IMPORTANT pentru părinţi. Cum se organizează botezul bebeluşului

IMPORTANT pentru părinţi. Cum se organizează botezul bebeluşului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Evenimentele importante din viaţa noastră necesită o implicare pe măsură. Pentru cei care sunt pentru prima dată părinţi există riscul ca, deseori, un eveniment plăcut şi emoţionant să se transforme într-o stare de stres accentuată şi în mii de întrebări. Aşadar, ca părinte, ce trebuie să fac la botezul copilului meu?

Pentru a vă veni în ajutor am cules câteva informaţii despre paşii care trebuie urmaţi pentru un botez de succes. Pentru că părinţii sunt principalii responsabili de organizarea botezului, e bine de ştiut că trebuie respectate anumite etape. În primul rând, pentru că botezul este, în esenţă, o slujbă a Bisericii, trebuie ca înainte de orice alt detaliu organizatoric, părinţii să ia legătura cu biserica la care va avea loc botezul, pentru a stabili cu precizie data şi ora evenimentului. Pot fi situaţii în care botezul nu se poate desfăşura, nu din raţiuni teologice, ci din motive practice. De pildă, se poate suprapune în programul parohiei respective cu alte slujbe. Sau se poate întâmpla ca data aleasă să fie într-o zi de post. Caz în care Biserica nu interzice slujba botezului, dar îi îndeamnă pe creştini să îşi asume seriozitatea ţinerii postului.

Deşi părinţii nu au un rol activ în cadrul slujbei (ca naşii), trebuie să ajute pe cât posibil la buna desfăşurare. De pildă, dacă naşul sau naşa nu au suficientă experienţă în relaţia cu un nou-născut, e bine ca mama să fie în preajmă, pentru a ajuta la diversele momente (ţinerea în braţe, dezbrăcarea şi îmbrăcarea pruncului, liniştirea lui în momentele de agitaţie sau plânset).

În primul râd, naşul trebuie să aibă, la biserică, certificatul de naştere al copilului, de căsătorie al părinţilor şi certificatele sau buletinele părinţilor. Pe baza acestor acte, se eliberează certificatul de botez. Acesta arată confesiunea religioasă (ortodox, catolic). Tot naşii vor avea obligaţia să plătească şi taxa la biserică.

Lumânarea simbolizează lumina ce este adusă în sufletul celui botezat şi este tot obligaţia naşului. Obiceiul spune ca lumânarea să fie împodobită. Florile să fie de crin, panglica - faşa de botez, să fie roz (roşie) pentru fetiţe şi albastră pentru băieţi. Tot naşii vor pregăti pentru înfăşatul copilului o bucată de pânză albă. După botez, naşii trebuie să-i pună bebeluşului o cruciuliţă de argint la gât. Naşa este cea care se ocupă de înfăşatul copilului, după care îl poate da mamei în braţe.

De asemenea, naşii îi dăruiesc copilului un trusou de hăinuţe în care va fi îmbrăcat acesta după botez. Naşii trebuie să cumpere şi un prosop şi săpun, acestea două fiind folosite de către preot, pentru a face o spălare rituală înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului. 

La ieşirea din biserică, trebuie să se pună o găleată plină cu apă unde trebuie să pună naşa şi apoi invitaţii, câteva monezi, pe care la sfârşit o ia mama şi o duce acasă, în faţa uşii.

Organizarea cu succes a unui botez cere planificare cu atenţie şi multă muncă. Firmele specializate vă pot oferi o gamă largă de invitaţii de botez, mărturii, aranjamente florale pe mese şi decoruri în biserică pentru ca botezul copilului dumneavoastră să fie un eveniment special. La local se înmânează banii şi cadourile părinţilor, după care petrecerea poate să înceapă. Tot atunci vor veni şi ursitoarele.

Citit 12732 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2017 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.