Astăzi începe Festivalul Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici”

Astăzi începe Festivalul Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Tradiţionalul Festival Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici”, organizat, timp de 12 ani, la Galaţi, se va deschide astăzi, 5 august, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Fanfare faimoase din ţară, precum şi de peste graniţele României şi sute de instrumentişti vor încânta gălăţenii cu extraordinare compoziţii muzicale.

Mai exact, vor fi două formaţii de peste hotare - Fanfara de tineret din Totkomlos - Ungaria şi Fanfara municipalităţii din Edirne - Turcia, alături de Fanfara "Muzica apelor" din Constanţa, Fanfara din Chetriş a Fraţilor Lucan din Iaşi, Fanfara "Transilvania Cugir" din Alba Iulia, Fanfara "Valahia" din Giurgiu, Fanfara localităţii Reci din Covasna, Fanfara "Promenada" din Câmpia Turzii, Fanfara de copii "Vulturii Brass Band" din Vrancea, Fanfara creştină "Cazasu" din Brăila şi Fanfara "Valurile Dunării" din Galaţi. Alături de acestea, vor evolua şi Ansamblul de dansuri tradiţionale greceşti "Olympos", Şcoala de Dans Sportiv "Fantezia" şi grupul de majorete de la Genys Models.

„Ca de obicei, vă aşteptăm pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Avem 1.100 de scaune, invitaţi speciali, în prima seară, şi un program destul de diversificat, care nu include spectacole doar la scena de la Sindicate, ci şi pe Faleza Dunării, în Grădina Publică, atât de la Galaţi, cât şi de la Tecuci”, a menţionat managerul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Florina Zaharia.

Celebrul festival organizat de Centrul Cultural a fost iniţiat, în 2005, de dirijorul Fanfarei „Valurile Dunării” din Galaţi, Marin Boroghină, împreună cu regretatul sculptor şi director al Centrului Cultural, Sergiu Dumitrescu.

Defilarea şi prezentarea fanfarelor participante

Festivalul va debuta la ora 18,30 cu intonarea Imnului României şi al Uniunii Europene. Evident, va răsuna şi Valsul „Valurile Dunării”, urmat de defilarea şi prezentarea fanfarelor participante. Apoi, începând cu ora 19,00, atât pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, cât şi în Grădina Publică, vor avea loc concerte de muzică de promenadă şi divertisment.

Şase fanfare, în prima zi, la Sindicate

Pe esplanadă, festivalul va fi deschis de Fanfara „Valurile Dunării”. Fanfara gălăţeană, înfiinţată în anul 2002, reuneşte muzicieni profesionişti cu studii de specialitate. Calitatea tehnică a interpretării, instrumentele Yamaha şi repertoriul (marşuri – de concert şi pentru defilare, valsuri, uverturi, selecţiuni din opere şi operete, muzică uşoară şi populară) fac din această formaţie un punct de atracţie.

Ca de obicei, este prezentă în program Fanfara Municipalităţii din Edirne - Turcia, pe bază de reciprocitate culturală, cunoscut fiind faptul că Fanfara „Valurile Dunării” din Galaţi este invitată adesea în binecunoscutul oraş din Turcia. Fanfara din Edirne include 32 de muzicieni şi a participat, sub bagheta maestrului Suleiman Ussyal la numeroase festivaluri internaţionale. Artiştii turci vor încânta publicul gălăţean începând cu ora 19,45.

De la ora 20,15, Fanfara „Muzica Apelor” din Constanţa ne aduce briza de pe litoralul românesc. Aceasta a fost înfiinţată în 2002 şi a susţinut, până în acest an, peste 150 de spectacole. Repertoriul fanfarei constănţene include marşuri, muzică de promenadă, muzică clasică, dar şi teme pop sau folclorice.

Următoarea formaţie care va evolua, de la ora 20,45, este "Kovats Andraş Reci” din judeţul Covasna. Fanfara a fost înfiinţată în 1935 de către preotul care Kovats Andraş. Din 1992 funcţionează sub egida Asociaţiei „Fanfara Kovats Andraş”, cu scopul educării muzicale şi culturale a tinerilor din regiune. Astfel, a ajuns să se numere printre cele mai renumite fanfare din ţară şi străinătate. În cadrul Asociaţiei funcţionează o fanfară de tineret cu peste 60 de membri şi o fanfară de copii cu peste 30 de membri.

De la ora 21,30, pe scenă va urca Orchestra „Valahia” din Giurgiu. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2003 şi, până în prezent, a susţinut peste 250 de concerte. Din anul 2006, în dorinţa de a da un plus de expresivitate evoluţiilor sale, s-a înfiinţat o echipă de majorete care însoţeşte mereu orchestra.

Ultima fanfară care va evolua în prima seară a festivalului este a Fraţilor Lucan din Chetriş, judeţul Iaşi. Este compusă din 14 instrumentişti şi, datorită calităţii profesionale a acestora, a fost invitată să susţină concerte în peste 20 de ţări din Europa şi Asia. 

Note muzicale şi în Grădina Publică

Tot în prima seara, Fanfara „Promenada” din Câmpia Turzii va susţine un concert începând cu ora 19,00, în Grădina Publică din Galaţi. Fanfara a fost înfiinţată în anul 2001 şi este condusă de dirijorul Sorin Sălăjan. Instrumentiştii acesteia sunt oaspeţi dragi ai Festivalului de Fanfare „Iosif Ivanovici” încă de la primele ediţii ale acestuia.

Fanfara din Ungaria, în premieră la Galaţi

Sâmbătă, 6 august, festivalul va continua, la Sindicate, cu şase fanfare. Începând cu ora 19,00, va evolua, în premieră la Galaţi, Orchestra de tineret „Totkomlos” din Ungaria. În prezent, aceasta numără 60 de membri, condusă de dirijorul Janos Krcsmery, care este şi directorul Şcolii de muzică din Totkomlos.

La ora 19,45, pe scenă va urca Fanfara „Promenada” din Câmpia Turzii. Apoi, de la ora 20,30, urmează Orchestra „Valahia” din Giurgiu, condusă de dirijorul Virgil Peţanca. La ora 21,00, ne va încânta Fanfara Creştină Cazasu din Brăila, înfiinţată în 2011, la iniţiativa unor membri ai bisericii. Din 2012, la pupitrul dirijoral se află prof. Petrea Gogu. Aceasta este deja o orchestră cunoscută şi apreciată datorită modului de interpretare şi a bogăţiei repertoriului abordat.

După fanfara brăileană, pe scena va reveni Fanfara „Valurile Dunării”. În cele din urmă, la ora 22,00, vom asculta repertoriul Fanfarei „Transilvania” din Cugir, judeţul Alba. Are 12 membri care reprezintă rezultatul rafinat al mai multor generaţii de muzicieni de etnie romă.

În aceeaşi zi, în Grădina Publică de la Tecuci vor concerta, începând cu ora 19,00, Fanfara din Ungaria şi cea din Turcia.

Duminică, închiderea festivalului

Festivalul se va închide duminică, 7 august, cu un concert susţinut în intervalul orar 19,00-22,30, de cinci fanfare. Este vorba despre Orchestra de tineret „Totkomlos” din Ungaria, Orchestra „Valahia” din Giurgiu, Fanfara „Promenada” din Câmpia Turzii, „Fanfara Kovats Andraş” din Covasna, Fanfara Municipalităţii Edirne din Turcia şi Fanfara din Chetriş a Fraţilor Lucan, judeţul Iaşi.

Intrarea publicului la acest festival este gratuită.

    

Citit 5876 ori Ultima modificare Joi, 04 August 2016 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.