Facultatea de Ştiinţa şi Industria Alimentară, la Indagra 2016 | Cum pot fi înlocuiţi ADITIVII din produsele alimentare

Facultatea de Ştiinţa şi Industria Alimentară, la Indagra 2016 | Cum pot fi înlocuiţi ADITIVII din produsele alimentare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O echipă formată din opt studenţi, doctoranzi şi cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria alimentelor (S.I.A.) din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi a prezentat, recent, agenţilor economici şi consumatorilor 10 produse alimentare, rezultatul cercetării care se face la standarde înalte, în cele trei staţii-pilot ale facultăţii (de bere, carne şi lapte). “A fost o participare, în calitate de expozanţi, în premieră şi noi spunem că ne-am atins ţinta: am venit în întâmpinarea mediului economic, oferind soluţii viabile la problemele de producţie existente pe piaţă, dar am reamintit consumatorilor şi cum e să mănânci produse curate, sănătoase, datorită celei mai vechi Facultăţi de Chimie Alimentară din ţară”, a declarat prof. univ. dr. ing. Petre Alexe. 

De toate, pentru toţi

Produsele prezentate de către echipa SIA au fost: un salam de vară, clasic şi unul tip mozaic, în care grăsimea animală a fost înlocuită cu cea vegetală, două tipuri de muşchi file, un salam îmbunătăţit cu adaos din proteină miofibrilară din peşte, pâine cu adaos din proteină tip peşte, sana, smântână, dar şi brânzica mov (cu adaos de făină de orez negru), pate-uri vegetale din linte şi bob, dar şi o variantă sănătoasă a acadelei, un produs aglutenic, din făină de orez integral, făină de cocos şi unt. “Oamenii au gustat şi au fost foarte încântaţi. Iar agenţi economici au venit să ceară soluţii în încercarea de a obţine alimente pe placul consumatorilor, fără costuri suplimentare de producţie. “Se doreşte a se introduce noţiunea de <<etichetă curată>>, prin înlocuirea aditivilor. Însă, fără aceşti aditivi, apar probleme tehnologice. Şi atunci, trebuie să vii cu soluţii – pe care noi le avem deja – astfel încât să ne aliniem şi standardelor europene, dar să nu modificăm linia tehnologică din fabrica respectivă, pentru că asta înseamnă bani în plus în investiţii pe care agenţii economici nu le doresc. Noi punem la dispoziţie celor interesaţi atât produsele noastre, dar deschidem şi linii de producţie sănătoasă. În plus, putem oferi asistenţă tehnică agentului economic: echipa care a lucrat la produs se poate duce să ajute la implementarea proiectului în fabrică”, a declarat asistent dr. ing. Cristian Dima.

Din Facultate, pe rafturile magazinelor

Trei astfel de alimente pot ajunge pe masa consumatorului, pentru că sunt deja brevetate sau în curs de brevetare: e vorba de salamul dietetic obţinut prin tehnici de încapsulare, de pateurile vegetale sau de băutura din dovleac. Prima reacţie a agenţilor economici nu a întârziat să apară, facultatea de la Galaţi fiind invitată de Camera de Comerţ Româno-Germană să participe, pe 22 noiembrie, la un workshop de industrie alimentară. 

Câştiguri şi pentru studenţi

Cei şapte studenţi (Elena Ioniţă, Mihaela Turturică, Carmen Bolea, Marina Chirilă, Mihai Cerbu, Simon Neagu şi Cornel Veliche) care au reprezentat facultatea, timp de opt zile, la INDAGRA, s-au întors încântaţi. Spun că vor lucra mai cu spor în laboratoarele facultăţii, ştiind că, într-o zi, produsul lor va fi disponibil în galantare pentru consumatori. Apoi mai spun că târgul a fost un câştig şi în materie de parteneriate pentru practică şi internshipuri. INDAGRA este cel mai important eveniment agricol, organizat la Bucureşti de către ROMEXPO, în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. O singură reprezentantă a mediului universitar a mai participat alături de SIA, este vorba de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Citit 4361 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2016 13:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.