Jandarmii vor putea tranchiliza animalele agresive

Jandarmii vor putea tranchiliza animalele agresive
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Dreptul şi obligaţia jandarmilor de a interveni pentru potolirea animalelor sălbatice sau domestice, care pun în pericol siguranţa publică, există din 2004, dar nici acum militarii nu au dotările pentru a interveni în caz de necesitate. Situaţia e pe cale să se normalizeze, o modificare a legislaţiei fiind acum pe ultima sută de metri, în Parlament.

Prin legea care le reglementează statutul şi atribuţiile, jandarmii trebuie să intervină ori de câte ori sunt solicitaţi, pentru a aplana situaţii critice în care sunt implicate animale agresive, fie ele sălbatice sau domestice. Nimic anormal până aici, numai că, de 13 ani, de când a intrat în vigoare actul normativ, un vid uriaş privind dreptul de a purta dispozitive specifice "luptei" cu fiarele periculoase a ciuntit această prerogativă a militarilor, care, puşi în faţa unor situaţii concrete, au fost nevoiţi să improvizeze soluţii, variind de la ţipete, strigăte, focuri de armă sau pur şi simplu fugăritul animalului considerat periculos. Niciuna dintre aceste metode, chiar dacă în multe cazuri a dat rezultate, nu cadrează cu ideea de intervenţie civilizată şi mai ales sigură, aşa că o modificare a legislaţiei era necesară, mai ales în contextul cazurilor înregistrate în zonele montane.

"Din experienţă, a rezultat nevoia să fim dotaţi cu materiale şi mijloace specifice pentru a putea interveni într-un mod profesionist în rezolvarea acestor cazuri. Este o realitate faptul că, atunci când am fost sesizaţi privind prezenţa unor animale periculoase în zonele locuite, jandarmii s-au deplasat la faţa locului, dar nu existau mijloace legale de a folosi ceva împotriva animalelor sălbatice. Singura metodă prin care jandarmii au putut acţiona a fost izolarea zonei şi, prin zgomote, să îndepărteze animalele respective", a precizat col. Dănuţ Vasilică, inspectorul şef al Jandarmeriei Galaţi.

Proiectul de modificare a legii constă în introducerea unui articol care prevede clar că jandarmii vor fi autorizaţi să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare. Militarii se vor putea folosi de aceste mijloace pentru a potoli sau, după caz, captura animalele periculoase, dar şi pentru a interveni în cazul animalelor sălbatice rănite sau prinse în capcane, în scopul eliberării acestora.

"Este foarte important de ştiut că Jandarmeria nu se transformă într-o instituţie de ecarisaj, nu înseamnă că orice maidanez de pe stradă va fi tranchilizat de Jandarmerie şi îndepărtat de acolo. Legea face referire strict la animale periculoase, iar folosirea într-un mod abuziv şi nejustificat a sistemului 112 va fi sancţionată contravenţional", avertizează şeful Jandarmeria Galaţi.

Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor şi se află în dezbatere la Senat. Din ianuarie 2016 şi până în prezent, jandarmii gălăţeni au intervenit în cazul a 47 de câini periculoşi, pentru anihilarea a cinci şerpi, pentru prinderea unui cal, îndepărtarea unui roi de albine şi chiar a unui porc mistreţ, apărut în zona Turnului TV.        

Citit 1502 ori Ultima modificare Luni, 31 Iulie 2017 21:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.