(UPDATE) TRAGEDIA DIN COLECTIV/ Revoluţie sau involuţie? Puţini gălăţeni au ieşit în stradă marţi seară
Foto: Foto Florin Răvdan

(UPDATE) TRAGEDIA DIN COLECTIV/ Revoluţie sau involuţie? Puţini gălăţeni au ieşit în stradă marţi seară
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)


UPDATE, miercuri, 11 noiembrie, ora 00,00
/ „
Revoluția anunțată pe Facebook a scos în stradă, marți seară, 10 noiembrie, doar aproximativ 100 de gălățeni, în ciuda promovării intense pe care tinerii au făcut-o evenimentului, în ultimele zile, pe rețelele de socializare.

Mădălina Gheorghiu, unul dintre organizatori, a recunoscut că se aștepta să li se alăture mai mulți gălățeni, însă a afirmat că, cel mai probabil, majoritatea celor nemulțumiți de clasa politică din România și de modul în care funcționează instituțiile statului a intrat într-o stare latentă „și nu mai poate fi scoasă din casă”. „Ne-am strâns, în primul rând, în semn de solidaritate față de cei care au murit și ieri, și astăzi. Este adevărat că ne-am așteptat să fim puțin mai mulți, dar cred că majoritatea a intrat într-o stare latentă și nu mai poate fi scoasă din casă. N-aș vrea să cred că mai este nevoie de încă o tragedie ca să fim în număr cât mai mare, cum am fost și săptămâna trecută”, a spus tânăra. Aceasta a adăugat că are încredere că președintele Klaus Iohannis va încerca să pună în practică revendicările societății civile și a salutat desemnarea fostului comisar european Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru al României.

Nici de această dată, nu a lipsit din stradă Alexandru Nechifor, vărul tinerei gălățence care a decedat în incendiul din clubul Colectiv. Nu s-a schimbat absolut nimic. De fapt, astăzi s-a produs o mică schimbare: ne-am dat seama că își bat joc de noi, după metoda pas cu pas, brevetată de președinte. Ne-a fost livrat un nume de premier, în persoana domnului Dacian Cioloș, care reprezintă doar o impunere a sistemului european. Nu reprezintă o schimbare. S-au schimbat doar două nume între ele, în rest sistemul a rămas același. Personal, voi ieși în stradă până când vom constata că se schimbă ceva, până când vom observa că nu mai avem susținere, iar persoanele care au ieșit în stradă cred că așa s-a modificat istoria unei țări, s-a dat jos un prim-ministru și s-a pus altul. Sunt dezamăgit de numărul participanților. Este un cumul de factori: s-a încercat să se scadă presiunea din stradă prin demisii, apoi prin faptul că protestele au început să fie duse în derizoriu, s-a apelat la tot felul de tertipuri în acest sens, încât rezultatul este acesta. Suntem 100 de persoane în stradă la o populație de peste 200.000”, a spus Alexandru.

La protest a participat și Alina Tecuță Gherasim, campioană multiplă la atletism, care a precizat că Am venit să schimb sistemul. Trebuie să înțeleagă că așa nu se mai poate.

Orgnizatorii au afirmat că doresc să înființeze un grup de inițiativă, care, mai târziu, s-ar putea transforma într-un partid.

Tragedia de la Club Colectiv a curmat până acum viaţa a 50 de persoane, printre care se numără şi o gălăţeancă.


UPDATE, ora 10,40/ TRASEUL protestului

Organizatorii protestului au anunţat, pe pagina de Facebook creată pentru acest eveniment, că traseul va fi următorul: fostul cinema „VIP” (Ţiglina I) – Păpădie – Potcoava – Prefectură. Gălăţenii vor rămâne să protesteze în faţa Instituţiei Prefectului, până la încheierea manifestaţiei.


Gălăţenii anunţă marţi „a doua REVOLUŢIE”

Chiar dacă spre sfârşitul săptămânii trecute numărul protestatarilor în Galaţi a fost din ce în ce mai mic, duminică ieşind în stradă doar aproximativ 20 de persoane, gălăţenii par să nu se dea bătuţi şi nici să se lase alungaţi de diversionişti.

Conform unui anunţ care circulă, de câteva zile, pe reţelele de socializare, internauţii se mobilizează pentru a organiza, în această seară, la ora 19,00, o nouă manifestaţie. Punctul de întâlnire va fi fostul cinematograf VIP, din Ţiglina I. "Presiunea străzii trebuie să continue. Iar noi, noi toţi nu ne vom opri nicio secundă din a ne cere drepturile care ni se cuvin! Nu este doar revoluţia tinerilor, este revoluţia tuturor românilor, a celor de aici şi a celor de peste hotare! Împreună, şi numai împreună, vom reuşi să-i înlăturăm pe cei care, de mai bine de 25 de ani, ne fură şi pământul de sub picioare, obârşia pe care alţii o plâng de dor, de peste graniţe", se arată într-un anunţ postat pe Facebook, în evenimentul intitulat "România se trezeşte - a doua revoluţie".

Rudele gălăţencei decedate continuă protestele

Alexandru Nechifor, vărul Valentinei, tânăra gălăţeancă ce şi-a pierdut viaţa în urma tragediei din Colectiv, este hotărât să continue să iasă în stradă, în speranţa că astfel va reuşi să schimbe „sistemul”. „Continuăm să susţinem orice formă de protest ce nu va lăsa să fie în zadar jertfa Tinei şi a celorlalţi tineri care nu au supravieţuit în clubul Colectiv. Ne dorim ca vinovaţii să fie pedepsiţi, chiar dacă pedeapsa acestora nu o va aduce pe Tina înapoi, şi îi îndemnăm pe toţi gălăţenii şi pe toţi românii, de altfel, să iasă în stradă în fiecare zi, pentru ca acest sistem vinovat de imensa tragedie să fie tras la răspundere. Moartea acestor tineri nu trebuie uitată, nu putem permite acest lucru, iar pentru aceşti eroi vom continua să protestăm pentru o schimbare în bine. Tina nu ar sta acasă. Câte persoane trebuie să mai moară pentru ca noi să schimbăm sistemul?”, a spus Alexandru. Totodată, tânărul a ţinut să mulţumească "pentru ajutor Arhiepiscopiei Dunărea de Jos şi autorităţilor locale implicate, fundaţiilor, organizaţiilor şi comunităţii pentru sprijin în aceste momente mai mult decât dificile".

Reamintim că, de miercurea trecută, mii de gălăţeni au manifestat la Galaţi, cerând, în principal, schimbarea clasei politice, eradicarea corupţiei, aplicarea şi respectarea legilor, dar şi un sistem politic care să se bazeze pe meritocraţie, profesionalism şi care să promoveze, în funcţii-cheie, tehnocraţi. De joi au început să apară diversionişti, care au încercat, iar asta s-a văzut vineri în special, să-i destabilizeze pe tineri şi să ducă în derizoriu mesajele acestora. „Galaţiul nostru” a anunţat, imediat după protest, că se delimitează de gesturile grobiene şi limbajul inadecvat ale unora dintre aşa-zişii protestatari, făcând apel la bun-simţ şi la decenţă.

Până luni după-amiază, 9 noiembrie, numărul persoanelor decedate în urma incendiului de la Club Colectiv ajunsese la 46.

Citit 5690 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Noiembrie 2015 14:54

18 comentarii

 • postat de Sandu.
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 09:45
  109.103.134.***
  Asa cum am anticipat, Johannix sprijinit masiv de servicii ,un tineret naiv mobilizat pe facebook care este Dumnezeul secolului,forte externe a reusit isi realizeze visul adica guvernul lui.Sa ne bucuram ca acesti tineri care se simteau orfani au acum un tatuc.El va rezolva problemele mai putin mai putin solicitarile tinerilor protestanti.De ce nu mai se mai aduna tinerii cu toata mobilizarea facuta este ca multi si/au dat seama de manipulare iar P.N.L. a primit ordin sa nu mai cheme tinerii in strada.Johannix poate a apelat si la concepul lui Iliescu ,lasa/i sa fiarba in suc propriu.La revedere peste 25 ani sau poate mai devreme dar cu alti protagonisti.
  4
  5
  Raportează
 • postat de mr
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 09:21
  194.102.208.***
  De ce, oare, la acelasi numar imens de mesaje si anunturi de pe facebook NU se mai aduna, macar, acei 2000-2500 de protestatari, de Miecurea trecuta ?!?... Stiti de ce ? Pentru ca scopul lui Johannis a fost atins: a plecat Ponta, a cazut guvernul. Si NU, nu l-a dat strada jos, nu l-ati inlaturat voi - asa cum spune mass-media, ca sa faca rating. Asta este o falsa impresie.... jocurile s-au facut altundeva, sunt alte dedesubturi. Asa s-a intamplat si la alegerea lui Johannis !
  Protestele de saptamana trecuta au avut parte de multa, foarte multa diversiune si manipulare... parerea mea.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Democratie fara parlament,partide
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 05:08
  84.117.40.***
  Adunarea poporului reprezenta organul suprem în statele democratice din antichitate (cetățile grecești). Era formată din toți cetățenii majori, indiferent de starea lor materială. De obicei, locul de convocare era în agora (Piata). Obiectul dezbaterii era universal: probleme legislative, politice, alegerea magistraților etc.Adunarile se tineau saptamanal.În Roma antică (sec. V î.Hr.) adunarea poporului era singurul organ cu putere legislativă și împuternicit să declare război și să încheie pace. Când consulul hotăra convocarea adunării, trâmbițașii se urcau pe zidurile cetății și anunțau ziua în care poporul urma să se întrunească pentru a lua hotărâri. Cetățenii înarmați se adunau în afara orașului, pe Câmpul lui Marte. Azi, Campul lui Marte si Agora le pot reprezenta Internetul, Facebook, teleconferintele etc.
  4
  3
  Raportează
 • postat de Laurentiu
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 01:25
  86.124.204.***
  Dragă Mădălina Gheorghiu, stimați organizatori,
  Nu are sens acum să protestați zilnic pentru cazul Colectiv. Problemele principale par să se rezolve acum în România și nu trebuie să ne risipim energia aiurea pentru a nu cădea în derizoriu. Puteți manifesta pașnic doar pentru comemorarea victimelor actuale, ca un marș al tăcerii.
  Mai bine haideți să ne organizăm inteligent și să protestăm la momentul oportun împotriva celor care își bat joc de cerințele gălățenilor. Haideți să identificăm problemele noastre locale, să-i izgonim pe politicienii noștri incompetenți, să cerem socoteală de ce nu s-au rezolvat doleanțele noastre și să găsim noi, societatea civilă, soluții pe care să le susținem în fața aleșilor și să schimbăm clasa politică actuală cu oameni pricepuți.
  5
  9
  Raportează
 • postat de Jean Paul
  Marți, 10 Noiembrie 2015 22:57
  5.13.143.***
  Hai Otelul!
  8
  3
  Raportează
 • postat de S.O. Crate
  Marți, 10 Noiembrie 2015 22:04
  78.97.254.***
  Si ce ati facut azi, 11.11.2015, pana la ora 22,00. Nu vedeti ca sunteti trasi de sforile papusarilor? Si-au realizat scopurile si v-au lasat ai nimanui. Jalnic tineret! De aceea se mizeaza pe voi: ca sunteti usor de manipulat pentru ca EI sa-si atinga obiectivele. Voi sunteti viitorul tarii?! Inseamna ca tara asta, Romania, nu are nici un viitor!
  7
  15
  Raportează
 • postat de grigore
  Marți, 10 Noiembrie 2015 21:24
  89.137.138.***
  Jean Paul ,
  se vede ca nu ai inteles nimic...du-te si trage-ti apa...
  7
  5
  Raportează
 • postat de Jean Paul
  Marți, 10 Noiembrie 2015 20:59
  5.13.143.***
  Pentru o mana de ciumpalaci pe care saca-I intrebi de ce protesteaza iti zic hai otelul vreo 10 masini de politie au fost blocate. Cu personalul aferent. Si cu motorina platita din taxele mele.
  Acesti protestatri sigur nu vin de la munca, dar au pretentii.
  Ce vreti mah? Ce nu va ajunge? N-ati dat niciodata spaga? N-ati trecut niciodata pe rosu? La munca bah nu la proteste.
  In loc de 10 masini de politie era suficienta o cisterna cu apa sa va racoreasca.
  17
  15
  Raportează
 • postat de marcu
  Marți, 10 Noiembrie 2015 20:31
  89.137.230.***
  jos coruptia, jos penalii din parlament care dau legi doar in favoarea lor si nu pentru binele poporului. Daca nu ii alungam ne mai fura 25 de ani din viata.
  2
  14
  Raportează
 • postat de gigione24
  Marți, 10 Noiembrie 2015 14:49
  100.99.65.***
  Astept autoritatile statului sa ia masuri pentru protest ilegal! A cerut cineva autorizatie? Sa se protesteze, dar legal si nu pe strada!
  24
  9
  Raportează
 • postat de luke
  Marți, 10 Noiembrie 2015 13:14
  89.137.225.***
  Da ati avut pauza????
  Jalnici mai sunteti.......ce partide va mai aduna acu?:))))
  LIMITATI.VA LA A COMEMORA VICTIMILE DIN COLECTIV SI MAI LASATI CIOBANEALA SI HULIGANEALA,,,,
  18
  17
  Raportează
 • postat de JUSTITIARUL
  Marți, 10 Noiembrie 2015 10:51
  79.116.99.***
  ,,Conform unui anunţ care circulă, de câteva zile, pe reţelele de socializare, internauţii se mobilizează pentru a organiza, în această seară, la ora 19,00, o nouă manifestaţie... Organizatorii protestului au anunţat, pe pagina de Facebook creată pentru acest eveniment, că traseul va fi următorul: fostul cinema „VIP” (Ţiglina I) – Păpădie – Potcoava – Prefectură. Gălăţenii vor rămâne să protesteze în faţa Instituţiei Prefectului, până la încheierea manifestaţiei."
  In afara de portar si eventual femeia de serviciu, cine mai este dupa ora 19,00 in Institutia Prefectului? Ce rost au aceste proteste in fata unor cladiri goale? De ce nu sunt organizate in timpul orelor de servici ale celor vizati?
  5
  23
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Marți, 10 Noiembrie 2015 10:36
  5.13.136.***
  Sustii impozitarea bisericii ca sa aiba alde Paslaru si Toader bani pt pensii speciale si indemnizatii de parlamentari mai mari? Sau pentru copilasii lor pe care-i angajeaza la biroul parlamentar pe mii de lei? Sa aiba diurna pentru cazare in Bucuresti,bani din care deja si-au cumparat apartamente in Capitala? Si tot incaseaza zilnic bani echivalenti cu o noapte petrecuta la un hotel bun.Basca bani de benzina si de deplasari in strainataturi. Sau esti unul din cotizantii la ridicarea celei mai mari moscheei la Bucuresti? Macar stii de ce si cati bani aloca statul bisericii? Habar n-aveti, dar au grija iubitii vostri politicieni care tac acum ca ala-n iarba sa va distraga atentia. Ia un pet de bere in mana si du-te in fata catedralei sa injuri popii ca din vina lor s-a intamplat tragedia!
  5
  15
  Raportează
 • postat de Cristian Dimofte
  Marți, 10 Noiembrie 2015 07:24
  5.13.241.***
  Sustinem in continuare impozitarea veniturilor bisericii. Poate pana la urma ne aude vreun politicial. Desi se fac toti ca ploua!
  7
  29
  Raportează
 • postat de stalin in siberia
  Marți, 10 Noiembrie 2015 07:03
  5.13.184.***
  dati-l jos pe stalin de la primarie

  jos stalin jos stalin jos stalin
  7
  20
  Raportează
 • postat de S. O. Crate
  Marți, 10 Noiembrie 2015 07:01
  78.97.254.***
  Da. Numai ca sclavii nu erau considerati oameni si nu faceau parte din "popor", femeile nu aveau drepturi elective, nu erau admise la adunari si la multe alte activitati rezervate exclusiv barbatilor, iar "cetatenii majori".erau cei care aveau varsta de cel putin 24 de ani impliniti. Conducatorul ajunge inevitabil la abuzul de putere. Democratia duce inevitabil la tiranie. Societatea trebuie condusa de filosoful-rege, singurul pe care nu-l intereseaza binele propriu ci binele general. (Sursa: Platon - Republica)
  5
  9
  Raportează
 • postat de Legea
  Marți, 10 Noiembrie 2015 06:31
  5.13.199.***
  Qe acord!
  Sa cerem ca toti politicienii corupti cu dosare ,denunturi suspecti,martori, cu cazier etc sa plece imediat!
  3
  25
  Raportează
 • postat de Democratie fara parlament
  Marți, 10 Noiembrie 2015 06:04
  84.117.40.***
  Adunarea poporului reprezenta organul suprem în statele democratice din antichitate (cetățile grecești). Era formată din toți cetățenii majori, indiferent de starea lor materială. De obicei, locul de convocare era în agora (Piata). Obiectul dezbaterii era universal: probleme legislative, politice, alegerea magistraților etc. În Roma antică (sec. V î.Hr.) adunarea poporului era singurul organ cu putere legislativă și împuternicit să declare război și să încheie pace. Când consulul hotăra convocarea adunării, trâmbițașii se urcau pe zidurile cetății și anunțau ziua în care poporul urma să se întrunească pentru a lua hotărâri. Cetățenii înarmați se adunau în afara orașului, pe Câmpul lui Marte. Azi, Agora si Campul lui Marte pot fi inlocuite de Internet, Facebook, videoconferinte, daca se vrea.
  7
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.