(UPDATE) TRAGEDIA DIN COLECTIV/ Revoluţie sau involuţie? Puţini gălăţeni au ieşit în stradă marţi seară
Foto: Foto Florin Răvdan

(UPDATE) TRAGEDIA DIN COLECTIV/ Revoluţie sau involuţie? Puţini gălăţeni au ieşit în stradă marţi seară
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

UPDATE, miercuri, 11 noiembrie, ora 00,00/ „Revoluția anunțată pe Facebook a scos în stradă, marți seară, 10 noiembrie, doar aproximativ 100 de gălățeni, în ciuda promovării intense pe care tinerii au făcut-o evenimentului, în ultimele zile, pe rețelele de socializare.

Mădălina Gheorghiu, unul dintre organizatori, a recunoscut că se aștepta să li se alăture mai mulți gălățeni, însă a afirmat că, cel mai probabil, majoritatea celor nemulțumiți de clasa politică din România și de modul în care funcționează instituțiile statului a intrat într-o stare latentă „și nu mai poate fi scoasă din casă”. „Ne-am strâns, în primul rând, în semn de solidaritate față de cei care au murit și ieri, și astăzi. Este adevărat că ne-am așteptat să fim puțin mai mulți, dar cred că majoritatea a intrat într-o stare latentă și nu mai poate fi scoasă din casă. N-aș vrea să cred că mai este nevoie de încă o tragedie ca să fim în număr cât mai mare, cum am fost și săptămâna trecută”, a spus tânăra. Aceasta a adăugat că are încredere că președintele Klaus Iohannis va încerca să pună în practică revendicările societății civile și a salutat desemnarea fostului comisar european Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru al României.

Nici de această dată, nu a lipsit din stradă Alexandru Nechifor, vărul tinerei gălățence care a decedat în incendiul din clubul Colectiv. Nu s-a schimbat absolut nimic. De fapt, astăzi s-a produs o mică schimbare: ne-am dat seama că își bat joc de noi, după metoda pas cu pas, brevetată de președinte. Ne-a fost livrat un nume de premier, în persoana domnului Dacian Cioloș, care reprezintă doar o impunere a sistemului european. Nu reprezintă o schimbare. S-au schimbat doar două nume între ele, în rest sistemul a rămas același. Personal, voi ieși în stradă până când vom constata că se schimbă ceva, până când vom observa că nu mai avem susținere, iar persoanele care au ieșit în stradă cred că așa s-a modificat istoria unei țări, s-a dat jos un prim-ministru și s-a pus altul. Sunt dezamăgit de numărul participanților. Este un cumul de factori: s-a încercat să se scadă presiunea din stradă prin demisii, apoi prin faptul că protestele au început să fie duse în derizoriu, s-a apelat la tot felul de tertipuri în acest sens, încât rezultatul este acesta. Suntem 100 de persoane în stradă la o populație de peste 200.000”, a spus Alexandru.

La protest a participat și Alina Tecuță Gherasim, campioană multiplă la atletism, care a precizat că Am venit să schimb sistemul. Trebuie să înțeleagă că așa nu se mai poate.

Orgnizatorii au afirmat că doresc să înființeze un grup de inițiativă, care, mai târziu, s-ar putea transforma într-un partid.

Tragedia de la Club Colectiv a curmat până acum viaţa a 50 de persoane, printre care se numără şi o gălăţeancă.


UPDATE, ora 10,40/ TRASEUL protestului

Organizatorii protestului au anunţat, pe pagina de Facebook creată pentru acest eveniment, că traseul va fi următorul: fostul cinema „VIP” (Ţiglina I) – Păpădie – Potcoava – Prefectură. Gălăţenii vor rămâne să protesteze în faţa Instituţiei Prefectului, până la încheierea manifestaţiei.


Gălăţenii anunţă marţi „a doua REVOLUŢIE”

Chiar dacă spre sfârşitul săptămânii trecute numărul protestatarilor în Galaţi a fost din ce în ce mai mic, duminică ieşind în stradă doar aproximativ 20 de persoane, gălăţenii par să nu se dea bătuţi şi nici să se lase alungaţi de diversionişti.

Conform unui anunţ care circulă, de câteva zile, pe reţelele de socializare, internauţii se mobilizează pentru a organiza, în această seară, la ora 19,00, o nouă manifestaţie. Punctul de întâlnire va fi fostul cinematograf VIP, din Ţiglina I. "Presiunea străzii trebuie să continue. Iar noi, noi toţi nu ne vom opri nicio secundă din a ne cere drepturile care ni se cuvin! Nu este doar revoluţia tinerilor, este revoluţia tuturor românilor, a celor de aici şi a celor de peste hotare! Împreună, şi numai împreună, vom reuşi să-i înlăturăm pe cei care, de mai bine de 25 de ani, ne fură şi pământul de sub picioare, obârşia pe care alţii o plâng de dor, de peste graniţe", se arată într-un anunţ postat pe Facebook, în evenimentul intitulat "România se trezeşte - a doua revoluţie".

Rudele gălăţencei decedate continuă protestele

Alexandru Nechifor, vărul Valentinei, tânăra gălăţeancă ce şi-a pierdut viaţa în urma tragediei din Colectiv, este hotărât să continue să iasă în stradă, în speranţa că astfel va reuşi să schimbe „sistemul”. „Continuăm să susţinem orice formă de protest ce nu va lăsa să fie în zadar jertfa Tinei şi a celorlalţi tineri care nu au supravieţuit în clubul Colectiv. Ne dorim ca vinovaţii să fie pedepsiţi, chiar dacă pedeapsa acestora nu o va aduce pe Tina înapoi, şi îi îndemnăm pe toţi gălăţenii şi pe toţi românii, de altfel, să iasă în stradă în fiecare zi, pentru ca acest sistem vinovat de imensa tragedie să fie tras la răspundere. Moartea acestor tineri nu trebuie uitată, nu putem permite acest lucru, iar pentru aceşti eroi vom continua să protestăm pentru o schimbare în bine. Tina nu ar sta acasă. Câte persoane trebuie să mai moară pentru ca noi să schimbăm sistemul?”, a spus Alexandru. Totodată, tânărul a ţinut să mulţumească "pentru ajutor Arhiepiscopiei Dunărea de Jos şi autorităţilor locale implicate, fundaţiilor, organizaţiilor şi comunităţii pentru sprijin în aceste momente mai mult decât dificile".

Reamintim că, de miercurea trecută, mii de gălăţeni au manifestat la Galaţi, cerând, în principal, schimbarea clasei politice, eradicarea corupţiei, aplicarea şi respectarea legilor, dar şi un sistem politic care să se bazeze pe meritocraţie, profesionalism şi care să promoveze, în funcţii-cheie, tehnocraţi. De joi au început să apară diversionişti, care au încercat, iar asta s-a văzut vineri în special, să-i destabilizeze pe tineri şi să ducă în derizoriu mesajele acestora. „Galaţiul nostru” a anunţat, imediat după protest, că se delimitează de gesturile grobiene şi limbajul inadecvat ale unora dintre aşa-zişii protestatari, făcând apel la bun-simţ şi la decenţă.

Până luni după-amiază, 9 noiembrie, numărul persoanelor decedate în urma incendiului de la Club Colectiv ajunsese la 46.

Citit 5879 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2015 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.