Primele de concediu ale profesorilor, mărul discordiei

Primele de concediu ale profesorilor, mărul discordiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu banii de concediu şi cu prima de concediu deja în buzunare, câteva zeci de cadre didactice din judeţul Galaţi îşi petrec liniştite vacanţa de vară. Restul, adică majoritatea angajaţilor din învăţământ şi din celelalte sectoare bugetare, nu au decât să mai aştepte să se mai umple bugetul statului, cum i-a anunţat premierul. Ca şi în cazul tichetelor-cadou, unii primesc, iar alţii bat din buze.

La Matca, fluturaşi înşelători

Contabilii şcolilor din unele localităţi au fost siguri că primesc banii pentru primele de vacanţă încât au eliberat fluturaşii de salarii cu aceste bonusuri trecute negru pe alb. Dar consiliile locale nu au mai aprobat sumele, unde mai pui că şi primul ministru a solicitat amânarea acordării lor.

Aşa s-a întâmplat în comuna Matca. Cei 129 de angajaţi ai şcolilor au primit în luna iunie fluturaşi cu primă inclusă, dar fără să mai primească banii, ne-au sesizat cadrele didactice din localitate. Prin telefon, contabila şcolii coordonatoare din Matca ne-a declarat că a solicitat banii şi că a sperat să îi obţină, mai ales că la Tecuci s-au acordat.

„Dar pentru că nu s-a întâmplat aşa, am făcut alţi fluturaşi de salarii şi, ca să nu apară vreo problemă, banii nu s-au mai virat pe carduri. Le-am cerut profesorilor să îşi ia fluturaşul corect de la secretariat şi banii de la casieria unităţii de învăţământ”, ne-a explicat contabila de la SAM Matca.

Nici la Barcea, unde cadrele didactice erau sigure că primesc banii de prime, aceştia nu le-au mai fost aprobaţi.

La Corod, în schimb, şi-au primit primele 80 la sută dintre angajaţii din şcoli, adică în jur de 70 de persoane, ceilalţi urmând să le ia în momentul în care vor intra în concediu.

Listă incompletă

Sindicaliştii din Educaţie nu ne-au putut furniza o listă completă a localităţilor unde se acordă primele. „Ştim sigur că angajaţii din municipiul Tecuci le-au primit. Despre restul judeţului urmează să strângem date în toamnă, la şedinţa cu liderii din şcoli”, ne-a declarat Valeriu Diculescu (foto), liderul SIP Galaţi.

Pentru că dreptul la prima de vacanţă (sau de concediu) este stipulat în Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, încheiat cu sindicatele reprezentative din Educaţie, sindicaliştii de la SIP Galaţi intenţionează să obţină în instanţă banii de prime. Cuantumul acesteia reprezintă un salariu de bază din luna anterioară plecării în concediu.

Citit 773 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.