110 ani de la fondarea CARP Galaţi

110 ani de la fondarea CARP Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În luna iunie, s-au împlinit 110 ani de la înfiinţarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Galaţi (1907-2017), una dintre cele mai vechi structuri de acest gen din ţară. Iniţiativa împlinea unele preocupări mai vechi în ajutorarea celor aflaţi în nevoie, spre exemplu: în vara anului 1897, locuitorii oraşului au întreprins o acţiune de ajutor pentru concitadinii lor care au avut de suferit în urma unor inundaţii catastrofale; în acest spirit, până în anul 1900, s-au constituit la Galaţi 14 societăţi, case şi fundaţii de ajutor reciproc, dintre care menţionăm: Societatea pentru îngrijirea bolnavilor şi înmormântarea morţilor; Societatea "Alinarea durerii"; Societatea de Ajutor a Demobilizaţilor; Societatea "Înfrăţirea Muncitorilor"; Societatea de Ajutor Reciproc "Mângâierea" etc.

Interesul tot mai crescând pentru coordonarea şi structurarea acţiunilor de ajutor reciproc a făcut ca, pe 3 iunie 1907, în localul Şcolii Nr. 1 de Băieţi, să fie convocată o Adunare Generală a tuturor organizaţiilor existente, în cadrul căreia s-a aprobat Statutul Societăţii Pensionarilor Galaţi, data fiind recunoscută drept fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din oraşul de la Dunăre. În perioada următoare, au mai existat şi alte iniţiative de constituire a unor organizaţii de ajutor reciproc. După noi regrupări, la 19 aprilie 1979, în Adunarea Generală Extraordinară a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor nr. 1 şi nr. 2 s-a hotărât formarea unei singure organizaţii, cu o conducere unică, sub numele de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, denumire sub care funcţionează şi astăzi.

Contribuţii importante la dezvoltarea organizaţiei (cumpărarea sediului actual - str. Domnească nr. 53), creşterea numărului de membri, înfiinţarea unui număr de 15 sucursale în judeţ, promovarea procesului de informatizare a activităţii de contabilitate şi casierie, lărgirea gamei de facilităţi acordate membrilor etc.) şi-au adus, printre alţii, foştii preşedinţi Nicolae Morun (1979-1985), Aurel Scorţaru (1985-2000) şi Ionel Hâncu (2008-2016). Menţionăm şi obiectivele ambiţioase ale noului preşedinte, Ion Lucian Mehedinţi, cum ar fi: reabilitarea sediului instituţiei, extinderea spaţiului funcţional, îmbunătăţirea dotării tehnice a serviciilor etc.

Este demn de evidenţiat faptul că, astăzi, Asociaţia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi este una dintre cele mai mari din ţară, numărând peste 56.000 de membri, cărora le oferă o gamă bogată şi diversificată de servicii, asistenţă medicală şi alte prestări. Este vorba despre împrumuturi cu dobândă mică, ajutoare de deces, decontarea unei cote părţi din costul biletelor de tratament/ odihnă, implanturi de cristalin, proteze auditive, extracţii şi lucrări dentare, tunsori, cizmărie, excursii etc. De asemenea, acordă în mod gratuit, consultaţii fizioterapeutice, pentru determinarea glicemiei, oscilometriei şi electrocardiogramei, consultaţii juridice, acces la bibliotecă, la club şi la cursuri de limbi moderne etc. Cu serviciile turistice asigurate de CARP, mii de gălăţeni pensionari, din oraş şi din comune, au colindat pe drumurile patriei, în Maramureş, la Mănăstirea Voroneţ, la Lacul Sf. Ana şi Lacu Roşu, la Sarmizegetuza, la Murighiol, la Sinaia, pe Transfăgărăşan etc.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi are o revistă proprie, "Armonii de toamnă", face parte din Federaţia Naţională "Omenia" a CARP-urilor din România, se bucură de prestigiu între instituţiile de profil din ţară, de apreciere şi respect din partea autorităţilor şi a membrilor săi.

La ceas aniversar, urăm asociaţiei noastre gălăţene "La mulţi ani"!

Citit 1761 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2017 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.