Campanie VL “Ştii ce mănânci?”: Brânza din soia nu o poate înlocui pe cea normală

Campanie VL “Ştii ce mănânci?”: Brânza din soia nu o poate înlocui pe cea normală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai ales în timpul perioadelor de post, dar şi în restul anului, unii preferă brânza din soia în locul brânzei obţinute din lapte de origine animală. Cât de recomandat este acest aliment vedem în rândurile de mai jos.

În comparaţie cu alte alimente din soia, brânza tofu, aşa cum mai este numită brânza de soia, este mai puţin prelucrată tehnologic. Acest lucru înseamnă că păstrează mai mult din proprietăţile boabelor de soia. “Totuşi, brânza tofu nu poate fi un înlocuitor al brânzei din lapte, din cauza tipului de proteine pe care le conţine. Astfel, deşi din punct de vedere al valorii nutritive poate asigura o alimentaţie echilibrată, proteinele din soia sunt inferioare celor de origine naturală. Explicaţia este destul de simplă: în timp ce proteinele animale conţin toţi aminoacizii esenţiali sau "indispensabili" (aceştia nu pot fi sintetizaţi în corp, putând fi luaţi doar din alimentaţie n.a.) pentru organism, din proteinele vegetale lipsesc unii dintre aceştia. Fără ei, multe procese din corpul nostru nu pot avea loc”, explică medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Preţ condimentat, gust îndoielnic

Un alt neajuns al brânzei tofu este gustul. Deşi unii o apreciază tocmai pentru acest lucru, altora le este suficient să o guste o singură dată pentru a-şi face o părere. La acest lucru s-au gândit şi producătorii. Pentru că soia nu are un gust, produsele pe bază de soia sunt “îmbunătăţite” cu tot felul de arome, multe dintre ele artificiale. Astfel, doar în cazul brânzei tofu avem arome de ardei, roşii, castraveţi, ierburi aromate şi afumătură, care fac produsul cât de cât acceptabil ca gust.

Chiar dacă nu conţine proteine cu o valoare biologică ca a celor de origine animală, preţul brânzei tofu îl depăşeşte pe cel al brânzei normale. Astfel, pentru mulţi dintre cei care ţin post sau vor să evite alimentele de origine animală, brânza de soia rămâne mai mult un deliciu culinar pentru weekend.


Alternativă: Cum preparăm brânză de soia acasă

Ingrediente: 500 grame boabe de soia, 4 litri de apă, 10 grame nigari (clorură de magneziu) cumpărată din farmacie

Punem boabele de soia într-un vas de plastic încăpător. Umplem vasul cu apă rece şi lăsăm soia la înmuiat pentru 14-16 ore. A doua zi, scurgem boabele şi le spălăm în două trei ape. Amestecăm boabele de soia cu 1 litru de apă din cantitatea totală de 4 litri şi le mixăm cu ajutorul unui robot de bucătărie. În cazul în care vasul robotului nu este destul de încăpător, împărţim boabele de soia în două porţii egale şi vom mixa fiecare porţie de soia amestecată cu câte 500 ml de apă. Este foarte important să mixăm boabele cât mai mult, cca 10 minute într-un robot de 1.000W. În acest fel, vom obţine un piure fin, de culoare albă, iar gustul brânzei de soia va fi mult mai delicios.

Punem piureul de boabe de soia într-o oală încăpătoare, pe foc mic, adăugăm ceilalţi 3 litri de apă rămaşi şi amestecăm. Fierbem soia 20-25 de minute, calculate din momentul în care începe să fiarbă. Mare atenţie pentru că în momentul în care soia începe să fiarbă, se formează un strat de spumă destul de gros şi poate da pe dinafară dacă nu suntem atenţi. După 25 de minute de fierbere, strecurăm laptele de soia într-o oală curată. Vă recomand să folosiţi o bucată de tifon şi să stoarceţi foarte bine, ca să extrageţi cât mai mult lapte de soia. Pulpa boabelor de soia rămasă, okara, nu se aruncă. Se poate folosi în nenumărate reţete (chiftele, hamburger, în locul pesmetului, etc). Punem laptele de soia pe foc mic, iar în momentul în care atinge 90°C, stingem focul. Adăugăm clorura de magneziu, nigari, dizolvată în cca 300 ml apă călduţă. Amestecăm până când la suprafaţa laptelui încep să apară primele bucheţele de tofu.

Acoperim oala cu un capac şi o lăsăm aşa pentru cca 20 de minute. Adunăm tofu, cu ajutorul unei linguri cu găuri şi îl punem într-un vas de plastic în care aşezăm o bucată de tifon. În cazul în care nu avem un vas special pentru tofu, folosim o sită de plastic sau chiar o cutie de plastic pe care o găurim din loc în loc, astfel încât zerul să fie eliminat fără probleme.

Punem deasupra brânzei tofu o greutate (o pungă de faină, zahăr, etc) şi îl lăsăm la scurs cca 30 de minute. Îl putem mânca imediat sau conserva în frigider, complet scufundat în apă, într-o cutie de plastic închisă ermetic. În acest caz, schimbăm apa zilnic şi mâncăm tofu în cca 4-5 zile.

(Sursa: lauraadamache.ro)

Citit 5645 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iulie 2013 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.