ATENȚIE la instalaţiile electrice! Cum pot fi evitate tragediile

ATENȚIE la instalaţiile electrice! Cum pot fi evitate tragediile
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În contextul incendiului recent de la mall, izbucnit din cauza unui circuit electric, CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII, dar şi a altor incendii de la gospodăriile din judeţul nostru, pompierii gălăţeni atrag atenţia că fiecare cetăţean trebuie să dovedească mai multă responsabilitate în acţiunile proprii, să-şi însuşească în mai bune condiţii normele de prevenire a incendiilor, să le transmită pe orice cale şi altora şi să ia atitudine împotriva celor care le încalcă.

"Incendiile produse în gospodăriile populaţiei s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectând în special  persoanele în vârstă sau singure, şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană", avertizează ISU Galaţi, prin vocea purtătorului de cuvânt lt. col. Eugen Chiriţă.

Din experienţa ultimilor ani, pompierii au ajuns la concluzia că incendiile produse la gospodăriile cetăţeneşti se datorează în principal exploatării cu defecţiuni şi improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. "Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă mai îndelungată de timp, fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată. De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate”, ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă.

Cosurile de fum, eterna problemă

O altă cauză a incendiilor o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp.

În aceste condiţii, salvatorii gălăţeni avertizează că sobele folosite pentru încălzit sau pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie.

"La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 de centimetri. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele se vor amplasa la distanţa de cel puţin un metru faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. Important de reţinut este ca, în sobe, focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile. Sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa trebuie aruncate în gropi special amenajate. Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid, în faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50x70 cm, pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate - fabricate expres pentru acest fel de combustibil”, ne-au explicat pompierii gălăţeni.

Atenţie la afumători

Conform datelor statistice, în sezonul rece se produc incendii şi din cauza afumătoriilor improvizate ori utilizate necorespunzător, cenuşei şi jarului aruncate fără a fi stinse în locuri neamenajat, focului deschis făcut ocazional în gospodării, fumatului în locuri cu pericol de incendiu şi folosirii unor mijloace de iluminat cu flacără în mod neadecvat.

„Nu mai amintim de cauzele de incendiu produse în atelierele de producţie, care în mod frecvent, în această perioadă, au la bază folosirea unor mijloace şi instalaţii de încălzire improvizate, neverificate, suprasolicitate şi, de multe ori, folosite fără să fie supravegheate de personal instruit şi calificat”, a conchis Eugen Chiriţă.

Citit 2827 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.