Mai mult decât un spectacol | Extraordinara GALĂ ÎMPOTRIVA EGOISMULUI a fost dedicată Elenei (FOTO)

Mai mult decât un spectacol | Extraordinara GALĂ ÎMPOTRIVA EGOISMULUI a fost dedicată Elenei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Oarecum neaşteptat, deşi era o seară cam friguroasă şi de luni, spectacolul umanitar "Salvezi  un om, salvezi o lume!" din 19 decembrie, marcând reuşita campaniei pentru salvarea Elenei noastre, a umplut nu numai sala Teatrului Dramatic "Fani Tardini", ci şi balcoanele! Am avut parte de un spectacol de calitate, dincolo de gestul de a sprijini deplina vindecare, după atacul unei maladii cumplite, a unei tinere gălăţence de 17 ani, care, în loc să-şi plângă de milă, nu numai că luptă, dar luptă şi pentru alţii, continuând adică să fie alături, ca voluntar foarte activ, de cei în nevoie sau să iniţieze, la rândul său, campanii. Voluntară cu ani buni în spate, a iniţiat de pildă şi acum, ajutată de un prieten bun, un proiect pentru atragerea şi la Galaţi a Fundaţiei "Little People", pentru a ajuta micuţii bolnavi de cancer.

Artiştii au venit fără să ceară arginţi

Stăruinţa cu care Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă", a condus campania, notorietatea Elenei Arsenie Constantinescu, până acum ea însăşi motorul neobosit al unor astfel de campanii, au atras, iată, mult public tânăr, dar şi de alte vârste. Şi publicul n-a pierdut, având parte de un spectacol fluent regizat, cu surprize, de mult bun gust - s-a văzut şi din bisuri, şi din cântecele fredonate de cei mai mulţi dintre ocupanţii fotoliilor, din strigătele de „Bravo” şi „Vă iubim” adresate interpreţilor, din aplauzele prelungite. Au fost şi debuturi notabile, toată lumea punând acum ceva în plus în interpretare: darul inimii.

Trebuie spus încă de la început că prezentarea spectacolului n-a fost monopolizată de una sau două prezentatoare şic, ori de un prezentator cu fiţe, ci a trecut firesc din mână în mână, oferind la rândul ei destule surprize.

O campanie care a marcat

Deschiderea serii a făcut-o chiar sufletul „Cartierului general” al acţiunii, jurnalista Roxana Artene Penciu, cu experienţă în domeniu, dar şi cu legături în lumea artiştilor, care practic şi-a dat sufletul, zile lungi la rând, pentru reuşita evenimentului. Este incredibil cum se pot mobiliza oamenii atunci când are cine să-i mobilizeze! E şi aici o artă! Au deschis simplu, fără fiţe, prezentând semnificaţia serii, Roxana Artene Penciu şi Elena Arsenie Constantinescu. Vizibil emoţionate, după ochii umezi şi cuvintele fără emfază. Apoi, au preluat spectacolul alte două tinere frumoase, prin firescul  lor, Maria Drăgoi şi Corina Lungu Taraş.

Elena Arsenie Constantinescu

Pentru trupele de rock şi muzică pop, altă surpriză! Acestea au fost prezentate, mai cald ca niciodată, de nimeni altul decât cunoscutul cantautor gălăţean Hippie, ori Florin Chiriac, după acte, folkist iubit de publicul tânăr şi nu numai, care a şi cântat cu o serie dintre soliştii prezenţi acum pe scenă.

Muzică pentru toate sufletele

A spart gheaţa o steluţă muzicală proaspătă, în devenire, cea cu nume de scenă Iasmina, mai  exact colega noastră de ziar, Iasmina Stoianovici, care a trebuit să treacă peste enorma emoţie de a cânta prima. L-a avut însă alături pe un instrumentist legat organic de clape, profesorul cu inimă mare cunoscut drept "Dudu Mic", alături de care se vede că e sărbătoare. Profesorul, ca şi alţi protagonişti ai serii, nu s-au ferit să ajute la mişcarea echipamentului, în culise, pentru alţi interpreţi şi trupe. Iasmina s-a remarcat prin piese de inimă, semnate de Mădălina Manole, Adele şi Dean Martin.

Proaspătă (are numai opt luni, dar deja "se vede"!), trupa de dans modern Just Jerks, cea mai nouă trupă de dans ce activează la Casa de Cultura a Studenţilor din Galaţi, are „magnet” la adolescenţi. Răzvan Avădanei, Ionuţ Marius Bardaş, Dragoş Sandu, Eduard George Nanu şi Emanuela Ciubotaru s-au sincronizat excelent, stârnind aplauze, aşa cum au stârnit şi premii: doi dintre dansatori au cucerit de curând locul întâi la o competiţie de street dance şi dans contemporan, la Târgu Mureş, la concursul „Paşi în doi”.

În miniconcertul său, gălăţeanul recunoscut demult în Capitală Nony Borşan a interpretat, vocal şi la orgă, şi o compoziţie proprie dedicată chiar Elenei, ceea ce a însemnat un tâlc aparte. El însuşi a luptat cu o boală care părea fără cruţare, iar Asociaţia "Danube Media Center" a dus pentru el o campanie cu succes.

Prin urmare, tânărul cântăreţ şi luptător a organizat recent chiar un mare spectacol caritabil, pe scena Palatului Copiilor din Bucureşti, unde a reuşit să atragă mulţi dintre prietenii săi artişti, în beneficiul copiilor bolnavi (tot) de cancer, internaţi la Spitalul "Bagdasar-Arseni". Nony observa, în cuvinte emoţionante pentru cine înţelege, ce greu şi important este să înveţi şi să oferi, şi, mai ales, să primeşti ajutor.

Cunoscuta cantautoare de muzică folk Maria Magdalena Dănăilă era foarte emoţionată de importanţa momentului: nu cânta, pur şi simplu, pentru a distra. Ea ne-a adus superbe colinde de Crăciun, un folk curat, emoţionând în final cu atât de luminoasa „Galbenă gutuie” a amintirilor triste predecembriste. De fapt, „Colindul gutuii din geam” (aşa scria Camelia Onciu pe site-ul Folk de România), pe versurile lui Păunescu, o melodie compusă de Nica Zaharia, gălăţeancă, membră, în ´84 şi în anul următor, în Cenaclul Flacăra, cu studii filologice la Timişoara şi Melbourne, unde a emigrat, apoi, din nou, profesoară în comuna Costache Negri, mai apoi în judeţul Bistriţa şi înapoi în Australia. A fost primul cântec învăţat de cantautoare, la numai opt ani.

Maria Magdalena are o viaţă de poveste: un masterat în Teatru muzical la Academia Centrală de Dramă din Beijing, unde a câştigat şi o bursă şi unde îşi va susţine doctoratul. A câştigat şapte locuri întâi în concursuri naţionale. Şi locul al III-lea la Festivalul de Muzică uşoară Mamaia 2003. Un an mai târziu, l-a impresionat pe Mădălin Voicu, preşedintele juriului care i-a decernat Premiul Special de Excelenţă Artistică „Ion Voicu”. A compus primul imn al emisiunii „Psihologul muzical”, realizată de Andrei Partoş, la Radio România Actualităţi. A fost selectată - de două ori! -  în finala naţională Eurovision! Cum să n-o aplauzi?

Foto Sonia Baciu:

Ritm al unor graţii foarte tinere a adus trupa recent înfiinţată şi deja premiată naţional „Majestic” a Casei de Cultură a Studenţilor Galaţi, coordonată de Emanuela Ciobotaru (care dansase înainte şi cu trupa „Just Jerks”). Nouă prietene dansatoare, Emanuela Ciobotaru, Mădălina Chiforiuc, Cristina Marinescu, Cristina Bejan, Rodica Gologan, Andra Harabagiu, Alina Vanega, Irina Burtea şi Nicoleta Roman, au cucerit deja Premiul I la un concurs de dans, la categoria mega crew.

Ei, cu trupa „Over” - cea mai cunoscută trupă de coveruri din Galaţi, a fost ALTCEVA! Într-un club din New Orleans sau pe o scenă newyorkeză, ai fi jurat că eşti într-un spectacol american; bineînţeles, unul de mare calitate! Ne-au încântat deci: Victor Udreş (voce, chitară), Dan Ioan (bas, voce), Dragoş  Pisaroc (clape,  voce), Răzvan Gheorghiu şi Roxana Ioan (voce).

Deşi nou în această formulă, şi bandul Claudiu Rusu şi Mad Grooves are membri versaţi în concerte în ţară şi străinătate. Ei cântă blues, funk, ballads, adaptate pentru cei care vor şi altfel de muzica bună. Experienţa lor spune multe: solistul trupei, Claudiu Rusu, profesionist (este solist la Teatrul Muzical „N. Leonard”), aplaudat în 2014 la „Vocea României”, a lucrat în „industria muzicală” de peste hotare nu mai puţin de opt ani, pe elegante nave de croazieră sau în saloanele unor lanţuri hoteliere de prestigiu. Toboşarul Sorin Gheorghiu - a fost două decenii DJ de radio, a cântat în trupe, inclusiv gălăţene precum „Phoebus”, „Autograf”, „Voievod” sau „Over Band”. Andrei Tanasaciuc, la chitară bass, a cântat cu trupa Equilibricks, câştigătoare a Premiului I la Rock Festival Iaşi 2012. A mai cântat cu Acustic Spectrum, Candy Bar şi Connect-R. La clape, Leo Ambrose, inginer de sunet, compozitor şi orchestrator cu multe premii la festivaluri. La chitară a evoluat Mihai Susma, profesor la Şcoala de Arte de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos". A colaborat cu Peter Band Project, cu trupa X-periece şi cu legendara trupă gălăţeană Cristal! Trupa sună minunat, are sinceritate şi nici acum nu a făcut compromisuri, evitând să abordeze un repertoriu facil.

Am avut şi electro dance, cu trupa Funkee Crew, care, în numai opt ani de la înfiinţare, a cucerit multe premii naţionale. Au dansat tinerii: Ionuţ-Alexandru Antohe, Ionuţ-Marius Bardaş, Vlăduţ-Florentin Ichim, Marius-Daniel Marcu, Marina Mărginean, Radu Andrei  Moldovan şi Eduard George Nanu.

"Cireşul" de pe tort, un one man show care este membru în trupa lui Dan Puric, a fost solistul trupei Avantgarde (cu care a scos un album!), nebunaticul actor, mim, dansator, gag-man Adi Nour, care a venit cu tandre melodii de altădată, cu un superb fado, dar şi cu minunata, „oldies but goldies”, melodie „La Boheme”, a lui Aznavour, presărată cu mici poante care au mai oprit din lacrimile nostalgice.

Adrian Nour a intrat şi a ieşit de pe scenă, ne-a făcut să aplaudăm pe ritm sau să cântăm după el, a dansat şi step! „Maximum 20 de minute”, era prevăzut pe desfăşurător, dar parcă se poate aşa puţin, atunci când publicul bisează şi iar bisează?

Toată lumea pe scenă

Nu în cele din urmă, un cor foarte numeros a umplut scena! După costume, se vedea clar provenienţa laică şi mireană a acestui extraordinar melanj: Camerata Juventus şi Corul Facultăţii de Arte a Universităţii „Dunărea de Jos”. Acum două decenii, corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei”, de băieţi, îşi unea forţele cu cel mirean, al Colegiului Naţional „Costache Negri” - un succes, întotdeauna. Acum, în tovărăşia vocilor cultivate ale studenţilor Facultăţii de Arte. Nu aşa trebuie să arate, întotdeauna, concordia, măcar în Artă? Am avut astfel parte de colinde curate, nealterate de mode şi manele, de o polifonie extraordinară şi am remarcat vocile a doi tineri tenori şi a unei soprane, solişti. Dirijorul a cerut să închidă amplificarea, ca să se audă, curat, glasurile îngerilor de pe scenă. Dirijor la Teatrul Muzical şi compozitor, inclusiv pentru spectacolele destinate copiilor, Dan Eugen Drăgoi, cel mai tânăr membru al Uniunii Compozitorilor, a semnat muzica unor spectacole pentru teatre mari din Capitală, a dirijat piesele unor mari compozitori contemporani străini, pe vreme bursei UNESCO-Ashberg, la Banff Center of Arts, Canada.

Surpriza finalului a fost aceea că dirijorul i-a provocat pe soliştii serii, inclusiv pe Adi Nour, să cânte binecunoscuta piesă a  Beatlesilor "Merry  Christmas - War  is Over", ale cărei versuri artiştii le-au descifrat, în limba engleză, de pe telefoanele mobile. Cu acompanierea corului (şi a publicului, of course!), cu un negativ prelucrat la sânge de maestrul  Drăgoi, rezultatul a fost unul de înaltă emoţie. (Victor Cilincă)

Un spectacol, o tradiţie | Cină de taină în familia gălăţenilor

Şi  spectacolul "Salvezi un om,  salvezi o lume" de anul acesta, când am sprijinit-o pe Elena Arsenie Constantinescu, la fel ca şi cel de anul trecut, "Toţi  pentru Nony Borşan", ne-a arătat încă o dată, nouă, gălăţenilor, percepuţi de regulă, ca o "naţie" controversată, că putem fi o mare familie, că putem rezona la unison la necazul celui de alături, că ne pasă, că, mai mult decât atât, punem mână de la  mână, şi inimă de la inimă pentru a ne fi tuturor mai bine, pentru a ne bucura dăruind.

Foto Marius Prisacariu:

Spectacolul de luni ne-a fost ca o reuniune de familie, o cină de taină unde am degustat pe îndelete fericirea. Fericirea că am reuşit să strângem cei 10.000 de euro necesari Elenei pentru investigaţiile de anul viitor. Fericirea artiştilor gălăţeni, care au avut ocazia să se reîntâlnească pe aceeaşi scenă, să se împrietenească şi să se admire reciproc. Fericirea spectatorilor care s-au împărtăşit toată seara de vibraţia caldă, plină de pasiune, carismă şi entuziasm a celor de pe scenă. Emoţia pare să fi circulat liberă, de la public la artişti şi invers, pentru că la final s-au aplaudat îndelung reciproc.

Mulţumiri pentru donaţii

Toate acestea nu şi-ar fi găsit rostul dacă gălăţenii n-ar fi fost generoşi. Dacă nu am  fi reuşit să  adunăm suma necesară Elenei. Am fost surprinşi iarăşi, la modul plăcut, să primim sprijin şi din partea oamenilor simpli, care poate şi-au rupt bănuţi din cheltuielile indispensabile să ajute un om mai necăjit ca ei, dar şi de la întreprinderi care au donat sume însemnate. Ne-au ajutat în demersul nostru ICEPRONAV, Staer, Bulrompetroleum, Damen, Citadina 98, Agrimat Matca, Altstil, Clubul Rotary, Electrica, Galtour Dunărea, Asil, Arbo Media, Martens, Servland, Derpan, Termaexim. Lista rămâne deschisă, pentru că mai sunt oameni care intenţionează să doneze şi zilele acestea, aşa că vom reveni asupra ei.

Binele are nevoie de mulţi oameni | Mulţumiri partenerilor şi colaboratorilor

Un spectacol de asemenea amploare nu se face fără munca a sute de oameni, care, în schimb, n-au avut altă mulţumire decât bucuria că au pus umărul pentru a salva viaţa unei tinere. Pe lângă artiştii care au urcat pe scenă, sunt alţi oameni care au vegheat ca lucrurile să meargă bine, cărora vrem să le mulţumim, dar şi instituţii care au înţeles să vină în sprijinul  unui asemenea demers.

Prin urmare, mulţumim Primăriei şi Teatrului Dramatic "Fani Tardini", care ne-au pus cu generozitate la dispoziţie sala; Consiliului Judeţului şi Centrului Cultural "Dunărea de Jos", pentru aparatura necesară unui spectacol live; Universităţii "Dunărea de Jos", Facultăţii de Artă, Casei de Cultură a Studenţilor.

De asemenea, mulţumim artistului fotograf Simona Andrei, pentru impresionantul slide despre viaţa Elenei, care a adus lacrimi în ochii spectatorilor, dar le-a furat şi aplauzele la scenă deschisă. Tot Simonei trebuie să-i mulţumim pentru fotografiile inspirate care au însoţit campania. Designerul Cristian Lipan este cel care a conceput afişele, iar Şerban Iliescu şi SC  Millenium ne-au ajutat în tipărirea invitaţiilor şi a posterelor.

Nu în ultimul rând, le mulţumim oamenilor care sunt în spatele instituţiilor menţionate, de la primarul Ionuţ Pucheanu, preşedintele Consiliului Judeţean - Costel Fotea, directorii Florin Toma şi Florina Zaharia, până la angajaţii instituţiilor care au vegheat la buna desfăşurare a  lucrurilor. Şi nu ne-a lipsit nimic! (Roxana Artene Penciu)

Citit 6976 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.