Exponatul lunii august la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

Exponatul lunii august la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Exponatul lunii august de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este şorecarul comun (Buteo buteo), cea mai răspândită pasăre de pradă de zi din Europa. Şorecarul comun aduce un mare beneficiu agriculturii, datorită consumului mare de şoareci de câmp, principala lui sursă de hrană. Pasărea este migratoare parţial, adică petrece iarna la noi în ţară, dacă vremea este blândă şi poate găsi hrană. În iernile grele migrează către sudul Europei.

Deşi este o pasăre ce se teme de om, adesea poate fi observată şi în preajma zonelor urbane, unde găseşte hrană mai uşor. Este o specie monogamă, ce rămâne cu perechea aleasă pentru toată viaţa. Durata medie de viaţă, în sălbăticie, este de opt ani. Meniul acestor păsări este alcătuit, de regulă, din şoareci de câmp, însă pot vâna şi iepuri de câmp, insecte, şopârle sau broaşte, dacă hrana lor preferată lipseşte. Este o pasăre medie, cu o lungime de 50-57 de centimetri, anvergura aripilor de până la 1,30 de metri, iar greutatea corporală în jur de 1,2 kilograme. Femela este mai mare decât masculul. Culoarea penajului variază foarte mult, de la crem la maro închis cu penele de pe piept de culoare mai deschisă. În zbor ţine aripile în formă de “V”.

Exponatul lunii august – şorecarul comun - va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 31 august 2016.        

Citit 977 ori Ultima modificare Joi, 04 August 2016 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.