Se apropie zilele SFÂNTULUI ANDREI

Se apropie zilele SFÂNTULUI ANDREI
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La finele acestei luni, gălăţenii creştini ortodocşi îl vor sărbători pe Sfântul Apostol Andrei, patronul spiritual al oraşului nostru. Pe 28, 29 şi 30 noiembrie vor fi aşa numitele “sărbători andreene”, care conicid cu zilele oraşului.

Cuprinşi de febra sărbătorilor, uităm adesea pe cine sărbătorim de fapt. Numit şi “cel dintâi chemat”, Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida. Pe tatăl său îl chema Iona, iar pe fratele său, Petru. Acel Petru, liderul apostolilor. Potrivit menţiunilor Sfintei Scripturi, Andrei era iniţial ucenicul lui Ioan Botezătorul, dar la o zi după ce proorocul l-a botezat pe Hristos, Andrei a înţeles natura divină a Mântuitorului şi, lăsându-l pe Ioan, i-a urmat lui Iisus. "Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos" (Ioan, 1, 41), i-a spus Andrei fratelui său, Petru. Andrei a fost martor, în anii care au venit, la toată viaţa publică a Mântuitorului. L-a văzut predicând, săvârşind minuni. A văzut patimile Domnului şi răstignirea Sa. Apoi, a aflat despre Înviere, iar credinţa i-a sporit. După Înălţare, se spune că apostolii au tras la sorţi pentru a-şi împărţi zonele lumii în care să meargă şi să propovăduiască. Sfântului Andrei i-au revenit Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea noastră) şi până în Crimeea. Sfântul Andrei este cunoscut drept unul dintre cei mai mari propovăduitori care au creştinat popoare şi drept cel care a făcut acest lucru pentru strămoşii poporului român.

Moare la Patras, în a doua jumătate a secolului întâi de după Hristos, fie în timpul persecuţiei creştinilor pe care o conducea împăratul roman Nero, fie în vremea celei a lui Diocleţian. A fost răstignit cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, care a căpătat numele de Crucea Sfântului Andrei. Adesea, această cruce îl însoţeşte în reprezentăril, în biserici şi icoane.

În 1995, Sfântul Sinod a decis ca praznicul Sfântului Apostol Andrei să fie trecut în calendar cu cruce roşie. În 1997, Sfântul Apostol Andrei a devenit ocrotitorul României. Bineînţeles, este în continuare şi păzitorul Galaţiului.

Citit 2048 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2016 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.