"Sub apă, găsiţi asfalt proaspăt". Micro 21, cartierul bălţilor eterne şi al lucrărilor de mântuială | REPORTAJ

"Sub apă, găsiţi asfalt proaspăt". Micro 21, cartierul bălţilor eterne şi al lucrărilor de mântuială | REPORTAJ
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Dacă până acum mergeam la capătul tramvaiului 7, pentru a sta de vorbă cu cetăţenii, de data aceasta am ales chioşcul de vizavi de oficiul poştal din Micro 21. Numai că vremea ne-a dat planurile peste cap, iar cetăţenii nu s-au înghesuit să iasă la discuţii cu reporterii "Vieţii libere". 

Puţinii oameni pe care i-am prins, însă, pe stradă, ne-au spus ofurile lor, şi acestea nu sunt puţine. Chiar dacă, la prima vedere, cartierul nu arată rău deloc, străduţele adiacente bulevardului Oţelarilor ascund destule secrete neplăcute. Mai ales sub zecile de litri de apă de pe şosea. "Oriunde te uiţi în cartierul ăsta, dai de câte o băltoacă. Degeaba vine Primăria să toarne asfalt, la prima ploaie se face iar piscină în aer liber. E un paradox, dacă ne gândim că avem în cartier şi complexul de la Valuri. Oricum, e clar că lucrările astea sunt de mântuială, din moment ce asfaltul nou turnat ţine apa. Canalizările cred că sunt praf", ne-a explicat Andrei Pricop, un cetăţean de 47 de ani.

La Turnul TV, lac în toată regula

Deşi asfaltul din parcarea Turnului de televiziune nu avea decât câteva zile vechime, era aproape imposibil să-l mai vezi, din cauza apei din zonă. "Ca să ajung la maşină, îmi trebuie cizme de cauciuc. Primăria ar trebui să pună un panou, prin care să anunţe că este, totuşi, asfalt nou aici. Doar că e sub apă. Un fel de râsu'-plânsu'", ne-a mai spus domnul Pricop.

De altfel, problema bălţilor este în tot cartierul, iar din loc în loc este chiar periculos să fii pieton. "Maşinile circulă cu viteză şi tu, ca pieton, rişti să faci o baie în plus. Plus că merg şi şoferii cu viteză, iar unii o fac intenţionat. Trec prin bălţi cu viteză fix când văd pe cineva pe trotuar. Glume proaste...", ne-a explicat şi Mihai Tomac, un domn de 75 de ani.

În ceea ce priveşte reabilitările, Primăria ne-a explicat că întâi aşteaptă să treacă vremea rea, ca apoi să poată inspecta cum au fost efectuate lucrările şi cine a greşit, dacă a greşit.

Bateriile de garaje au rămas în picioare

În timp ce Primăria şi Consiliul Local urmăresc să inventarieze şi să ceară taxe pe puţinele spaţii amenajate pentru parcare, cetăţenii din Micro 21 spun că bateriile de garaje ar trebui dărâmate, înainte de a se lua vreo altă măsură. "Şi aşa, cei care au garaje ţin orice acolo, numai maşini nu. Primăria, înainte să îmi ia mie bani că parchez lângă trotuar, ar trebui să îmi asigure un loc de parcare. Nu să vin în fiecare seară acasă şi să caut un alt loc. Ideea de parcare de reşedinţă mi se pare foarte bună, dacă e la reşedinţă. Că dacă e la cinci blocuri distanţă, e o idee foarte proastă", ne-a spus Andrei Pricop.

Din ochi, am numărat cel puţin 100 de garaje în Micro 21 şi, dacă ne luăm după teoria care spune că fiecare garaj ocupă, de fapt, trei locuri de parcare, demolarea lor ar duce la crearea a cel puţin 300 de spaţii special amenajate pentru maşinile din cartier. Când şi dacă se va întâmpla asta, nu ştim...

Toaletele ecologice, bombe mirositoare

Singura toaletă ecologică pe care am găsit-o în Micro 21 este chiar lângă parcul din valea care duce spre Selgros. Noroc de vremea rea, că parcă a mai luat un pic din miros, pentru că, altfel, oamenii spun că respectivul wc este, de fapt, o bombă ecologică. Cetăţenii militează pentru reintroducerea toaletelor publice, racordate la apă şi canalizare, chiar dacă asta ar însemna că trebuie să plătească pentru a-şi face nevoile.

Cinematograful Dacia, în ruine

Înainte de '89, Galaţul avea opt săli de cinema şi o Grădină de Vară. Acum, însă, acesta mai are doar o sală, în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor, şi aceasta înfiinţată din iniţiativa asociaţiei "Galaţi, oraşul meu" şi nu din cea a autorităţilor, pentru care lipsa unui cinematograf nu părea să fie o problemă.

Din păcate, vechile săli de cinema au fost lăsate în paragină. Cât despre "Dacia", autorităţile locale au încercat, în două rânduri, să preia clădirea din administrarea RADEF România Film şi să o treacă în domneiul public local, însă nu au reuşit. Nimeni nu ştie dacă o să mai existe şi o a treia încercare, cert e că, până se va face ceva concret, clădirea va continua să se degradeze şi să servească drept acoperiş pentru oamenii străzii ori pentru câinii vagabonzi.

Noi am fost în Micro 21 să vedem dacă există schimbări sau dacă situaţia e tot aşa cum o ştiam. Clădirea e într-o stare foarte proastă, plină de graffiti oriunde te-ai uitat şi degajă un miros greu de suportat, probabil din cauza mormanelor de gunoaie care s-au strâns pe lângă ea. De geamuri nici nu mai poate fi vorba, acestea fiind sparte de mult, iar înăuntru e doar moloz cât vezi cu ochii. Copiii sunt cei care se mai avântă înăuntru, doar din curiozitate, încercând să vadă ce s-a ales de fost sală de cinema. Ce a rămas în urmă e doar o palidă amintire a unui loc care cândva se umplea de oameni dornici să vadă un film. Locatarii din zonă şi-ar dori ca măcar se se facă ceva cu clădirea, ca să nu mai stea în paragină. Aceştia mărturisesc că le e dor de anii când se înghesuiau la film şi că nu mai îndrăznesc să spere că va mai fi vreodată cinematograf în zonă, dar şi că sunt deranjaţi că nimeni nu face nimic nici pentru acesta, nici pentru celelalte cinematografe pe care le-a avut Galaţiul.

Din afară, nici nu ai spune că a fost vreodată cinematograf, de aceea mulţi dintre cei tineri habar nu au pe lângă ce clădire trec atunci când ies din casă. Doar cei mai în vârstă îşi mai aduc aminte anii de glorile a cinemaului "Dacia", care proiecta filme cunoscute ale vremii şi unde se formau cozi lungi la bilete.

Poate că, pe viitor, va exista posibilitatea ca cinematograful să aibă o viaţă nouă şi să iasă din starea în care se află acum. Cert e că, atât timp cât clădirea se află sub administarea RADEF, aceasta va continua să fie ignorată, lucru ce îi va grăbi deteriorarea.

Câinii vagabonzi, o realitate tristă

Nici în Micro 21, problema câinilor vagabonzi nu a fost rezolvată. Aceştia umblă liberi printre blocuri, pe străduţele înguste şi ticsite de maşini, punând în pericol siguranţa locuitorilor din zonă. Cele mai multe haite pot fi găsite pe lângă ghenele de gunoi, lucru de altfel normal, pentru că acolo sunt resturi de mâncare.

Din păcate, Galaţiul se confruntă cu această situaţie de mult timp însă măsuri pentru a stopa fenomenul nu s-au luat. Oamenii din zonă spun că sunt deranjaţi mai ales de gălăgia pe care o fac câinii şi că nu se pot odihni noaptea din această cauză. Pe lângă gălăgie, aceştia mai pot ataca pe nepusă masă pe oricine trece prin zonele pe care ei le consideră teritoriu. Iar copiii sunt cei mai expuşi la aşa ceva.

Autorităţile se fac că plouă, ignorând cu desăvârşire faptul că Galaţiul e unul dintre oraşele cu cei mai mulţi câini comunitari.

Câinii vagagonzi reprezintă o realitate tristă, care, din păcate, nu se va schimba prea curând. Situaţia este similară şi în alte cartiere, unde fenomenul a luat amploare.

Dacă oamenii vor continua să abandoneze căţei pe străzi, pentru că nu vor sau nu îi mai interesează să aibă grijă de ei, atunci va mai dura până când problema va fi complet rezolvată, pentru că se creează un cerc vicios, unde pe o parte îi strângi şi pe cealaltă apar tot mai mulţi.

Parcul de lângă Selgros, neglijat

La şase ani de la inaugurarea parcului de lângă Selgros, lucrurile par să nu se fi schimbat prea mult. Deşi a costat 1,6 milioane de lei, spaţiul de recreere nu serveşte decât ca loc de joacă de cartier. Parcul se află într-o stare precară, iar autorităţile par să ignore acest lucru. Băncile au început deja să cedeze, iarba nu este tunsă, iar tufişurile au crescut prea mari, încurcându-i pe trecători. Aleile nu sunt nici ele îngrijite, fiind imposibil să ieşi cu bicicleta sau cu rolele, aşa cum ar fi normal.

Surpriză! Staţii de autobuz acoperite în Micro 21

Un lucru bun pe care l-am observat în cartier au fost staţiile acoperite, mai ales că vremea nu era tocmai prietenoasă, fiind nevoie de un adăpost împotriva ploii. E o întâmplare destul de rară să vezi o astfel de staţie, pentru că, de cele mai multe ori, nu găseşti decât o bancă simplă şi atât, lucru deloc în regulă, mai ales pentru un oraş mare aşa cum e Galaţiul. În teorie, o staţie de autobuz sau tramvai ar trebui să aibă, pe lângă refugiu acoperit, şi o hartă cu traseele aferente acesteia.

Rampele pentru persoane cu dizabilităţi

După un tur al cartierului Micro 21, am constatat, cu părere de rău, că rampele pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii sunt cu adevărat un lux. Am găsit doar câteva, care se aflau într-o stare deplorabilă, nefiind practicabile nici măcar pentru cineva care poate să meargă.

Nu e de mirare, având în vedere faptul că, în România, astfel de rampe sunt scumpe la vedere ori, dacă există, fie sunt impracticable, fie sunt mult prea abrupte pentru a fi folosite.

Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 27 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din faţa Casei Roşii, pentru a ne spune care sunt principalele neplăceri pe care le înfruntaţi zilnic în zona în care locuiţi, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 5601 ori Ultima modificare Duminică, 23 Aprilie 2017 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.