Ce înseamnă pentru creştini Duminica Floriilor? Sărbătoare şi pelerinaj

Ce înseamnă pentru creştini Duminica Floriilor? Sărbătoare şi pelerinaj
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Intrarea Domnului în Ierusalim e o sărbătoare la care creştinii ortodocşi se bucură şi se întristează deopotrivă. Pe de o parte, e motiv de bucurie pentru că Hristos era primit atunci în uralele mulţimii care striga „Osana, osana!”, agitând în aer ramuri de finic. Pe de altă parte e motiv de întristare, pentru că Hristos însuşi era trist, conştient fiind că primirea sa triumfală era doar o etapă, un pas în plus spre jertfa sa voluntară pentru iertarea păcatelor lumii. Despre Intrarea Domnului în Ierusalim scrie Apostolul Ioan.

„Înainte de Paşti cu şase zile, a venit Iisus în Betania, unde era Lazăr, cel care fusese mort şi pe care îl înviase din morţi. Acolo I-au făcut cină şi Marta slujea, iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau împreună cu Dânsul la masă. Atunci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mult preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters apoi cu părul ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. Dar unul dintre ucenicii Săi, Iuda al lui Simon Iscarioteanul, care avea să-L vândă pe Dânsul, a zis: de ce nu s-a vândut acest mir cu trei sute de dinari şi să se fi dat săracilor? Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă lui de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga la el, lua din ce se punea în ea. Iisus însă a zis: lăsaţi-o, căci pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat. Pe săraci pururea îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi pururea.

Şi din iudei, mulţime multă a aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci ca să-l vadă şi pe Lazăr pe care-l înviase din morţi. Atunci s-au sfătuit căpeteniile preoţilor, ca şi pe Lazăr să-l omoare, fiindcă din pricina lui mulţi dintre iudei plecau de la ei şi credeau în Iisus. Iar a doua zi, mulţimea de popor care venise la praznic, auzind că vine Iisus în Ierusalim, au luat ramuri de finic şi au ieşit în întâmpinarea Lui şi strigau: Osana, bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului, împăratul lui Israel!

Iar Iisus, aflând un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris: nu te teme, fiica Sionului; iată împăratul tău vine la tine, şezând pe mânzul asinei. Dar acestea nu le-au înţeles ucenicii Săi la început; ci după ce s-a preamărit Iisus, atunci şi-au adus aminte că acestea erau scrise pentru Dânsul şi că ei I le-au împlinit. Deci mulţimea care fusese cu El mărturisea cum l-a strigat pe Lazăr din mormânt şi l-a înviat din morţi. De aceea a ieşit poporul înaintea Lui, pentru că auzise că a făcut această minune” (Ev. Ioan 12, 1-18).

Pelerianajul de Florii, sâmbătă, la ora 15,00

Sâmbătă se va organiza, în eparhia Dunării de Jos, a VIII-a ediţie a pelerinajului de Florii. Procesiunea va avea loc atât în oraşul Galaţi, cât şi în Tecuci, Târgu Bujor şi Brăila. Se va pleca în pelerinaj şi la Târgu - Bujor, la Corod, la Matca, la Bereşti, la Pechea, la Toflea (din judeţul Galaţi), dar şi la Însurăţei, Făurei şi Ianca (în judeţul Brăila).

La Galaţi, potrivit biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pelerinii sunt invitaţi la biserica ,,Vovidenia“ din spatele Primăriei, la ora 15,00. La ora 15,30 se va porni spre Catedrala Arhiepiscopală, unde se va participa la slujba Litiei, iar ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian va sfinţi ramurile de salcie şi va binecuvânta copiii şi tinerii.

La Tecuci, întrunirea tuturor pelerinilor (copii, tineri şi adulţi) va avea loc, tot la ora 15,00, dar, într-o primă etapă, la bisericile parohiale. La ora 15,30 se va porni spre biserica „Sfântul Gheorghe“, unde toţi vor participa la slujba Litiei.

Citit 4332 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Aprilie 2017 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.