Sărbătoare mare, în nordul judeţului Galați. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, pomenit la Toflea

Sărbătoare mare, în nordul judeţului Galați. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, pomenit la Toflea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Din 2002, în satul gălăţean Toflea, cu populaţie majoritar rromă, s-a ridicat o mănăstire mare, închinată Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Sâmbăta trecută, la hram, acolo a slujit şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Activitatea călugărilor şi a preoţilor de mir din zonă are un caracter pronunţat misionar, în condiţiile în care, în sat, populaţia este, în majoritate, penticostală.

A fost sărbătoare mare, la Toflea, la finele săptămânii trecute. Sâmbătă, mânăstirea ortodoxă din sat şi-a sărbătorit hramul, cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Au mers acolo, la slujbă, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi mulţi alţi preoţi din Tecuci şi zonele din jur. S-a slujit la altarul de vară, iar înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române le-a adus creştinilor, spre închinare, moaştele Sfântului Ierarh Nectarie şi Icoana Prodromiţa. În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a precizat că “în primul rând foarte important este să avem o concepție de viață sănătoasă și să ducem o viață sănătoasă, în al doilea rând să nu credem că Dumnezeu este absent, iar noi să devenim stăpâni peste aproapele nostru, așa cum se întâmplă de multe ori, iar în al treilea rând să ne întoarcem către medicul de suflete, să facem spovedania păcatelor nostre și astfel să devenim oameni liberi și cu demnitate“.

O vatră monahală cu tradiţie

Chiar dacă acum mulţi dintre locuitorii zonei sunt penticostali, la Toflea a existat o veche vatră monahală ortodoxă. Potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, “o mărturie din perioada 1 septembrie 1619 - 31 august 1620 arată că doamna Stana, soţia vornicului Murgoci Tofle, avea un document al acestuia care preciza ca după moarte „câte rămăşiţuri ar rămăni să n-aibă triabă, ce ca să aibă a le dărui svintii mănăstiri ce iaste făcută de Tofle cel bătrân“. Se pare că acest „Tofle cel bătrân” este uşerul Tofle sau Toflea, amintit într-un document domnesc de la 1581, fapt ce dovedeşte că mănăstirea a fost ctitorită pe actualul teritoriu al comunei Brăhăşeşti în primii ani ai secolului al XVII-lea, dacă nu chiar în ultimii ani ai secolului al XVI-lea”.

Acel schit nu va dura, dar altele îi vor lua locul. În 2002, La Toflea  s-a pus piatra de temelie a actualei mănăstiri.  Lăcaşul s-a înălţat, iar acum este pregătit pentru pictură.

Sursa foto: Arhiva EDJ

Citit 1651 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2017 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.