Reduceri la competenţă

Reduceri la competenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Salariile şi gradaţiile de merit şi sporurile pentru zona rurală se reduc la jumătate *

S-au bucurat degeaba elevii că se va amâna începerea anului şcolar sau că se va mări vacanţa de iarnă. Ecaterina Andronescu a ratat ocazia de a muta învăţământul la distanţă de la Universitatea „Spiru Haret”,  de unde l-a desfiinţat,  la clasa I, că tot trebuie să se facă economie pe toate planurile.  

La întâlnirea de marţi dintre sindicate şi Ministrul Educaţiei, care a avut ca scop realizarea unui  plan de reduceri de cheltuieli la buget, s-a stabilit ca timp de trei luni profesorii care au gradaţii şi salarii de merit să primească doar jumătate din aceste premieri. Totodată, se va tăia jumătate şi din sporurile de zonă ale cadrelor didactice din mediul rural.

Alte măsuri sunt efectuarea de către directori, fără plată, a orelor suplimentare. Profesorii cu gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime, care aveau norma redusă cu două ore, nu vor mai beneficia de acest lucru. Învăţătorii vor efectua şi orele de educaţie fizică şi religie (care se făceau până acum cu profesori de specialitate).

„Ministrul nu va mai putea cere calitate”

Constantin Ciosu, secretarul general al FEN, susţine că federaţia sa nu este de acord cu aşa ceva: „Ministrul nu va mai putea cere calitate, dacă taie din salariile celor care au muncit mai mult decât ceilalţi pentru a obţine aceste premieri.  Nici în mediul rural profesorii nu vor mai fi stimulaţi să predea cum trebuie. Vor distruge ce a rămas bun din învăţământ”. 

„Una dintre puţinele forme reale de premiere din sistem”

Corneliu Goldu, profesor de la CNVA, susţine că această decizie e o lovitură sub centură: „Am un dosar la care am lucrat patru ani de zile pentru a beneficia de gradaţie de merit. Dintr-un foc mi se anulează  toată munca”.

Inspectoarea de specialitate Nicoleta Crânganu susţine că s-a compromis „una dintre puţinele forme reale de premiere din sistem”: „Cine va mai munci dacă şi cel care trage chiulul va lua aceiaşi bani?” 

„Le dăm idei guvernanţilor să taie sporurile”

Valeriu Diculescu, lider SIP, e şocat că o asemenea propunere vine tocmai din partea unor alţi sindicalişti: „Este o ilegalitate tot ce se întâmplă. Oamenii au muncit patru ani în urmă pentru a beneficia de aceste drepturi. Nu este normal nici ca o asemenea propunere să vină din partea unor sindicalişti. Nu-mi vine să cred că tocmai noi dăm guvernanţilor idei să taie sporurile. Din nefericire, nu va fi pentru ultima oară când se va întâmpla aşa ceva”.

„S-a tăiat de la cei care nu vor face gălăgie”

Inspectorul general-adjunct Mitică Dudău susţine că e o măsură pe care unii o vor considera discriminatorie, dar de undeva trebuia să se taie. „Am şi eu gradaţie de merit, dar nu mai contează. S-a tăiat de la cei care nu vor face gălăgie. Un profesor bun îşi va face treaba cu sau fără gradaţie sau salariu de merit”.

Rămâne de văzut ce modalităţi legale va inventa peste noapte ministerul ca să pună în practică toate aceste ilegalităţi. Dar deja ne-am obişnuit cu ordonanţele care încalcă legile.

Citit 1296 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.