Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
3 comentarii

Într-o şedinţă recentă a guvernului, a fost introdusă o ordonanţă de urgenţă, care modifică şi completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, în sensul transpunerii corecte şi complete în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului şi Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive şi a Directivei (UE) 2015/1127.  

Conform comunicatului emis de biroul de presă al Guvernului, sistemul "Plăteşti pentru cât arunci" va putea fi implementat, la alegere, de autorităţile publice, cu scopul de a reduce cantitatea de deşeuri care ajunge la depozitare, dar şi pentru a încuraja reciclarea. "Acest principiu se bazează pe două direcţii de ghidare ale politicii de mediu: poluatorul plăteşte şi responsabilitatea comună şi se aplică în moduri diferite atât în state membre UE, cât şi în alte ţări, în funcţie de frecvenţa de preluare a deşeurilor, tipul de recipienţi, cantitatea şi tipul de deşeu şi de condiţiile tehnico-economice locale", se arată în documentul numit. 

La Galaţi, ar fi nevoie de bani mulţi


"Proiectul, în sine, pare unul foarte bun. Însă pentru a fi implementat, este nevoie de o investiţie majoră, în primul rând în reamenajarea punctelor de colectare, dacă nu în construirea unora noi, şi în al doilea rând în înfiinţarea unui sistem de monitorizare pe bază de cartele al celor care aruncă deşeuri, de orice natură. Astfel, la final de lună, vom şti cine şi cât a aruncat. Altfel, e greu de ţinut socoteala celor care aruncă deşeuri menajere şi a celor care aruncă reciclabile", a explicat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galaţi. 

De asemenea, reprezentanţii serviciului public de salubrizare avertizează că un astfel de proiect, fără implicarea masivă a Poliţiei Locale, ar putea duce la mai multă mizerie în oraş. "Pentru a evita să plătească mai mult, unii cetăţeni ar putea arunca gunoiul menajer oriunde, caz în care oraşul ar arăta groaznic. Astfel, fără amenzi usturătoare în acel moment, nu s-ar putea realiza nimic", a mai spus Mirela Furtună.

Citit 2028 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 18:07

3 comentarii

 • postat de Ecologistul Luni, 24 Octombrie 2016 15:12 81.12.149.*** Link la comentariu
  2
  5

  1. POLIŢIA LOCALĂ este o entitate nesimţită care papă bani publici degeaba şi nu colaborează cu alte instituţii pentru a se vedea eficienţa ei!
  2. ECOSALUL este o altă nesimţire care nu reacţioneză nici măcar la sesizarea cetăţenilor, are mijloace de lucru depăşite şi o organizare doar pe arterele principale!
  În concluzie, trebuie o reformare urgentă a acestor instituţii şi o legislaţie aspră şi aplicabilă întocmai!

  Raportează
 • postat de Dorin Luni, 24 Octombrie 2016 08:19 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  12

  Nu va agitati, la Galati nu se va face nimic pentru ca e vorba de a fi civilizat si responsabil, ceea ce nu e cazul la noi!

  Raportează
 • postat de Doru Bardac Luni, 24 Octombrie 2016 07:33 109.99.197.*** Link la comentariu
  1
  12

  Vorbeste ecosalul care-si bate joc de galateni!!!
  De ce exista cate 3 igluuri pentru colectare selectiva, daca ORICUM toate trei se ridica la gramada, iar selectarea se face la statia de selectare???
  Bataie de joc la sdresa galatenilor, pe care ecosalul ii face nesimtiti prin mesajele de pe autogunoiere!!!
  Cu voi ar trebui sa inceapa amenzile pentru bataie de joc la adresa cetateanului si bani aruncati pe igluuri inutile

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.