Cât de des MINT copiii

Cât de des MINT copiii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Toţi copiii spun minciuni? Da. Fără îndoială, la un moment dat, toţi copiii spun minciuni. Iar asta face parte din dezvoltarea normală a copilului. O perioadă plină de imaginaţie, când ei adoră poveştile, este între trei şi şase ani, lumea imaginară având un rol important.

Partea bună este că un copil care minte dă dovadă de o dezvoltare intelectuală bună. Copiii foarte creativi sau curioşi vor fi mai înclinaţi spre un asemenea comportament.

Să luăm în considerare că un copilaş de patru ani minte pentru a se proteja. Adevărul şi ficţiunea se împletesc, iar ei doar încearcă să aducă puţină magie într-o situaţie stânjenitoare. Însă, de cele mai multe ori, frica de pedeapsă este cauza cea mai frecventă pentru folosirea minciunii. Atunci când copilul a făcut o năzbâtie, iar părintele a avut o reacţie mult prea exagerată sau mai rău, l-a pedepsit, data viitoare, când va avea un comportament nepotrivit sau mai bine zis neacceptat de părinte, va încerca să evite consecinţele şi va apela la minciună. Ca părinţi, încercaţi să folosiţi repararea consecințelor gestului făcut de copil în loc de pedeapsă. De exemplu, ai spart un pahar, mă ajuţi să strângem cioburile, ai pictat cu creioane un perete, mă ajuţi să curăţăm peretele.

Atenţie şi la aşteptările noastre ca părinţi pe care le proiectăm pe copii. Sunt unii care se vor strădui din răsputeri să ne "facă mândri” de ei, iar când nu vor reuşi, pentru a evita dezamăgirea noastră, vor minţi. Chiar dacă aţi descoperit că vă minte, nu îl umiliţi şi nu îl faceţi mincinos. Evitaţi folosirea de etichete. Când recunoaşte minciuna, arătaţi-i că sunteţi mândru de asta. Copilul nu caută să ne înşele, ci doar să dea răspunsul pe care părintele îl aşteaptă şi care l-ar mulţumi. 

De asemenea, să nu uităm că suntem un exemplu pentru ei, iar ei ne vor imita fiecare gest. Deci dacă tocmai ne-a văzut cât de ”frumos” l-am minţit pe şef la telefon, să nu ne mire că ne vor copia. Nu sunt de acord cu minciuna nici măcar într-o situaţie mai puţin plăcută. De exemplu, decesul unui membru al familiei. Lucrurile trebuie spuse delicat, dar în conformitate cu adevărul.

Citit 2908 ori Ultima modificare Duminică, 07 Mai 2017 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.