Dispar 500 de posturi din învăţământul gălăţean

Dispar 500 de posturi din învăţământul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru economie la buget, Ministerul Educaţiei cere disponibilizări de până la cinci la sută * Se vor comasa clase atât în rural, cât şi în urban * „Nu vor fi probleme la titulari”, susţine inspectorul general * Cei mai afectaţi vor fi suplinitorii calificaţi *

Suplinitorii calificaţi care vor participa astăzi la şedinţa de repartiţie vor avea neplăcuta surpriză să constate că posturile pentru care concurau s-au împuţinat simţitor. În plină desfăşurare a operaţiunilor de ocupare a posturilor cu personal, Ministerul Educaţiei cere reduceri de personal în învăţământ de până la 5 la sută.

Este, de fapt, reducerea care a fost cerută de către guvern  şi  care nu s-a mai pus în practică  deoarece cadrele didactice au boicotat tezele cu subiect unic. Cum nu a putut fi pusă în practică la sfârşitul anului şcolar, Ministerul Educaţiei şi-a ales perioada cea mai propice - vacanţa cadrelor didactice, dar şi cea mai inoportună – aşezarea titularilor şi suplinitorilor pe posturi.

Posturi mai puţine pentru suplinitorii calificaţi

De la inspectorul general Doru Resmeriţă (în centrul imaginii) am aflat că numai în judeţul Galaţi va fi vorba de dispariţia a aproximativ 500 de norme, cifra incluzând şi cele 50 de norme blocate la începutul anului.

„Se vor comasa clasele în care nu se întruneşte numărul minim de elevi stabilit de lege, 10 pentru învăţământul primar şi 15 pentru cel gimnazial şi liceal. Vor fi cazuri de comasare şi în mediul rural, dar şi în urban. În rural vor fi în special vizate şcolile cu clase simultane. Avem 30 astfel de cazuri. Vom lua legătura cu primarii, vom discuta fiecare situaţie în parte. În definitiv, astfel se va ajunge la o mai bună eficientizare a învăţământului”, a declarat inspectorul general.

Acesta a mai declarat că  o parte dintre posturi se vor reduce şi ca urmare a faptului că anul acesta nu s-a realizat planul de şcolarizare la clasele a IX-a, mai bine de 30 de clase nefiind în prezent  ocupate, întrucât 1000 de elevi au renunţat să-şi mai continue studiile.

„Chiar şi acolo unde vom avea reduceri de posturi la clase unde sunt cadre titularizate, nu vor fi probleme la titulari. Acestora li se vor găsi posturi. Chiar în aceeaşi unitate, dacă mai există un post liber la suplinire, acesta va fi blocat”, mai spune Doru Resmeriţă.

Cei care vor fi într-adevăr afectaţi sunt suplinitorii calificaţi, unii dintre ei cu medii mari, care au refuzat catedre de titulari în mediul rural, în speranţa că vor prinde un post în oraş. Când au făcut această alegere, nici nu ştiau că lista posturilor libere la suplinire calificată se va „subţia” simţitor.

„Ne întoarcem la învăţământul din perioada comunistă”

Decizia ministrului Educaţiei i-a nemulţumit profund pe sindicalişti, care au fost puşi în faţa faptului împlinit: „Federaţia Educaţiei Naţionale avertizează  Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării că încalcă grav parteneriatul social şi acordul semnat cu sindicatele din învăţământ în luna mai. Ecaterina Andronescu a ajuns să se comporte ca un dictator şi ia decizii de una singură, fără consultarea partenerilor sociali. În cazul în care va continua cu această politică, riscăm să ne întoarcem la învăţământul din perioada comunistă”.

„Îi reamintim doamnei ministru că în aprilie a declarat că nu acceptă nici un fel de reduceri de personal în învăţământ. Înţelegem, de asemenea, de ce membri ai Guvernului au refuzat cu îndârjire ca în acordul semnat pe 6 mai să fie stipulat expres că personalul din învăţământ nu va fi afectat de reduceri”, a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN, care e ferm convins că prin aceste măsuri se va ajunge din nou la clase cu 35-40 de elevi, nemaiputând fi vorba de calitate în educaţie. 

Din nefericire, bilanţul acestei acţiuni dictată de criză, care în prezent se poate traduce numai în cifre, va apărea peste câţiva ani în rezultatele la învăţătură ale elevilor.

Citit 1863 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.