3.000 de lei pot asigura casa pentru un copil lovit de soartă

3.000 de lei pot asigura casa pentru un copil lovit de soartă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Povestea de viaţă a unei gălăţence poate fi, de departe, un bun scenariu pentru un film de dramă. Aşa se poate rezuma viaţa Soltanei Bahnea. Femeia are 62 de ani şi, de patru ani, ţine loc de mamă şi de tată pentru nepotul său. Asta în condiţiile în care ea şi-a îndeplinit rolul de mamă, crescând trei copii şi mai este şi foarte bolnavă, pe deasupra.

Soltana Bahnea nu a avut niciodată o viaţă foarte uşoară. A muncit, a crescut trei copii, şi-a construit un cămin, care, din păcate, nu a fost niciodată pe deplin al ei. Şi asta pentru că a locuit, timp de 21 de ani, într-un imobil al Primăriei Galaţi, imobil pe care tocmai l-a pierdut din cauza datoriilor. Nu a vrut să ajungă aici, dar, din pensia de 400 de lei pe care o primeşte lunar, nu îşi permite să plătească cei 220 de lei la chirie.

Lovitură după lovitură

Problemele femeii au început în urmă cu aproximativ şase ani. Atunci i s-a îmbolnăvit una dintre fete. Tânăra, care era mama unui copil de cinci ani, a fost diagnosticată cu cancer după o operaţie de polipi. Diagnosticul crunt nu a doborât-o însă pe Soltana Bahnea, care a încercat tot ce era omeneşte posibil să îşi salveze fiica. La finalul anului 2011 însă, boala a învins. Cu durere, femeia preluat rolul de mamă pentru nepotul său. Avea, pe vremea aceea, şi ajutorul ginerelui ei, soţul fiicei decedate.

„Am cheltuit o mulţime de bani pe medici, în speranţa că o să se facă bine. Atunci am început să rămân restantă la chirie, la utilităţi”, mărturiseşte, cu ochii în lacrimi, Soltana Bahnea.

Timpul urma să vindece rănile, iar viaţa îşi urma cursul firesc. Asta până în 2012, când o altă lovitură avea să îi schimbe radical viaţa. Ginerele ei a fost ucis de un alt bărbat. După această nouă lovitură, femeia s-a văzut nevoită să ceară în instanţă custodia nepotului său. A obţinut acest drept şi s-a bucurat enorm că singura amintire de la fiica ei nu va ajunge în grija statului. „Am făcut totul pentru ca nepotul meu să rămână cu mine. Nu am averi, dar îmi dau ultimul bănuţ pentru ca el să aibă ceva pe masă. Dacă îmi ia cineva copilul, eu mor”, ne-a spus, cu lacrimile curgând pe obraz, femeia.

Datorii de 20.000 de lei

În urma unui alt proces, judecătorii, care l-au condamnat pe criminalul ginerelui ei, au decis că micuţul trebuie să primească 50.000 de lei daune morale şi o pensie de întreţinere, până când va împlini vârsta de 18 ani. „Nu am văzut niciun leu de la el. Am fost şi la comandantul închisorii, dar mi-a explicat că nu are de unde să plătească, pentru că este închis”, mărturiseşte Soltana Bahnea.

Banii i-ar fi ajutat, pe băiat şi pe bunica lui, să îşi achite o parte dintre datoriile la chirie şi ar fi evitat astfel situaţia de astăzi. Cei doi au fost evacuaţi de curând de Primărie, din cauză că au acumulat peste 20.000 de lei restanţă.

„Aş vrea să plătesc, dar de unde? Am lucrat ca îngrijitoare la Spitalul Judeţean şi am o pensie de 400 de lei şi alocaţia copilului. El merge la şcoală şi are nevoie de bani pentru asta. Am mai plătit câte puţin, din când în când”, ni se plânge bătrâna. 

Ajutor de la cealaltă fiică

Văzută cu lucrurile scoase afară din casa în care a locuit în ultimii 21 de ani, casă pe care a renovat-o şi a întreţinut-o cum s-a priceput mai bine, Soltana Bahnea a căutat, disperată, ajutor. A ajuns chiar şi la Primărie, unde a avut norocul să găsească o soluţie. Astfel, i s-a explicat că cea mai bună variantă este ca fiica sa, care are şi ea datorii la chirie, să îşi plătească restanţa şi să preia şi spaţiul în care a locuit bătrâna. Datoria fiicei, care are şi ea probleme suficiente, fiind în prezent fără serviciu, se ridică, cu tot cu penalităţi, la aproximativ 3.000 de lei. Deşi pentru ei este o sumă imensă, este mult mai mică decât cea a Soltanei Bahnea şi mult mai uşor de plătit.

După ce i s-a explicat acest lucru la Primărie, Soltana Bahnea a decis să ne ceară ajutorul pentru ca, la rândul nostru, noi să vi-l cerem dumneavoastră, cititori cu suflet mare. "Nu cerşesc, dar îmi e frică că îmi pierd nepotul şi că mi se vor strica toate lucrurile, care acum stau pe afară", ne-a explicat femeia.

Aşadar, cei care doresc să o ajute pe Soltana Bahnea şi pe nepotul ei să aibă din nou un acoperiş deasupra capului, ne pot contacta la redacţie, deoarece nu are cont bancar personal. Orice ajutor contează, mai ales că la mijloc este viaţa unui copil, pe care bunica nu vrea, sub nicio formă, să îl lase în grija statului.

Citit 3319 ori Ultima modificare Luni, 08 August 2016 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.