Alternativă pentru 58 de pensionari

Alternativă pentru 58 de pensionari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ocazie nu numai de plecat de acasă, ci de izgonit singurătatea! *

Serviciile oferite de Agenţia „Alternativa” din cadrul Primăriei municipiului Galaţi se adresează şi persoanelor de vârsta a treia. Este vorba despre un complex de servicii de care beneficiază vârstnicii singuri şi neajutoraţi, cu un venit de până la 500 lei pe lună.

50 dintre ei beneficiază de îngrijire la domiciliu şi alţi 58 sunt incluşi în cadrul activităţilor derulate de Centrul de zi din incinta Băiii Comunale, la care facem referire astăzi.

„Pe lângă gama de servicii de îngrijire la domiciliu, Agenţia Alternativa din cadrul Direcţiei de Administrare Publică Locală Galaţi le dă  şansa bunicilor noştri de a-şi petrece timpul liber într-un mod cât mai util, ne-a spus domnişoara Viorica Palade, director al DAPL Galaţi. În acest scop, în urmă cu  patru ani, am înfiinţat Centrul de zi pentru vârstnici, deschis în perimetrul Băii Comunale din Galaţi, centru care răspunde necesităţilor de socializare pentru 58 de vârstnici”.

Preocupări pentru sănătate

„Sunt între asistaţii noştri vârstnici de vârste cuprinse între 56 şi 83 de ani şi vin aici nu doar ca să plece de acasă, ci să-şi petreacă timpul liber în mod util şi  pentru a-şi pune şi mintea la lucru. Cei care au probleme de sănătate şi pensia  sub 500 de lei pe lună, beneficiază şi de unele servicii medicale”, ne-a explicat doamna Carmen Serea, asistent social în cadrul centrului.

În ziua documentării noastre, erau la întâlnirea de la amintitul centru peste zece vârstnici, cu tâmplele cărunte, dar zâmbitori. Toţi cu convingerea că acest serviciu  este mai mult decât necesar la nivelul unei comunităţi...

„Vin aici de ceva timp şi mă bucur că mai pot face şi altceva, că pot să mă întâlnesc cu alţi pensionari cu care jucăm remi, table, ne-a spus doamna Paulina Răbăcel (70 de ani). Nu concep să treacă săptămâna şi să nu vin aici să mă întâlnesc cu prietenii. Beneficiem şi de unele servicii medicale, mai depănăm amintiri din tinereţe. Aşa trece ziua mai uşor...”

„Eu am probleme cu tensiunea şi aici îmi controlează tensiunea, glicemia, ne-a spus doamna Georgeta Tălăşman. Unii dintre noi facem şi kinetoterapie, ne ţinem sănătatea sub control...”

Veterana întregului grup este doamna Sofia, în vârstă de 83 de ani, o doamnă pe care nu am întâlnit-o, dar despre care am auzit numai lucruri frumoase.  

„Joia gastronomică”

Organizaţi pe două schimburi, pensionarii vin nu numai să se întâlnească, ci să-şi pună mintea la lucru. Joacă şah, table, remi, ascultă muzică, iar unii îşi exercită anumite hoby-uri, cum ar fi desenul, pictura, croşetatul. S-au organizat şi pelerinaje în judeţele vecine, şi pe viitor, sperăm că şi în Eparhia noastră...

Însă, între activităţile la care vin cu drag asistaţii la Centrul de Zi sunt cele de artă culinară din „Joia gastronomică”; zile în care au loc adevărate competiţii în arta gătitului.

„În general, desfăşurăm aceste activităţi în sezonul rece, când bunicii  îşi pun la încercare măiestria de mari bucătari, ne-a spus doamna Carmen Serea. Centrul de zi nu este doar un motiv de întâlnire, fiindcă asistaţii noştri mai beneficiază şi de alte servicii, în funcţie de afecţiunile pe care le au...”

Între serviciile medicale acordate celor 58 de persoane se numără kinetoterapia, masajul, consilierea psihologică şi socială; sunt efectuate şi consultaţii cum ar fi cele de măsurare a tensiunii, a glicemiei,  servicii medicale prescrise în urma anchetei sociale şi în funcţie de afecţiunile pe care le au pensionarii.

Cea mai gravă afecţiune rămâne însă singurătatea, pe care cei 58 de semeni - de vârsta bunicilor noştri - încearcă să o alunge  cu decenţă...

Citit 760 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.