REPORTAJ | Aglomeraţie de centru, străzi de periferie. În Mazepa II, n-ai loc să parchezi nici măcar o bicicletă
Foto: Foto ”Viața liberă”, Alina Maria Şerban

REPORTAJ | Aglomeraţie de centru, străzi de periferie. În Mazepa II, n-ai loc să parchezi nici măcar o bicicletă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

De mult timp, cei care locuiesc în Mazepa II, sau "La Telefoane", aşa cum spun oamenii, se plâng de numărul din ce în ce mai mare al maşinilor din cartier, dar şi de numărul mic de locuri de parcare. 

Despre această problemă am scris de fiecare dată când am mers în acest cartier, însă autorităţile nu au găsit sau nu au vrut să găsească rezolvare. Aglomeraţia pe marginea trotuarului este la fel de mare, iar pe anumite străduţe nu au loc să treacă două maşini una pe lângă cealaltă. Başca, spun oamenii, aglomeraţia este atât de mare, încât şi cu bicicleta este greu să te deplasezi. "Dacă vrei să mergi mai repede, normal ar fi să foloseşti bicicleta. Dar sunt atât de multe maşini parcate pe trotuare sau pe lângă trotuare, încât nu ai cum. Dacă mergi pe trotuar, e prea plin de gropi, iar dacă mergi pe stradă poţi fi lovit. În unele porţiuni, pentru că sunt maşini parcate şi pe o parte, şi pe cealaltă, încape doar o maşină, şi aceea la limită", ne-a declarat un cetăţean.

Parcare în "zonă interzisă"

La nici 10 metri distanţă de chioşcul "Vieţii libere", a fost improvizată o parcare pe un teren neasfaltat, nici măcar nivelat, la intrarea pe care, culmea, mai şi tronează un panou pe care scrie "Proprietate privată, accesul interzis!". Evident, nimănui nu îi pasă de acel semn, dat fiind că, zilnic, locul este plin de maşini parcate printre gropi. "Cred că primăria ar putea interveni şi, pe un asemenea teren, ar putea face o parcare supraetajată. Poate s-ar mai decongestiona un pic traficul prin zonă, pentru că e crunt. Mulţi şoferi parchează şi prost, iar alţii unde găsesc loc", ne-a mai spus un cetăţean.

Probleme sunt şi pentru persoanele cu handicap, care nu se pot folosi mereu de rampele montate la terminarea trotuarelor. "Din cauza maşinilor parcate prost, câteodată nu avem pe unde să trecem. Dacă încercăm să le spunem ceva celor care parchează aşa, ori nu ne bagă în seamă, ori ne înjură. Dacă poliţia nu ia măsuri, normal că îşi permit să facă astfel de lucruri", a conchis o doamnă.

"Din ’67 nu s-au mai modernizat străduţele"

Blocurile din zona Tribunalului Galaţi au fost date în folosinţă la mijlocul anilor 1960, când, evident, Palatul de Justiţie nu exista. Atunci, acolo era un complex comercial, iar blocurile de garsoniere din zonă abia începeau să se înalţe.

Primele locuinţe au fost date în folosinţă celor care veneau să lucreze în combinatul siderurgic din oraş, la acea vreme cel mai important din ţară, însă mai existau şi excepţii, cum ar fi profesori, medici sau actori. Unul dintre aceştia este Ivanciu Ifrim, fost profesor de educaţie muzicală la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Gălăţeanul, acum în vârstă de 76 de ani, ne-a povestit că a venit în cartier în 1967, când aproape nici una dintre construcţiile actuale nu existau, dar şi că de atunci nu s-au mai făcut mari modernizări în zonă. „Pe atunci, abia se făceau străzile, trotuarele, blocurile. Existau Păpădia şi Casa de Cultură a Sindicatelor, dar în rest mai nimic. Se plantau copaci într-o veselie şi toată lumea voia să facă din Galaţi un oraş minunat. Astăzi, însă, lucrurile se întâmplă exact pe dos”, explică domnul profesor. Fie că e vorba de gropi în trotuare, de dalele de mozaic care lipsesc, de copacii vechi, uscaţi, ale căror crengi cad la fiecare furtună sau de numărul din ce în ce mai mare de maşini parcate „aproape una peste alta”, problemele cartierului par a fi aceleaşi ca ale întregului oraş.

Domnul Ifrim Ivanciu s-a întors şi de această dată pentru a sta de vorbă cu noi, iar principala sa problemă era legată de mizeria pe care o lasă în urmă tinerii de la şcolile din zonă. "Nu zic, am fost copil, am lucrat cu copiii ani buni. Dar nu mi se pare normal să iasă de la şcoala, cu cafele şi ţigări, şi să arunce resturile unde văd cu ochii. Asta ţine de educaţie elementară şi îmi pare că le lipseşte", ne-a explicat cetăţeanul. Ifrim Ivanciu ne-a vorbit şi despre lipsa de simţ civic a cetăţenilor care locuiesc în zona blocului GS1, din cartier. "Toată iarna am văzut pungi de gunoi agăţate de crengile copacilor, ba chiar şi plăpumi. Chiar nu pot ieşi oamenii ăştia să arunce gunoiul normal? Aici ar trebui să intervină şi autorităţile", a conchis omul.

Loc de hrănit câinii, în cartier

În apropiere de Centrul de Transfuzii, chiar în spatele garajelor, un mesaj scris cu vopsea pe perete ne-a atras atenţia: "Loc de hrănit câinii"! Oamenii din zonă pe care i-am întrebat despre acest lucru ne-au spus că preferă această metodă, în dauna hrănitului patrupedelor la colţul blocului. "Vedeţi vreun câine prin cartier? Nu. Ei vin când ştiu că li se dă mâncare. În rest, nu stau pe aici. E mai bine aşa", ne-a explicat o doamnă.

Staţia de autobuz, dorită înapoi "la telefoane"

„Staţia de autobuz a fost mutată mai jos, din dreptul Palatului Telefoanelor, spre bănci. În general cei care merg cu transportul în comun sunt persoane în vârstă şi, astfel, sunt nevoite să meargă mult pe jos: propun să revină staţia de autobuze acolo unde era”, ne-a explicat o doamnă, indignată de distanţa dintre blocul dânsei şi staţia de autobuz.

Unde este voinţă, se găsesc resurse

"Cred că dacă s-ar demola garajele din cartier, s-ar mai elibera nişte locuri. Prin spatele blocurilor sunt zeci, dacă nu sute de garaje, care ocupă locurile degeaba, pentru că mulţi dintre proprietari îşi lasă maşinile în faţa acestora. Fiecare garaj ocupă cam trei locuri de parcare, deci dacă facem un calcul se decongestionează repede traficul. Dar trebuie să se facă treabă, nu să se demoleze şi apoi să se lase ca la Ancora, ruine.”, ne-a transmis un domn, în vârstă de 45 de ani.

Parcul Viva, singurul loc verde din zonă

Luând la pas cartierul, am observat că nu există spaţii verzi, locurile acestora fiind luate fie de parcări, fie de mulţimea de garaje inestetice. Nu am reuşit să găsim nici măcar un părculeţ printre blocurile şi aşa îngrămădite. În schimb, am dat peste foarte multe maşini parcate pe unde şi-a găsit fiecare loc. Norocul celor din Mazepa II este însă Parcul Viva, reabilitat în 2013. Acesta a devenit unul dintre cele mai frumoase parcuri din Galaţi, reprezentând un model demn de urmat. Are spaţii de joacă pentru copii, zone speciale pentru adolescenţi, un lac cu crapi japonezi, gazon cu iarbă verde şi zonă de fitness, numai bună pentru exericiţii zilnice. Locuitorii din zonă pot veni să se relaxeze, singuri sau cu copiii, parcul oferind variante de activităţi pentru oricine. Din păcate, în afară de Parcul Viva, nu mai există un altul în zonă, aşa că, dacă doresc să schimbe puţin peisajul, gălăţenii din Mazepa sunt nevoiţi să se ducă fie pe faleză, care e relativ aproape, fie în parcuri din alte zone ale oraşului.

WC-urile ecologice, mizerie şi nepăsare

Veşnica problemă a wc-urilor ecologice dă târcoale şi în Mazepa II. Pe lângă faptul că sunt puţine, lucru ce te obligă să aştepţi până acasă, ori până la prima cafenea, unde trebuie să faci consumaţie ca să ai acces la toaletă, acestea mai emană şi un miros greu de suportat.

Autorităţile dau din umeri când vine vorba fie de amplasarea mai multor astfel de wc-uri, fie de igienizarea lor. Momentan, rezolvările nu prea se întrevăd, aşa că situaţia va rămâne cel mai probabil aceeaşi şi în lunile următoare. Mizeria de nedescris din ele şi mirosul care ţine departe pe oricine îndrăzneşte să se apropie par să nu existe decât pentru locuitorii cartierului. La nivel înalt, toată lumea se face că plouă. Din păcate, problema nu e singulară, oraşul neavând la momentul actual vreo toaletă ecologică curată. Numărul lor consitutie şi el o problemă în sine, în Mazepa II, de pildă, neexistând decât două astfel de wc-uri ecologice. Mult prea puţine raportat la nevoile locuitorilor din zonă.

Se solicită o trecere de pietoni la Centrul de Transfuzii

Mai mulţi locuitori din zona Centrului de Transfuzii ni s-au plâns, via e-mail, de lipsa unei treceri de pietoni între Centrul de Transfuzii şi hypermarketul din cartier, astfel că oamenii sunt nevoiţi să se asigure mult mai bine înainte de a traversa. Şi, din ce spun ei, şoferii care trec prin zonă au şi viteză, astfel că pericolul pândeşte la orice pas. "Autorităţile să ia măsuri", spun oamenii.

Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori ce îi deranjează în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 13 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Ţiglina IV, zona "Piaţa Ruşilor", pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva.

Dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 3681 ori Ultima modificare Duminică, 09 Aprilie 2017 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.