Proiect finanţat prin MAE, lansat la Galaţi | "Suntem un popor ospitalier, dar nu putem ajuta strategic"

Proiect finanţat prin MAE, lansat la Galaţi | "Suntem un popor ospitalier, dar nu putem ajuta strategic"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sala de conferinţe a Hotelului "Mercur" a găzduit, vineri, conferinţa de lansare a proiectului „Măsuri de cooperare, asistenţă şi educaţie pentru dezvoltare”, finanţat anual de Guvernul României prin Ministerul de Afaceri Externe. Prin programul de cooperare pentru dezvoltare, RoAid, România îşi propune să promoveze şi să sprijine pacea şi securitatea, dezvoltarea democratică şi societatea civilă, să diminueze efectele negative ale dezastrelor naturale şi ale conflictelor armate, să crească înţelegerea asupra problematicilor ce ţin de dezvoltarea internaţională, a interdependenţei dintre ţări şi să acorde sprijin pe termen lung  pentru dezvoltarea economică şi social-durabilă a ţărilor în curs de dezvoltare.

Proiectele strategice implementate prin RoAid sunt „Şcoala Română de Dezvoltare” şi „Forumul ONG-urilor la Marea Neagră”. Din 2007, de când a devenit donator de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare, şi până în 2014, RoAid a contribuit cu până la 111 milioane de euro anual către iniţiative de îmbunătăţire a serviciilor de sănătate, oferirea de asistenţă în procesul de reformă electorală, derularea de campanii anticorupţie, de protecţie a drepturilor copilului etc., mai ales în ţările din vecinătatea estică şi sudică.

La lansarea de la Galaţi, responsabilii de proiect au prezentat şi Legea privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, care se speră să fie promulgată până la sfârşitul acestui an. „A fost nevoie de şase ani, din 2008 până în 2013, să demonstrăm bonitatea proiectului "Şcoala Română de Dezvoltare". MAE este un minister altfel decât cele "de linie", cum sunt Ministerul Finanţelor sau cel al Dezvoltării. La MAE sunt numai diplomaţi, sinapsele se fac altfel şi aşa am ajuns să avem acum, în 2016, o lege pentru cooperare”, a afirmat Natalia Budescu, unul dintre responsabilii proiectului.

„Noi nu suntem învăţaţi că putem ajuta. Suntem ospitalieri, ne dăm şi haina de pe noi, dar n-o putem face strategic. Şi este strategic să investeşti în Republica Moldova şi în Ucraina, pentru că astfel poţi atrage fonduri prin programul de bună vecinătate. Avem săracii noştri, dar e important să contribuim la bunăstarea statului vecin, pentru că altfel se înmulţesc săracii noştri”, a mai spus Natalia Budescu.

Citit 1788 ori Ultima modificare Duminică, 16 Octombrie 2016 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.