TINERII ȘI ORAŞUL | La noi nu funcţionează nemţeşte. Semafoarele inteligente încă enervează pe toată lumea

TINERII ȘI ORAŞUL | La noi nu funcţionează nemţeşte. Semafoarele inteligente încă enervează pe toată lumea
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În agitaţia urbană din Galaţi, semafoarele inteligente sunt bomboana care mai lipsea de pe coliva transportului rutier. Deşi ni s-a cerut să avem răbdare, că sistemul se reglează din mers şi că senzorii deştepţi vor face ceea ce nu s-a reuşit de 20 de ani în Galaţi în materie de fluidizarea traficului, şoferii sunt tot mai nemulţumiţi de felul în care se circulă în urbe. Ei spun că sunt semafoare cu senzori montate în locuri absolut inutile (trecerea de pietoni de la "Două babe") şi intersecţii aglomerate lăsate de izbelişte (Doja, colţ cu Nae Leonard). Tot ei mai spun că semafoarele de pe Brăilei nu sunt corelate nici acum, la câteva luni de la darea în folosinţă a sistemului, şi că traversarea oraşului, la ore de vârf, e comparabilă cu o vizită în Bucureşti. Tot şoferii, dar şi pietonii sunt nemulţumiţi de faptul că, la semafoarele cu senzori, se aşteaptă prea mult şi că momentul de verde e prea scurt, pietonii fiind nevoiţi să alerge pe trecere, mai ales acolo unde strada are mai multe benzi.

Cine zice când să traversăm?

“Nu înţeleg când şi de ce se face verde?”, spune un pieton nemulţumit. "Când nu e nicio maşină pe stradă, deşi apăs din timp pe senzor, e roşu. Când se apropie cârdul de maşini, brusc se face verde. Eu trebuie să mă grăbesc să traversez, aproape fug pe trecere, iar şoferii sunt nevoiţi să oprească, deşi poate nu sunt decât eu la trecerea de pietoni”, explică gălățeanul. Foarte mulţi gălăţeni se plâng că aşteaptă minute în şir să se trezească senzorul. Mai mult de două minute, spune un cetăţean, care a cronometrat statul în ploaie la semaforul de la Casa de Cultură, unde trebuie să aştepţi de două ori pentru culoarea verde. ”Sunt nemulţumit de aceste noi aparate pe bază de senzori. Aştept foarte mult pentru a trece regulamentar, în condiţiile în care din depărtare nu vine nicio maşină, senzorii reacţionează extrem de greu. De multe ori, exasperat, trec pe roşu, când nu e niciun autoturism prin preajmă,” a recunoscut un alt cetăţean grăbit.

Semaforizare modernă, rezultate ioc!

Pe str. Siderurgiştilor, la ore de vârf, toţi şoferii sunt grăbiţi, iar pietonii trebuie să aibă mare grijă de felul în care traversează, deşi de ei ar trebui să se preocupe sistemul semafoarelor inteligente. La General, însă, aparatele cu senzori încă nu au fost pornite, iar traficul e la mila fiecăruia. ”Aici nu s-a schimbat nimic, este ca înainte. Un trafic complicat şi foarte periculos pentru noi, cetăţenii, mai ales că vin maşini de tonaj greu din Combinat, plus tramvaie. S-a desfiinţat o trecere de pietoni şi s-a pus alta, iar aceste aparate cu senzori sunt inutile”, afirmă o doamnă care aşteptă să treacă strada pentru a ajunge în staţia de autobuz de pe str. 1 Decembrie 1918. În zona Inelul de Rocadă, semafoarele şi aparatele cu senzori dinspre Ţiglina I şi II sunt dezactivate sau nu sunt puse în funcţiune: ”De obicei, evit să traversez pe aici, pentru că nu merg semafoarele, iar maşinile nu prea acordă prioritate pietonilor,” afirmă o bătrână ce locuieşte în apropiere.

Spre bucuria noastră, cu cât ne apropiem mai mult de centrul oraşului, trecerile de pietoni au semafoarele “deştepte” activate. ”Nu am stat mai mult de două minute la semafor, dar sunt alte zone în care aştept foarte mult pentru a traversa. Fiind zona centrală, cred şi eu că merg mai bine, dar celelalte din oraş? Cu ele ce facem?”, a întrebat retoric o tânără studentă la Facultatea de Litere.

Nu suntem singurul oraş din ţară cu semafoare inteligente, însă în alte localităţi, aflate mai spre vestul ţării, sistemul chiar ajută la fluidizarea traficului. Nu ar fi rău un schimb de experienţă, poate învaţă şi ale noastre să se coreleze cu cele nemţeşti de prin Sibiu sau Cluj, iar nouă, participanţilor la trafic, nu ne-ar strica un pic din calmul ardelenilor.

Citit 2736 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2016 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.