de prezentat ar fi cea chirurgicală. Este o metodă invazivă, care necesită perioadă de recuperare", a concluzionat sursa citată.

Citit 5966 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 03:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.