DRUMURILE noastre toate, promisiuni neasfaltate
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

DRUMURILE noastre toate, promisiuni neasfaltate
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În comuna din nordul judeţului, doar doi kilometri de şosea au asfalt


La intrarea în comuna situată la 78 de km de Galaţi am fost întâmpinaţi de un bătrânel care abia aştepta să se plângă cuiva de starea drumurilor: "Promisiuni, domnule, şi-atât. Au aruncat cu vorbele în perioada alegerilor şi cam atât au făcut pentru noi!".

Dacă există comune în judeţul Galaţi care au derulat şi finalizat proiecte de dezvoltare a infrastructurii din bugetul propriu şi prin fonduri europene, la Cavadineşti a fost foarte greu să se implementeze aşa ceva.

În secolul XXI, Cavadineştiul este comuna care deţine doar doi kilometri de asfalt din cei 35 de km cât măsoară drumurile care trec prin cele patru sate componente. Aşezarea numără 3.184 de locuitori şi include patru sate: Cavadineşti, Comăneşti, Găneşti şi Vădeni.

Când ploile dau năvală, mătură tot în cale, pe uliţele comunei. Drumurile sunt acoperite în mare parte cu pietriş de zgură, însă asta nu împiedică apa şi chiar nămolul să le dea mari bătăi de cap sătenilor. "Când plouă, se creează foarte multe ravene, pentru că această comună este aşezată în poziţia deal-vale. Nu ştiu cum se face că pe noi ne ia mereu apa prin surprindere. Când vin inundaţiile, umblăm în cizme de cauciuc şi rămânem pur şi simplu înnămoliţi", ne spune nemulţumit un sătean.

Promisiuni pentru la anul

Chiar şi autorităţile recunosc că lucrurile nu stau foarte bine, atunci când vine vorba de infrastructură. Viceprimăriţa Gina Goga susţine că, până acum, nu şi-au permis să asfalteze uliţele, însă anul acesta există două proiecte care urmează să fie implementate. "Întâi am avut proiectul de a acoperi cu zgură drumurile. Dar oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că ploile adună zgura şi astupă canalizările, inundându-i. Anul acesta, avem în plan două proiecte. Unul dintre ele a fost deja acceptat şi declarat eligibil, iar acum aşteptăm contractul de finanţare şi bănuţii din fondurile europene, pentru a putea începe asfaltarea. Eu cred că, faţă de acum zece ani, drumurile sunt, totuşi, într-o stare mult mai bună. Chiar am făcut tot posibilul, deşi încă nu arată aşa cum ne-am dori”, ne-a declarat Gina Goga.

Nici  ambulanţa nu poate ajunge peste tot

Totuşi, potrivit acesteia, prioritatea pentru anul 2017 va fi tocmai îmbunătăţirea drumurilor comunale, prin asfaltare, pentru a facilita accesul oamenilor la alte servicii. "Momentan, ambulanţa ajunge doar pe străzile principale, cu acces la biserică şi cimitir. Dacă este vorba despre uliţele mai retrase, atunci intervin anumite probleme. De aceea, ne dorim să reuşim să reabilităm drumurile cât mai repede posibil”, a concluzionat Gina Goga.

Citit 4470 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2016 13:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.