Sărbătoare preluată de la vechii daci | De Dragobete, iubeşte româneşte!

Sărbătoare preluată de la vechii daci | De Dragobete, iubeşte româneşte!
Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, sărutul fiind considerat echivalent al logodnei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

 

În fiecare an, pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, echivalentul sărbătorii anglosaxone a Sfântului Valentin.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii, coincide din punct de vedere al calendaristicii ortodoxe cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea are însă origini străvechi. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior în protector al tinerilor şi în patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul Babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile care îi ieşeau în cale.

De unde vine numele lui Dragobete

Se crede că provenienţa numelui Dragobete vine din slava veche, de la cuvintele „dragu” şi „biti”, care s-ar traduce prin „a fi drag”, sau de la cuvintele dacice „trago” - ţap şi „pede” - picioare, acestea transformându-se, în timp, în drago, respectiv, bete. Dacii au avut o divinitate celebrată în această perioadă a anului, divinitate al cărei nume nu s-a păstrat.

"Zburătoritul" sau sărutul de logodnă

În vremuri de demult, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchete cele dintâi flori ale primăverii. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărut. De aici şi celebra zicală "Dragobetele sărută fetele".

Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, sărutul fiind considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.

Nu ai voie să superi femeile

Este obligatoriu ca bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se certe, altfel îi aşteptă o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenie se poate face, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime.

Fără lacrimi, cu busuioc sub pernă

Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelui este asemănător cu noaptea de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să-şi găsească iubirea adevărată.

Citit 3769 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2017 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.