Şcoli de oraş, la ţară

Şcoli de oraş, la ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai este foarte mult şi clopoţelul va suna pe coridoarele şcolilor, pentru a-i chema pe elevi la clase. Motiv pentru care am făcut un mini-raid prin judeţ, prin câteva comune, pentru a vedea cum se prezintă unităţile şcolare, acum, pe ultima sută de metri de pregătiri…

Ce am constatat? Că în unele cazuri şcolile arată la fel cu cele din oraş, iar în altele, condiţiile sunt în continuare grele, dar şi că, în majoritatea cazurilor, primăriile nu au avut bani pentru realizarea, cu firme specializate, a lucrărilor de igienizare, aşa că femeile de serviciu şi beneficiarii Legii 416 au făcut şmotru în şcoli…   

La Tuluceşti, femeile de serviciu igienizează şcoala (foto 2)

În şcoala din Tuluceşti, lucrările de igienizare au fost realizate de către beneficiarii venitului minim garantat şi de femeile de serviciu din şcoală. Nimerim şi la sediul Centrului de Documentare şi Informare (CDI), unde pe un ecran plat, modern, rulează un film. Pe mesele din mijlocul încăperii (blindată cu rafturi pline cu cărţi) se află şi pachete nedesfăcute cu rechizite.

Şcoala miroase a proaspăt vopsit, iar prezenţa uneia din angajate,  Maria Brânză, înarmată cu pensulă şi cutie cu vopsea este definitorie pentru cum se fac, în mediul rural, pregătirile pentru noul an şcolar: „Acasă vopseşte soţul, aici eu… Suntem angajaţii şcolii, femei de serviciu şi facem curăţenie”.

Intrăm într-o clasă în care ni se spune că s-a văruit. Tavanul nu arată deloc impecabil. „Păi ce vreţi? Am 56 de ani şi nu sunt zugrav de meserie”, justifică femeia brazdele de pe tavan şi urma perfect rotundă a unei mingi de fotbal (?!).

Primarul Petrică Bratu ne confirmă faptul că igienizările sunt făcute cu beneficiarii Legii 416 şi personalul auxiliar din şcoli: „Primăria a alocat fonduri doar pentru materiale, în rest, nu plătim nimic în plus, pentru că avem o mică-mare sărăcie, aşa că ne descurcăm cu forţe proprii”.

Frumuşiţa – nu e nevoie de igienizări (foto 3)

La Şcoala Gimnazială „P. Rareş” din Frumuşiţa, lucrările de igienizare nu prea îşi au rostul; şcoala este nouă. Aici însă, cadrele didactice au luat o decizie neaşteptată pentru cine crede că, la ţară, cadrelor didactice nu le pasă de elevi: au înfiinţat şcoala de vară.

„Nu este o decizie a Inspectoratului Şcolar, ci a noastră, a cadrelor didactice. Dacă tot trebuia să venim la şcoală, să asigurăm permanenţa, am decis să facem şi şcoală de vară. Elevii pot veni aici în fiecare zi de la 8.00 la 11.30 şi facem activităţi extracurriculare – jucăm jocuri, completăm chestionare…”, ne-a spus învăţătoarea Grigoriţa Avram.

Ioan Nelu Munteanu, primarul comunei, ne completează informaţiile despre şcoli: „Igienizările au fost făcute cu personalul şcolilor şi cei cu venitul minim garantat. Păi de unde bani pentru firme? Suntem la pământ şi chiar nu are rost să cheltuim banii!”.            

Folteşti – de la excelent … în jos  (foto 4)

Dacă te iei după fosta fântână de la poartă – uscată şi fără robinet – ai spune că şcoala din Folteşti este vai de ea. Dacă intri însă în curte, începi să înţelegi că prima impresie nu reflectă adevărul.

Încă de afară bănuieşti dotările dinăuntru: treptele de la intrare sunt placate cu gresie de două tipuri, iar ferestrele termopan au jaluzele moderne.

Secretara Virginia Bitica ne face hatârul şi ne plimbă puţin prin şcoală, nu înainte de a cere acordul directoarei! Grupurile sanitare ale elevilor sunt în interiorul şcolii, ceea ce este o raritate pentru mediul rural. Dar şi sălile de clasă arată foarte bine, la fel, holurile.

În plus, şcoala are şi un CDI cu patru computere moderne, multe cărţi, birouri şi … un acvariu cu câteva broscuţe ţestoase. Dacă eşti în şcoală, nu prea ai vreun indiciu că nu te afli în centrul Galaţiului, aşa este de modernă!

Afară însă găsim şi „două bile negre” – WC-urile din curte nu au fost demolate, iar la intrarea în şcoală, panta obligatorie pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor este atât de abruptă, încât nici măcar un om sănătos nu s-ar încumeta să urce pe acolo!       

Lângă şcoală, se construieşte acum un sediu nou pentru grădiniţă, care în prezent funcţionează la Căminul Cultural. Secretarul comunei Folteşti, Marian Cilichidreanu, ne spune că „până anul trecut se făcea un contract cu o persoană fizică autorizată din comună, pentru igienizări. Anul acesta nu au mai fost bani, aşa că s-a lucrat cu personalul din şcoală – femei de serviciu, tâmplar, fochist… La Stoicani, şcoala nu are apă curentă”.

Fârţăneşti – Chiar dacă nu pare, e o şcoală veche de 137 de ani! (foto 5)

…Chiar antică am putea spune, dacă ne luăm după plăcuţa comemorativă, amplasată pe un perete, la intrare. Acolo citim că şcoala de Arte şi Meserii a împlinit 100 de ani, în … 1972, când s-a postat plăcuţa.

„Este o clădire monument istoric, motiv pentru care nici nu avem voie să-i modificăm înfăţişarea”, ne spune directoarea Ioana Filote.

Înăuntru însă, nici n-ai zice că incinta a fost construită pe clădirea veche de 137 de ani: uşi şi geamuri termopan, bănci şi scaune moderne, stucatură care imită lemnul, de-a lungul pereţilor, mă rog, tot dichisul.

Probleme? „Elevii de aici nu au toaletă şi nici apă, dar merg în clădirea de alături”, ne spune directoarea.

Clădire care este efectiv la doi paşi şi unde toaleta elevilor este excelent dotată. De altfel, la Fârţăneşti s-au găsit fonduri pentru igienizare cu o firmă de specialitate.

Citit 1145 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.