ȚEPUIȚI a doua oară? Statul îi execută silit pe păgubiţii FNI!

ȚEPUIȚI a doua oară? Statul îi execută silit pe păgubiţii FNI!
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

„Dormi liniştit, FNI veghează pentru tine!” este sloganul sub care, la sfârşitul anilor ’90, peste 300.000 de români şi-au pierdut agoniseala de-o viaţa, case sau maşini, în urma prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, o schemă piramidală administrată de SOV Invest şi creată de Sorin Ovidiu Vîntu.

Deşi banii depuşi la FNI au fost garantaţi de CEC, statul român nu a făcut faţă să plătească banii tuturor celor care, după zeci de procese, au câştigat în instanţă acest drept. Astfel, în 2008, au fost poprite conturile curente ale Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS, care a preluat şi obligaţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare). În prezent, cuantumul total al popririlor pe conturile AAAS este de circa 451 milioane lei, sumă care depăşeşte cu mult posibilităţile financiare ale instituţiei, ale cărei venituri au fost estimate, în 2016, la 61 milioane lei.

În aceste condiţii, AAAS afirmă că face demersuri pentru „identificarea de măsuri pentru finalizarea acordării de despăgubiri pentru foştii investitori ai FNI”, iar una din aceste „măsuri” identificate se pare că este – incredibil! – executarea silită a păgubiţilor, chiar şi a celor care nu şi-au primit încă despăgubirile câştigate în instanţă! Termenul juridic este de „întoarcere executare”, iar AAAS a reuşit să obţină decizii de executare silită chiar şi împotriva unor păgubiţi FNI care obţinuseră anterior, la rândul lor, decizii de executare silită definitivă şi irevocabilă împotriva AAAS.

Aşadar, după ce au luat prima ţeapă de la FNI, mii de persoane şi-o iau acum şi pe a doua, de la statul român, cel care s-a angajat să le garanteze banii şi care, în loc de asta, îi execută silit.

Dormi liniştit, statul te execută silit!

Maria Isăcilă, gălăţeancă, a depus în 1999 la FNI suma de 5.000 de lei, bani pe care, evident, i-a pierdut. În decembrie 2004, AAAS a fost obligată, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să plătească către creditorul Maria Isăcilă un debit actualizat de 3.683,76 lei, din care 2.601,21 lei reprezentau creanţa, iar diferenţa – cheltuieli de executare. Până la această oră, deci în 13 ani, Maria Isăcilă nu a primit nici măcar un leu din aceşti bani. Mai mult, AAAS a contestat în instanţă executarea silită şi a şi câştigat, invocând „excepţia lipsei calităţii procesuale pasive” a biroului executorului judecătoresc care a reprezentat interesele gălăţencei.

În consecinţă, AAAS a obţinut, la rândul ei, în 2014, la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, executarea silită a Mariei Isăcilă. Având în vedere încheierea nr. 25 din februarie 2017, pronunţată de Judecătoria Galaţi, Maria Isăcilă este somată acum de un executor judecătoresc din Focşani să plătească 4.372,53 lei, „reprezentând: 3.683,76 lei – debit datorat, actualizat cu indicele de inflaţie începând cu data de 12.08.2011 şi până la plata efectivă; 688.77 lei – cheltuieli de executare”. Cu alte cuvinte, femeia este somată să dea înapoi nişte bani pe care nu i-a primit niciodată, ba chiar şi ceva în plus. „Cum este posibil aşa ceva? Noi cu ce am greşit?”, ne-a întrebat Mihai Isăcilă, soţul dnei Maria, cel care ne-a vizitat la redacţie întrucât soţiei sale îi este imposibil să se deplaseze.

Lupul ţipă „Hoţii!”

Maria Isăcilă a fost parte într-un proces colectiv, a cărui sentinţă are 6.000 de pagini pe parte penală şi 500 pe civil. Opt bibliorafturi sunt necesare pentru această sentinţă judecătorească. Dar se pare că justiţia are măsuri diferite pentru situaţii identice, am aflat de la executorul judecătoresc care a reprezentat-o şi pe Maria Isăcilă.

Cum poate fi dată o astfel de sentinţă? l-am întrebat. „Păi, întrebaţi-i pe judecători şi pe AAAS, care a pornit acţiuni împotriva unor oameni care nu au ridicat sume de bani. AAAS a pornit astfel de acţiuni în toate cazurile şi a zis că, unde ţine, ţine, unde nu, nu. În cele mai multe cazuri, judecători cu experienţă au înţeles şi le-au respins. Alţi judecători n-au verificat, au zis că este o instituţie a statului şi au dat asemenea decizii. Lupul ţipă „Hoţii!” În toate ziarele, cei de la AAAS afirmă că au de achitat despăgubiri pentru sute de mii de membri FNI, dar ei deja au pornit acţiuni chiar şi împotriva unor oameni care au ridicat sume de bani, pe motivul terţului poprit, pe chichiţe cum că Trezoreria sectorului 1 era în sectorul 2 şi chiar în sectorul 4, unde s-a mutat apoi. Nişte aberaţii!”.

Citit 11749 ori Ultima modificare Marți, 14 Martie 2017 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.